Israël verwacht binnenkort een grote aanval van de Houthi-rebellen als reactie op de succesvolle Israëlische luchtaanval op de Jemenitische havenstad Hudaida. Zo’n 25 gevechtsvliegtuigen bombardeerden 1800 kilometer van de Israëlische grens in het hart van Jemen. Tientallen Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben de haven van Hudaida gebombardeerd, de levensader van de Houthi’s in Jemen. Zullen de Houthi’s Israël en Iran meeslepen in een oorlog met meerdere fronten? Dit gebeurt allemaal in de week dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een bezoek brengt aan de VS. Dit is de reden waarom Netanyahu zijn vlucht heeft uitgesteld tot morgenochtend.
De Houthi’s kunnen alles gebruiken wat ze hebben, en dat is niet weinig: de Iraniërs hebben hen uitgerust met honderden zelfmoorddrones, kruisraketten en ballistische raketten. Ze hebben van Jemen hun proeftuin voor wapens gemaakt en Israël verwacht een zwerm raketten die op Israël afkomt.
Het Israëlische luchtverdedigingssysteem staat op scherp. Met de hulp van Israëlische bondgenoten – de VS, het VK en mogelijk Saoedi-Arabië – wordt op grote schaal geprobeerd om elke grote aanval vanuit Jemen af te slaan en mogelijk tegelijkertijd vanuit de sjiitische milities in Irak, die synchroon lopen met de Houthi’s. Als de Houthi’s honderden raketten en drones zouden afvuren, zou deze defensieve operatie kunnen doen denken aan de defensieve operatie van 13 april, waarbij Israël en zijn bondgenoten een Iraanse aanval afsloegen met een succespercentage van 99 procent. Destijds was het een vergeldingsaanval voor de moord op een Iraanse generaal op het Iraanse consulaat in Damascus.
Waarom heeft Israël besloten om nu te reageren, na negen maanden aanvallen vanuit Jemen te hebben geaccepteerd en de Amerikanen het werk te hebben laten doen? Er zijn verschillende verklaringen: De eerste en belangrijkste is het “succes” van de Huthi’s in de laatste drone-aanval op vrijdagochtend in Tel Aviv, waarbij een 50-jarige Israëli werd gedood en acht anderen gewond raakten. Israël kan een aanval op de symbolische stad Tel Aviv niet negeren. In zekere zin was dit de druppel die de emmer deed overlopen. Tot nu toe hadden de Houthi’s 200 drones en raketten op Israël afgevuurd, waarvan geen enkele echt raak was en die allemaal met succes werden afgeslagen. Maar deze keer lukte het wel door een fout in het besturingssysteem van de luchtmacht, die de Huthi-drone interpreteerde als een bevriend vliegtuig. De luchtmacht heeft de procedures aangescherpt en zal vanaf vandaag het luchtruim van het land tot 360 graden beschermen tegen drones, UAV’s, ballistische raketten en alle andere kruisraketten die vanuit de Middellandse Zee in oostelijke richting komen, net als de route van de dodelijke Huthi-drone in Tel Aviv. Bovendien zijn er bronnen in Israël die vrezen dat de Houthi’s Iraanse hypersonische raketten zouden kunnen gebruiken om Israël aan te vallen. Als dit het geval is, zal Israël geen effectief raketafweersysteem hebben, wat de hele oorlogsformule in het Midden-Oosten zou veranderen. Het is echter niet zeker of de Houthi’s daadwerkelijk in het bezit zijn van deze raketten.
Een andere reden: Israël is tot de conclusie gekomen dat toegeven aan de Houthi’s een teken van zwakte is en het afschrikkingsvermogen van Israël ernstig aantast. De conclusie is dat meegaandheid de aanvallen van de Houthi’s vrijwel heeft gestimuleerd.
De beslissing om in Jemen aan te vallen, die werd genomen tijdens een speciale vergadering van het veiligheidskabinet op zaterdagmiddag, werd niet overal in het Israëlische veiligheidsapparaat met instemming begroet. Hoge veiligheidsfunctionarissen voerden aan dat Israël de Houthi’s niet moest aanvallen – en dat het beter was om de kop van de octopus, Iran, aan te vallen dan zijn armen. Deze functionarissen geloofden dat de schade die Israël de Houthi’s zou toebrengen minimaal zou zijn en er alleen maar toe zou leiden dat de Houthi’s hun aanvallen op Israël zouden opvoeren. Dit zou Israël dwingen om opnieuw aan te vallen in het verre Jemen en onnodig energie te verspillen terwijl de situatie in het noorden escaleert en de oorlog in Gaza nog niet voorbij is.
Het Israëlische veiligheidssysteem bereidt zich nu voor op een massale luchtaanval van de Houthi’s en gaat ervan uit dat die snel zal plaatsvinden. Israël bereidt zich al voor op een tegenaanval en heeft zelfs een doelenlijst in Jemen goedgekeurd voor het geval Israël gedwongen wordt om in actie te komen.
De grote en open vraag is of de Iraniërs de Houthi’s zullen opdragen Israël aan te vallen met alles wat ze hebben, of dat ze hen onder druk zullen zetten om een beperkte reactie te geven. Het antwoord op deze vraag zal ook het antwoord zijn op een andere vraag – of de Houthi’s überhaupt onafhankelijk zullen handelen of dat ze bevelen van Teheran zullen opvolgen. Het is duidelijk dat alle wapens van de Houthi’s uit Iran komen, maar er zijn ook beschuldigingen dat de Houthi’s de Iraniërs niet altijd gehoorzamen en dat ze heethoofdig zijn en naar niemands waarschuwingen luisteren. In Israël worden de Houthi’s gezien als vogelvrijen die zich nergens iets van aantrekken en niets te verliezen hebben. Israël gaat dus dramatische uren en dagen tegemoet.