Israël stopt hulp aan Gazastrook

Nadat Hamas het Amerikaanse voorstel voor een staakt-het-vuren had verworpen, kondigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan dat er tot nader order geen goederen of voorraden de enclave zouden binnenkomen en herhaalde dat Jeruzalem niet zou instemmen met een staakt-het-vuren zonder de vrijlating van gijzelaars.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Mensen blokkeren de ingang van de haven van Ashdod tijdens een protest tegen de binnenkomst van hulpvrachtwagens in de Gazastrook, 1 februari 2024. Foto Chaim Goldberg/Flash90.

De Israëlische regering kondigde zondagochtend aan dat ze alle humanitaire hulp aan de Gazastrook heeft opgeschort nadat de terroristische organisatie Hamas de verlenging van het staakt-het-vuren, voorgesteld door de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten Steve Witkoff, had afgewezen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde aan dat er tot nader order geen goederen of voorraden zouden worden toegelaten tot de Gazastrook en herhaalde dat Jeruzalem niet zou instemmen met een staakt-het-vuren zonder de vrijlating van de gijzelaars.

Hamas dringt aan op fase 2 van het staakt-het-vuren, dat gesprekken omvat over een permanent einde van de vijandelijkheden, de terugtrekking van het Israëlische leger uit de Gazastrook, wederopbouw en een uitwisseling van gevangenen en gijzelaars.

Hamas reageerde op het Witkoff-kader dat door Israël was geaccepteerd met een verklaring: “De enige manier om de gijzelaars terug te krijgen is door het akkoord te voltooien” en over te gaan naar fase 2. In de aanloop naar de top in Caïro vorige week had de terreurorganisatie ook verklaard dat ze elk niet-Palestijns bestuur afwees en tegen de aanwezigheid van buitenlandse troepen in de Gazastrook was.

Volgens het voorstel van de VS zal de helft van de resterende gijzelaars (levende en overleden) worden vrijgelaten op de eerste dag van de verlenging; de rest zal worden vrijgelaten als er een permanent staakt-het-vuren wordt overeengekomen.

Dit kader werd door Israël aanvaard na een veiligheidsvergadering op hoog niveau op zaterdagavond. Volgens het voorstel kan de verlenging, die 42 dagen zal duren tot de Ramadan-en Pesach-vakantie, verder worden verlengd om de onderhandelingen te vergemakkelijken.

Mochten de gesprekken ineffectief blijken, dan behoudt Israël zich het recht voor om na 42 dagen de militaire operaties te hervatten – een voorwaarde die in een begeleidende brief werd gesteund door de vorige regering Biden en onderschreven door de huidige regering Trump.

De Washington Free Beacon meldde vrijdag dat Jeruzalem zich voorbereidt om de oorlog in Gaza over vier tot zes weken te hervatten. Deze “beslissende” campagne om Hamas uit te roeien zou gepauzeerd kunnen worden als de leiding van de terreurgroep ermee instemt om gijzelaars vrij te laten of ermee instemt om de wapens neer te leggen en in ballingschap te gaan, voegde het rapport eraan toe.

De Israëlische regering gaf zondagochtend toestemming voor de oproep van 400.000 militaire reservisten, aldus de Israëlische nieuwszender Channel 12.

De Ramadan begon op vrijdagavond en duurt tot 29 maart, terwijl Pesach begint op 12 april en eindigt op 19 april.

Volgens Israëlische schattingen houden Palestijnse terreurgroepen 59 gijzelaars vast in de Gazastrook. Daarvan zouden er 24 in leven zijn – allemaal mannen – terwijl er 35, waaronder drie vrouwen, dood zouden zijn. Twee van de levende gijzelaars en drie van de overledenen hebben een buitenlandse nationaliteit.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox