Israël officieel olie-exporteur

“We zijn blij en trots dat Energean het voor Israël mogelijk heeft gemaakt om toe te treden tot de club van internationale olie-exporteurs”.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Israel, olie
Het drijvende productieplatform in Israëls Karish reservoir, 56 kilometer uit de kust. Foto: Energean

Israël heeft zijn eerste ruwe olie naar het buitenland verscheept, zo maakte het Brits-Griekse bedrijf Energean dinsdag bekend.

“We zijn blij en trots dat Energean Israël in staat heeft gesteld toe te treden tot de club van internationale olie-exporteurs.” Aldus Mathios Rigas (Energean CEO).

Het olietransport is onderdeel van een marketingovereenkomst met Vitol, een multinationale energie- en grondstoffenhandelaar uit Zwitserland, en “de eerste van een nieuwe energiebron uit het oostelijke Middellandse Zeegebied die Europa bereikt”, zo laat het bedrijf weten.

Nick Witney (commercieel directeur Energean Group): “Hoewel we ons blijven richten op gas en onze Israëlische gasproductie een centrale rol speelt in het mogelijk maken van de energietransitie, is er wereldwijd veel vraag naar lichte, ruwe olie die op verantwoorde wijze wordt geproduceerd vanuit moderne, koolstofarme faciliteiten.”

Energean begon met de productie van koolwaterstoffen uit het Karish-gasveld voor de noordelijke Israëlische kust op 26 oktober 2022, een dag voordat Israëlische en Libanese leiders een – door de VS bemiddelde – zeegrensovereenkomst ondertekenden.

Het bedrijf zei toen dat de ontwikkeling een belangrijke mijlpaal was in het bevorderen van de visie van een concurrerende Israëlische gasmarkt en het vergroten van de energiezekerheid en -onafhankelijkheid van het land.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox