Israël neemt controle over grensovergang Rafah

Israëlische leger valt meer dan 100 Hamas-faciliteiten aan in de zuidelijke Gazastrook

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Gaza
Israëlische tanks rollen naar de Gazaanse kant van de grensovergang Rafah op 7 mei 2024. Foto: IDF

Israëlische troepen namen dinsdagochtend de controle over van de Gazaanse kant van de grensovergang Rafah met Egypte, toen tanks van de 401e Brigade van de 162e Divisie naar de controlepost reden.

De Israëlische vlag werd gehesen bij de grensovergang Rafah en op een video was te zien hoe een pantservoertuig aankwam bij een van de gebouwen naast een bord met de tekst “Gaza” in het Engels. De IDF gaf foto’s en video’s vrij van de momenten waarop de grensovergang bij Rafah werd ingenomen.

“Nadat inlichtingen erop wezen dat de grensovergang bij Rafah in het oosten van Rafah werd gebruikt voor terroristische doeleinden, slaagden IDF-troepen erin om de operationele controle te krijgen over de Gaza-kant van de grensovergang,” kondigde de IDF dinsdagochtend aan.

De Algemene Autoriteit voor Overgangen en Grenzen in de Gazastrook heeft een volledige stop op het verkeer van mensen en hulp naar de Gazastrook aangekondigd.

Onafhankelijk hiervan veroverde de Givati-brigade van de IDF in een nachtelijk offensief de Salah a-Din-weg in het oosten van Rafah. De verovering van de grensovergang kwam nadat de IDF maandagavond had aangekondigd dat het gerichte aanvallen uitvoerde op Hamasdoelen in Oost-Rafah. Meer dan 100 Hamas-faciliteiten werden getroffen in de stad, waar de meerderheid van de resterende troepen van de terreurgroep zich bevindt.

Volgens de IDF werden tijdens de nachtelijke operatie ongeveer 20 schutters gedood en ontdekten de Israëlische troepen drie “belangrijke” tunnelschachten. Bovendien werd volgens het leger een auto geladen met explosieven vernietigd nadat deze een pantservoertuig van de IDF naderde.

Israëlische troepen doorzochten het gebied ook op raketlanceerinstallaties, waaronder de plaats van waaruit de aanval op de Kerem Shalom kibboets op zondag plaatsvond. Er werden geen IDF-slachtoffers gemeld tijdens de nachtelijke operatie.

Het Israëlische oorlogskabinet besloot maandagavond unaniem om “de operatie in Rafah voort te zetten om militaire druk uit te oefenen op Hamas om de vrijlating van onze gijzelaars en de andere doelstellingen van de oorlog te bevorderen,” aldus het kantoor van de premier. Volgens de Israëlische nieuwszender Channel 12, die Arabische media citeert, trokken grondtroepen van de IDF maandagavond het oosten van Rafah binnen, vergezeld van zware luchtaanvallen, waaronder zogenaamde “Belt of Fire” barrages, waarbij ringen van explosies tot ontploffing worden gebracht rond terroristische infrastructuur.

Op maandag riep de IDF de inwoners van Oost Rafah op om te evacueren naar nieuw ingestelde humanitaire zones. Het Israëlische leger heeft twee evacuatiezones afgebakend: een uitbreiding van de Al-Mawasi-zone langs de centrale en zuidelijke kustlijn van de Gazastrook en Khan Yunis. De aankondiging van maandag leidt niet-strijders naar de uitgebreide zone in Al-Mawasi, met veldhospitalen, tenten en grotere hoeveelheden voedsel, water, medicijnen en andere voorraden.

Het kabinet keurde de evacuatie op zondagavond goed en minister van Defensie Yoav Gallant informeerde vannacht de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin over de beslissing.

Ondertussen beweerde Hamas op maandag dat het een staakt-het-vuren had aanvaard dat was voorgesteld door bemiddelaars, wat door hoge ambtenaren in Jeruzalem werd omschreven als “een truc van Hamas om Israël af te schilderen als een weigeraar”. Het voorstel, waarmee Hamas naar verluidt heeft ingestemd, is niet bekend bij Israël of de Verenigde Staten en kwam niet ter sprake tijdens Netanyahu’s gesprekken met Biden, benadrukte een hoge Israëlische politieke functionaris die door Ynet werd geciteerd.

Jeruzalem stuurt niettemin een delegatie naar Caïro om de onderhandelingen voort te zetten terwijl de operatie in Rafah doorgaat.

Knessetlid Ze’ev Elkin van de Nationale Eenheidspartij vertelde Ynet dat het goed was dat de operatie in Rafah eindelijk van start ging. “Ik hoop dat ze allesomvattend zal zijn en dat we in staat zullen zijn om de Hamasbataljons daar uit te schakelen,” zei hij. “Het was goed om daar maanden geleden al op te treden.”

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox