IDF opereert “specifiek” in Rafah

Het Oorlogskabinet kondigde aan dat het heeft besloten om “de operatie in Rafah voort te zetten om druk uit te oefenen op Hamas”

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Gaza, oorlog in Israël
Een F-15 Eagle gevechtsvliegtuig stijgt op vanaf een Israëlische luchtmachtbasis in de richting van Rafah, 19 november 2012. Foto: door Edi Israel/Flash90.

De Israëlische Strijdkrachten begonnen maandagavond met het “aanvallen” van terroristische faciliteiten van Hamas in het oostelijke deel van Rafah in de zuidelijke Gazastrook.

De aankondiging kwam enkele minuten nadat het Israëlische oorlogskabinet unaniem had besloten om “de operatie in Rafah voort te zetten om militaire druk uit te oefenen op Hamas om de vrijlating van onze gijzelaars en de andere doelstellingen van de oorlog te bevorderen,” aldus het kabinet van de premier.

Volgens een verslag van de Israëlische nieuwszender Channel 12, die Arabische media citeert, trokken grondtroepen van de IDF het oosten van Rafah binnen, vergezeld van zware luchtaanvallen, waaronder zogenaamde “Belt of Fire” barrages, waarbij cirkelvormige explosies tot ontploffing worden gebracht rond terroristische infrastructuur.

Op maandag riep de IDF de inwoners van oostelijk Rafah op om te evacueren naar humanitaire zones in de aanloop naar een gepland militair offensief om de vier terreurbataljons van Hamas in hun laatste bastion in de Gazastrook te verslaan.

De IDF heeft twee evacuatiezones afgebakend: een uitbreiding van de Al-Mawasi-zone langs de centrale en zuidelijke kust van de Gazastrook en Khan Yunis.

In de aankondiging van maandag worden niet-strijders naar de uitgebreide zone in Al-Mawasi geleid, die veldhospitalen, tenten en grotere hoeveelheden voedsel, water, medicijnen en andere voorraden bevat.

Het kabinet besloot zondagavond tot de evacuatie en minister van Defensie Yoav Gallant bracht die avond de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin op de hoogte van de beslissing. Er wonen ongeveer 100.000 mensen in het gebied dat oorspronkelijk bestemd was voor evacuatie.

Gallant informeerde Austin over “de talrijke inspanningen van de staat Israël om een [akkoord] te bereiken over de vrijlating van de gijzelaars en een tijdelijk staakt-het-vuren, en zei dat Hamas op dit moment elk voorstel verwerpt dat dit mogelijk zou maken,” volgens een herhaling van het telefoongesprek van Gallants kantoor.

De Israëlische minister van Defensie benadrukte dat “er geen andere keuze is en dit betekent het begin van de Israëlische operatie in Rafah”.

De Amerikaanse president Joe Biden vertelde premier Benjamin Netanyahu maandag in een telefoongesprek dat een staakt-het-vuren-overeenkomst met Hamas de beste manier was om de levens te beschermen van de 132 gijzelaars die door de terreurorganisatie in de Gazastrook worden vastgehouden.

Biden uitte zijn bezorgdheid over de komende militaire operatie van de IDF in Rafah, waar Washington fel op tegen is.

Het gesprek vond plaats op een moment dat Hamas beweerde een door bemiddelaars voorgesteld staakt-het-vuren te hebben geaccepteerd, wat door hoge functionarissen in Jeruzalem werd omschreven als “een manipulatie door Hamas om Israël af te schilderen als een weigeraar”.

Het voorstel, waarmee Hamas zou hebben ingestemd, is onbekend bij Israël en de Verenigde Staten en kwam niet ter sprake in Netanyahu’s gesprek met Biden, benadrukte een hoge Israëlische politieke functionaris die door Ynet werd geciteerd.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox