Israël krimpt

Israëls vijanden hebben pogingen om het conflict te doen krimpen, handig beantwoord met een campagne om de Joodse staat daadwerkelijk te doen krimpen.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Israëlische Arabieren
Nee, dat is niet Gaza. Het is Neder-Galilea, waar Palestijnse en zelfs Hamas-vlaggen vaker dan ooit te zien zijn omdat lokale Arabieren hun dominantie in de regio uitoefenen. Foto: Jamal Awad / Flash90

Terwijl Israëlische Joden druk bezig zijn om te proberen “het conflict te verkleinen” met de Palestijnen, lijkt het erop dat een groeiend aantal Israëlische Arabieren bezig is om de Joodse staat te verkleinen. Minister van Defensie Benny Gantz waarschuwde voor dit fenomeen dat maar al te reëel is.

De Arabieren hebben nu vast wel geleerd dat het niet haalbaar is om de Joden de Middellandse Zee in te duwen, niet met de machtige IDF achter hen. Maar als de Joden in een klein hoekje van het land kunnen worden geduwd – wat meer een proces is van intimidatie, burgerlijke ongehoorzaamheid en gelokaliseerd geweld waartegen Israëls vermaarde leger weinig kan uitrichten – dan zullen de tegenstanders van het zionisme toch hebben gewonnen.

Als de meeste Joden naar het centrale deel van de kustvlakte verhuizen en de rest van het land overlaten aan de Arabieren, dan zal Israëls herstel tot stilstand zijn gebracht, zo niet ongedaan zijn gemaakt.

En dat is precies wat volgens Gantz aan het gebeuren is.

Israël gereduceerd tot de kustvlakte, “van Hadera tot Gedera

Tijdens een bijeenkomst met leden van zijn “Blauw en Witte” partij eerder deze maand, las Gantz een vijandig WhatsApp-bericht voor dat viraal is gegaan in Israël.

Geschreven in het Hebreeuws, vermoedelijk door een lokale Arabier, dringt het bericht erop aan dat terwijl “de regering u vertelt dat de Galilea en Negev Joods zijn; ik zeg u dat dit in werkelijkheid Palestijns grondgebied is,” en dat door tactieken zoals gelokaliseerd geweld, afpersing en discriminatie van de grondprijs, Joden uiteindelijk uit deze regio’s zullen worden verdreven.

Pogingen om dit fenomeen te bestrijden, zo luidt de boodschap, zullen worden tegengehouden door Israëls hyper-liberale Hooggerechtshof. “De Galilea zal, met de genade van Allah, ook spoedig van ons zijn,” schreef de naamloze auteur.

Gantz was onvermurwbaar dat het dreigement niet lichtvaardig zou worden opgevat. “Dit is niet ver van de realiteit,” zou hij tegen partijgenoten hebben gezegd. “Ik geloof dat we over een paar jaar in een situatie zullen verkeren waarin de Joodse staat tussen Gedera en Hadera zal liggen. Daar zijn we nog een paar jaar van verwijderd.”

Verlies van Galilea

De grondprijsdiscriminatie in de Galilea waarnaar in het WhatsApp-bericht werd verwezen, werd diepgaander onderzocht in een recent artikel met de titel “Waarom zijn de Joden een afnemende minderheid?

Daarin zegt Bentzi Lieberman, voorzitter van het Shiloh Forum, een onderzoeks- en beleidsinstituut dat Joodse vestiging aanmoedigt, dat er twee krachten aan het werk zijn om Joden uit de regio te verdrijven.

  1. In veel delen van Galilea worden kleine Joodse steden omringd door grote Arabische bevolkingsgroepen. Aangezet door Hamas, plegen deze Arabieren steeds meer plaatselijk geweld tegen hun Joodse buren.
  2. De Arabische bevolking dringt in hoog tempo de Joodse steden binnen door land op te kopen tegen verlaagde prijzen. Een stuk grond kost een Joodse koper doorgaans 50 keer meer dan een vergelijkbaar stuk grond dat aan een Arabier wordt verkocht. De meeste jonge Israëlische Joden kunnen het zich gewoon niet veroorloven.

“Beetje bij beetje is de demografie veranderd,” klaagde Lieberman.

Is de Negev verloren?

Hetzelfde gebeurt in de zuidelijke Negev-regio. De Israëlische staatscommissaris waarschuwde onlangs dat de controle over de Negev al verloren was.

“De bedoeïenenbevolking in de Negev is de armste van Israël en heeft te lijden onder een gebrek aan infrastructuur en kwaliteitsonderwijs. Er is veel belastingontduiking, polygamie, omkoperij, vandalisme en diefstal van zowel civiele als militaire eigendommen,” schreef staatscontroleur Matanyahu Englman eind vorig jaar.

Het resultaat is dat de Negev een soort “Wilde Westen” is geworden, zoals Englman het noemde, waar maar weinig Israëlische Joden willen wonen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox