Israël herdenkt gevallen soldaten en slachtoffers van terreur

Sinds de laatste Herdenkingsdag (25 april 2023) zijn 1.599 Israëlische soldaten en burgers om het leven gekomen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: dodenherdenking
Ceremonie ter herdenking van de gevallen Israëlische soldaten en terreurslachtoffers op 12 mei 2024 bij de Westelijke Muur in de Oude Stad van Jeruzalem. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Israël viert vandaag de eerste herdenkingsdag na 7 oktober.

De Herdenkingsdag voor de Gevallen Soldaten en Slachtoffers van Terrorisme (Yom Hazikaron) werd gisteravond om 20.00 uur ingeluid met een sirene, gevolgd door een staatsceremonie in Jeruzalem.

De ceremonie werd bijgewoond door president Isaac Herzog, minister van Defensie Yoav Galant en de stafchef van de Israëlische Strijdkrachten, luitenant-generaal Herzi Halevi.

Herzog sprak de menigte toe in een gescheurd overhemd, verwijzend naar de traditionele Joodse rouwgewoonte.

“Ik sta hier naast de overblijfselen van onze tempel in gescheurde kleding. Dit scheuren – een symbool van Joodse rouw – is een symbool van het verdriet en de pijn van een heel volk in dit jaar – een jaar van nationale rouw,” zei de president.

“Burgers van Israël, op dit heilige moment herinner ik ons en de hele wereld eraan: we hebben deze verschrikkelijke oorlog niet gewild of gekozen. Noch deze oorlog, noch zijn voorgangers. Het enige wat we wilden was terugkeren naar Zion, vanwaar we met geweld werden verdreven, en onze vrijheid vernieuwen in een Joodse en democratische staat,” zei de president.

Om 21.15 uur vond in het parlement een herdenkingsdienst voor de gevallenen plaats, die werd bijgewoond door premier Benjamin Netanyahu, Knesset-voorzitter Amir Ohana en de waarnemend president van het Hooggerechtshof Uzi Vogelman.

Maandag om 8.30 uur zullen de namen van de gevallen soldaten worden voorgelezen op de Herzl-berg in Jeruzalem.

Om 11 uur ‘s ochtends zal opnieuw een sirene van twee minuten loeien, waardoor het land tot stilstand komt.

In het geval van een raketaanval klinkt er nog een sirene met wisselende tonen in plaats van een constante toon.

Een paar minuten later zullen straaljagers van de Israëlische luchtmacht over de Herzl-berg vliegen om het begin van de hoofdceremonie te markeren, die onder andere zal worden bijgewoond door Herzog en Netanyahu. Er zullen door het hele land ceremonies worden gehouden op begraafplaatsen, in gemeenschapscentra en op scholen.

De herdenkingen zullen doorgaan tot maandagavond, wanneer het land zijn 76e Onafhankelijkheidsdag zal vieren.

Sinds de laatste Herdenkingsdag (25 april 2023) hebben 1.594 Israëlische soldaten en burgers hun leven verloren. Hieronder zijn 760 soldaten van de Israëlische Strijdkrachten (van wie er 61 bezweken aan verwondingen die ze in voorgaande jaren opliepen) en 834 burgers, van wie er 822 werden gedood tijdens of na de terreuraanslagen van Hamas in het zuiden van Israël op 7 oktober, zoals het Israëlische ministerie van Defensie donderdag bekendmaakte.

In het weekend werden nog eens vijf soldaten gedood in de Gazastrook.

Sinds 1860, het jaar waarin de eerste Joden de stadsmuren van Jeruzalem verlieten om nieuwe Joodse wijken te bouwen, zijn in totaal 30.139 veiligheidstroepen en burgers gedood bij de verdediging van het Land Israël en bij terroristische aanslagen.

Voorafgaand aan de herdenkingsdag kwamen de Israëlische staatshoofden en regeringsleiders zondag bijeen voor een plechtige ceremonie in de Yad LaBanim organisatie voor rouwende families in Jeruzalem.

In zijn toespraak tot de verschillende gemeenschappen die samen de staat Israël vormen, zei premier Benjamin Netanyahu:

“De vastberaden toewijding aan ons land omvat al onze strijders in deze moeilijke oorlog – Joden, Druzen, christenen, moslims, bedoeïenen, Circassiërs….. We vechten allemaal samen. Want dit is de enige manier waarop we de monsters van Hamas, die ons allemaal willen vernietigen, kunnen verslaan.”

“De geest van het volk zal ons, met Gods hulp, blijven steunen in de noodlottige uitdagingen die voor ons liggen en in de volle 76 jaar van onze onafhankelijkheid. Moge de herinnering aan de gevallenen in de gelederen van Israël en aan de slachtoffers van de vijandelijkheden, aan de helden die onze zielen liefhebben, voor altijd bij ons zijn.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox