Vijf IDF-soldaten in het weekend gedood in Gaza

De IDF breidt de strijd in Rafah in het zuiden uit en begint met massa-evacuaties uit Jabalia in het noorden, dit in de aanloop naar een grotere operatie.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Gazastrook
Israëlische troepen in de wijk Zeitoun in Gaza Stad, 10 mei 2024. Foto: IDF.

Vijf IDF -soldaten werden in de Gazastrook gedood tijdens het weekend toen het leger evacuatieorders uitvaardigde voor Jabalia in het noorden van de Strook nadat Hamas daar probeerde te hergroeperen in de aanloop naar een grote operatie.

De IDF kondigde zaterdagavond de dood aan van Staf Sgt. Ariel Tsym (20), uit Modi’in. Hij was gevechtssoldaat in het 931ste Bataljon van de Nahal Infanterie Brigade en werd gedood tijdens een operatie in het noorden van de Gazastrook.

Vrijdag gaf het leger de namen vrij van vier soldaten van 19 jaar die gedood werden in de wijk Zeitoun in Gaza Stad. Het gaat om sergeant Itay Livny, sergeant Yosef Dassa, sergeant Ermiyas Mekuriyaw en sergeant Daniel Levy. De vier mannen behoorden ook tot het 931ste Bataljon van de Nahal Brigade.

Deze slachtoffers brengen het militaire dodental sinds het begin van de grondoperaties in Gaza op 27 oktober op 272 en op alle fronten sinds het begin van de oorlog op 7 oktober op 620.

Dreigende strijd in Jabalia

Op zaterdagochtend riep de IDF de burgerbevolking op om het gebied Jabalia in het noorden van de Gazastrook te evacueren “nadat Hamas had geprobeerd om zijn terroristische infrastructuur en agenten in het gebied opnieuw op te bouwen”.

Volgens het leger moeten 100.000 tot 150.000 burgers tijdelijk worden verplaatst naar schuilplaatsen ten westen van Gaza Stad “om de schade aan de burgerbevolking te minimaliseren en burgers te verwijderen uit de gevechtszone in overeenstemming met het internationaal recht”.

Naar aanleiding van pogingen van Hamas om zijn terroristische infrastructuur en operationele capaciteit weer op te bouwen in Jabaliya, heeft de IDF de burgerbevolking van Jabaliya en de omliggende gebieden opgeroepen om tijdelijk te evacueren naar schuilplaatsen in het westen van Gaza Stad.

Dit is de eerste massale evacuatie en grote operatie in het noorden van de Gazastrook sinds de IDF in januari de volledige operationele controle over de Gazastrook overnam.

De IDF verklaarde dat het falen van de (Palestijnse – red.) regering om te besluiten Hamas te vervangen door een andere autoriteit in het bestuur van de Gazastrook, veel van de operationele successen van het leger teniet heeft gedaan en de voortzetting van de oorlogsinspanning in gevaar kan brengen, omdat de vijand blijft proberen zich te hergroeperen.

Intensivering van gevechten in Zeitoun

Terwijl de gevechten verhevigden in een ander gebied van de noordelijke Gazastrook, Zeitoun, waar de vijf soldaten werden gedood, werden terroristen gedood en grote hoeveelheden wapens in beslag genomen, waaronder AK-47 geweren, kogelvrije vesten en andere wapens en militaire uitrusting die verborgen lagen in een medische kliniek, aldus de Israel Defence Forces.

De IDF is ook begonnen met een doelgerichte operatie in Zeitoun in centraal Gaza.

De operatie begon met op inlichtingen gebaseerde luchtaanvallen waarbij ongeveer 25 terroristische doelen werden ontmanteld en geëlimineerd, waaronder: militaire structuren, terroristische tunnels, observatieposten en sluipschutters, aldus de Israëlische Strijdkrachten op 9 mei 2024.

Gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht hebben de afgelopen dagen ook terroristische doelen aangevallen in de hele Gazastrook, waaronder “militaire” faciliteiten, observatieposten, terroristen en andere terroristische infrastructuur.

Strijd om Rafah uitgebreid

De Israëlische Strijdkrachten hebben hun evacuatiebevelen voor het oostelijke deel van Rafah in het uiterste zuiden van de Gazastrook uitgebreid van 100.000 naar 300.000 mensen. Dit maakt deel uit van een doelgerichte operatie die vorige week begon en de controle omvat over de Gazaanse kant van de grensovergang Rafah naar Egypte.

IDF-woordvoerder vice-admiraal Daniel Hagari zei zaterdagavond dat er tijdens de operatie tot nu toe tientallen terroristen zijn gedood, ondergrondse tunnels zijn ontdekt en wapens in beslag zijn genomen. Hij benadrukte dat de operatie “beperkt blijft in omvang, gericht op tactische vooruitgang, tactische aanpassingen en militaire voordelen – en het vermijden van dichtbevolkte gebieden”.

Hij informeerde ook over de humanitaire inspanningen van Israël in de Gazastrook. “In de afgelopen dagen hebben we de invoer van 200.000 liter brandstof via de Kerem Shalom grensovergang gefaciliteerd; we hebben de opening van een nieuw veldhospitaal in het centrum van Gaza gefaciliteerd en gecoördineerd; en we werken aan een betere doorstroming van humanitaire hulpgoederen.”

“We werken eraan om leveringen van humanitaire hulp aan Rafah via de weg naar Salah Al-Din mogelijk te maken,” voegde Hagari eraan toe.

Operatie in Rafah duurt twee maanden

Israël schat dat de operatie in Rafah ongeveer twee maanden zal duren.

De operatie, die op 6 mei begon, zal in verschillende fasen worden uitgevoerd, waarbij het oostelijke deel van de stad het doelwit zal zijn na de evacuatie van niet-strijders naar een humanitaire zone in Al-Mawasi. President Joe Biden zei vorige week tegen CNN dat hij de levering van offensieve wapens zou stopzetten als Israël een groot offensief zou beginnen.

De beperkte operatie zou afgeblazen kunnen worden als er een akkoord wordt bereikt met de terreurorganisatie Hamas over de vrijlating van de gijzelaars.

“Na het einde van de operatie in de zuidelijke stad van de Gazastrook zal Israël moeten beslissen wie de controle over de grensovergang bij Rafah overneemt en hoe het een aanzienlijke strijdmacht zal inzetten tegen de moorddadige terreurorganisatie Hamas,” aldus een rapport van Channel 12.

“Tot nu toe is er geen discussie geweest over deze kwestie in het kabinet, wat resulteert in IDF-troepen die herhaaldelijk terugkeren naar plaatsen die al zijn gezuiverd van terrorisme – en beschadigd door terroristen die proberen hun terroristische infrastructuur opnieuw op te bouwen,” zo vermeldde het rapport.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox