Israël helpt Russische Joden op de vlucht voor Poetins oorlogsdienstplicht in Oekraïne

“We verwachten dat tienduizenden in de komende maanden zullen aankomen”, zegt Israëlische leider nadat Poetin dienstplichtorders uitvaardigt.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: Oekraïne, alijah, Rusland
Foto: IFCJ

Israël heeft een budget van 90 miljoen NIS (25 miljoen dollar) goedgekeurd dat zal helpen om de tienduizenden olim (immigranten) die de komende maanden naar de Joodse staat komen te faciliteren, te midden van de aanhoudende oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Na de recente gebeurtenissen in Rusland en Oekraïne, en met name de aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin betreffende de dienstplicht van 300.000 burgers om in Oekraïne te vechten, hebben minister van Financiën Avigdor Liberman en minister van Alijah en Integratie Pnina Tamano-Shata zondag bij de regering een besluit ingediend dat 90 miljoen NIS toevoegt voor de opvang van immigranten.

“We verwachten de komende maanden tienduizenden olim. We bereiden ons hierop voor en juichen dit toe,” zei premier Yair Lapid zondag tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering.

Een ministeriële commissie die de behoeften en de voorbereidingen van de regering op deze golf van alijah in kaart moet brengen, keurde de motie goed.

Ten minste 5.400 Russen zijn de afgelopen dagen in Israël aangekomen sinds Poetin de dienstplichtorders aankondigde.

Israël heeft ongeveer 40.000 vluchtelingen uit Oekraïne en de omringende landen opgevangen sinds Rusland eind februari Oekraïne binnenviel.

Het ministerie van Immigratie en Opname schat dat toekomstige trends in immigratie naar Israël een grote uitdaging vormen voor de Joodse staat, aangezien het immigratietempo zal aanhouden en zelfs zal toenemen als gevolg van geopolitieke ontwikkelingen in de landen van de voormalige Sovjet-Unie en de voortzetting van de oorlog in Oekraïne.

Het land bereidt zich voor op een golf van tienduizenden immigranten die de komende maanden uit Rusland zullen komen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox