Israël eist dat Palestijnse Autoriteit daadwerkelijk optreedt tegen terreurgroepen

Oslo-akkoorden verplichten PA om terreur te bestrijden, maar decennialang heeft het weinig meer gedaan dan onoprechte veroordelingen uitspreken.

Door Gil Tanenbaum | | Onderwerpen: Palestijnen, anti-terreur
Palestijnse terreurgroepen hebben in feite groen licht gekregen om tegen Israël te opereren, in flagrante schending van ondertekende vredesakkoorden. Foto: Majdi Fathi / TPS

Op woensdagochtend bezocht de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz de inlichtingendivisie van de IDF voor een situatiebeoordeling met betrekking tot verschillende uitdagingen, waaronder Iran, de noordelijke arena en de Palestijnse arena, waar hij de Palestijnse Autoriteit (PA) verweet niet meer te doen om het terrorisme in haar gebieden te stoppen.

Hij besprak ook de lessen die zijn getrokken uit Operatie Ochtendgloren, en gaf een rondleiding door het hoofdkwartier van de eenheid. De directeur van de IDFDI, majoor-generaal Aharon Haliva, het hoofd van de onderzoeksafdeling, het hoofd van de inlichtingendienst en andere hoge ambtenaren waren eveneens aanwezig.

Minister Gantz sprak tegenover de aanwezigen zijn waardering uit voor het werk van de eenheid tijdens de recente militaire operatie, waaronder hun nauwe samenwerking met het Israëlische Veiligheidsagentschap (ook Shin Bet genoemd). Hij sprak ook zijn waardering uit voor hun voortdurende operationele activiteiten in alle arena’s.

“Onze uitstekende inlichtingen en voortreffelijk personeel, voorkomen aanslagen en redden levens,” zei Gantz in lovende bewoordingen over Israëls inlichtingendiensten. “Als gevolg van onze nauwkeurige inlichtingen, en de operationele methoden die we hebben ontwikkeld, opereren we op een nauwkeurige manier tegen terrorisme, beschermen we de burgers van Israël, en beperken we de schade aan onschuldige burgers.”

Minister Gantz gaf ook commentaar op recente klachten van velen over de gevechtsregels waaraan zowel het IDF-personeel als de Israëlische politie zich moeten houden, met name over wanneer zij dodelijk geweld mogen gebruiken.

De kritiek kwam van velen in het Israëlische publiek, nadat zowel soldaten als politie werden gedood of gewond in situaties die volgens sommigen voorkomen hadden kunnen worden als de veiligheidstroepen meer vrijheid hadden gekregen om het vuur te openen op verdachte personen in potentieel gevaarlijke situaties.

Tegelijkertijd heeft de Amerikaanse regering de Israëlische regering gevraagd de IDF op te dragen “haar beleid en praktijken inzake de gevechtsregels grondig te herzien”, maar in dit geval bedoelden de VS dat de Israëlische soldaten nog strengere regels moeten krijgen over wanneer zij het vuur mogen openen. Dit kwam nadat de IDF had erkend dat een Israëlische soldaat verantwoordelijk was voor de dood van Al-Jazeera journaliste Shireen Abu Akleh, die omkwam nadat ze op 11 mei in het midden van een kruisvuur tussen IDF-troepen en terroristen in het vluchtelingenkamp Jenin terecht was gekomen.

“De Chef van de Generale Staf van de IDF, en hij alleen, bepaalt de rules of engagement en zal dat blijven doen in overeenstemming met onze operationele behoeften en de waarden van de IDF,” zei Gantz. “Deze instructies worden op strikte wijze uitgevoerd door soldaten en hun commandanten. Er is en er zal geen politieke betrokkenheid bij de zaak zijn. IDF-troepen hebben mijn volledige steun in hun missie om de burgers van Israël te beschermen.”

En de minister van Defensie riep ook functionarissen van de PA over haar falen om terrorisme te voorkomen.

“Wij eisen dat de Palestijnse Autoriteit zich niet alleen uitspreekt tegen terrorisme, maar er ook tegen optreedt,” zei hij. “De verspreiding van wapens en het gebrek aan bestuur schaden zowel het Palestijnse volk als de Palestijnse Autoriteit zelf. Deze boodschap heb ik vandaag opnieuw overgebracht aan het leiderschap van de PA.”

“We zullen niet toestaan dat gewapende mannen die Israëliërs willen vermoorden, vrij rondlopen,” voegde Gantz eraan toe. “We zullen ze achtervolgen en tegenhouden. Tegelijkertijd zullen we gematigde actoren blijven versterken en voorkomen dat het gewone leven van de meerderheid, die niet betrokken is bij terrorisme, schade oploopt.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox