Islamitische Jihad eist overwinning op en stelt eisen voor staakt-het-vuren

De terreurgroep in de Gazastrook wil de gevechten beëindigen voordat al zijn leiders worden gedood, maar moet een overwinning op Israël behalen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: terreur, Gaza
Israëls Iron Dome heeft opnieuw een hoog succespercentage behaald bij de verdediging tegen de meest bedreigende raketten die door de Islamitische Jihad vanuit de Gazastrook worden afgevuurd. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) terreurgroep wil de huidige gevechten in en rond de Gazastrook graag beëindigen voordat zij te veel schade lijdt.

Maar zij wil dit doen op een manier die haar als overwinnaar doet overkomen.

Nadat de PIJ gisteren meer dan 500 raketten op het zuiden en midden van Israël had afgevuurd, heeft de Islamitische Jihad via Egypte eisen voor een staakt-het-vuren naar Israël gestuurd. Israël moet niet alleen zijn aanvallen op PIJ-stellingen in Gaza staken, maar ook:

  • ophouden met het gericht doden van PIJ-leiders, zowel in Gaza als op de zogenaamde “Westelijke Jordaanoever” (Judea en Samaria);
  • het lichaam teruggeven van PIJ-leider Khader Adnan, die eerder deze week in een Israëlische gevangenis is gestorven na een lange hongerstaking;
  • de traditionele vlaggenmars ter gelegenheid van Jeruzalemdag, de viering van de hereniging van de stad onder Israëlisch bestuur, afgelasten.

Israël zei niet alleen nee, maar onderstreepte zijn afwijzing van de eisen met een nachtelijke precisie-luchtaanval die Ali Ghali, hoofd van de rakettroepen van de PIJ, uitschakelde in zijn huis in de zuidelijke Gazastad Khan Yunis.

Israël verwacht nog een dag van hevige gevechten; scholen in de buurt van de Gazastrook zijn gesloten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox