LedenIs Israël nog een licht voor de volkeren?

door David Lazarus

Israël is de enige natie ter wereld die een nationale dialoog met God voert en het aandurft om één natie onder God te worden.

Jonge Israëlische soldaten bezoeken de Knesset Menorah, een belangrijk religieus en nationaal symbool, omdat in Israël religieuze en politieke geschiedenis met elkaar verweven zijn. Foto: Nati Shohat / Flash90

Wat bedoel ik met “nationale dialoog?

In de Bijbel sprak God tot de natie Israël. Hij stond in een unieke relatie met een hele bevolkingsgroep, inclusief individuen, ook nationaal. Het idee dat God een relatie heeft met een hele natie is uniek in de wereld. Er is geen ander volk dat beweert in een unieke relatie met God te staan op een zodanige wijze dat hun geschiedenis, de gebeurtenissen die hen als volk overkomen, heilige geschiedenis wordt.

Geen enkel ander volk legt hun geschiedenis vast in een boek en noemt het heilig. Behalve de Joden. Zij gaven de verhalen over wat hen overkwam van generatie op generatie door, en hun geschiedenis werd de Bijbel. Het is een fascinerend feit dat christenen de geschiedenis van de Joden nog steeds beschouwen als hun eigen heilige geschiedenis. Het opzienbarende fenomeen is dat de heilige geschiedenis voor heel Europa, Noord-Amerika, en vele naties over de hele wereld niet hun eigen geschiedenis is, maar de Joodse geschiedenis.

Voor Israël, toen het volk werd bevrijd uit de slavernij, of de Perziër Haman overwon,...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie