Iran zet nucleair programma door onder dekmantel van proxy-oorlog tegen Israël

Zowel Biden als Trump zijn “toegewijd aan Israël”, maar zullen aarzelen om oorlog te voeren om te voorkomen dat Israël kernwapens krijgt, zegt een expert.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: Iran, Gazastrook
Ali Akbar Salehi, hoofd van de Iraanse organisatie voor atoomenergie, toont modellen van nucleaire centrifuges aan toenmalig president Hassan Rouhani, 9 april 2019 Foto: Iraans presidentieel bureau

Iran lijkt te profiteren van de voortdurende uitputtingsslag tussen zijn proxies (Hamas en Hezbollah) en Israël om snel vooruitgang te boeken met zijn nucleaire programma.

“Het lijdt geen twijfel dat Iran gebruik maakt van de focus van de Israëlische, Amerikaanse en de hele internationale gemeenschap op de oorlog in Gaza en aan de noordelijke grens om zijn nucleaire programma zoveel mogelijk vooruit te helpen,” vertelde professor Eyal Zisser, vice-rector van de Universiteit van Tel Aviv, aan JNS.

Het doel van Teheran is “om een drempel te bereiken zonder daadwerkelijk de grens over te gaan en een kernproef uit te voeren,” zei hij.

Op de vraag of een confrontatie op twee fronten met een gelijktijdige aanval op de Iraanse nucleaire installaties en de strategische raketplaatsen van Hezbollah een optie zou kunnen zijn voor Israël, zei Zisser dat Jeruzalem misschien geen andere keuze heeft.

“Het beleid van de regering is op dit moment om zich te concentreren op Gaza en de noordelijke grens op een laag pitje te houden,” zei hij. “Dit [het conflict met twee fronten] vereist de mobilisatie van de samenleving en het leger, evenals internationale steun – deze dingen zijn er op dit moment niet,” voegde hij eraan toe.

Hij zei echter: “De optie van militaire actie moet op tafel liggen – en in ieder geval, als Israël Iran aanvalt, is het waarschijnlijk dat Hezbollah ook zal meedoen.”

Op de vraag of Israël te veel vertrouwt op de internationale gemeenschap om de nucleaire ambities van Iran te beteugelen, was Zisser het daar niet mee eens.

“Ik denk niet dat iemand op de internationale gemeenschap vertrouwde om iets te doen,” zei hij. “Er waren verwachtingen van de Verenigde Staten – maar Trump ging en Biden kwam, en het leek vanaf het begin duidelijk dat Biden niet tot het uiterste zou gaan tegen Iran. De vraag is of Trump dat wel zou doen als hij wordt gekozen,” voegde hij eraan toe.

De steun van de VS zou cruciaal zijn in een confrontatie met Iran, zei hij, eraan toevoegend dat zowel Biden als Trump op dit punt voor Israël zijn, maar zullen aarzelen over de vraag of ze bereid zijn een krachtige stap tegen Iran te zetten vanwege Israël. Het is dus niet duidelijk of de verkiezingen iets zullen veranderen.”

Ephraim Asculai, een voormalige hoge ambtenaar bij de Israëlische Commissie voor Atoomenergie en de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), presenteerde onlangs een gedetailleerde analyse van de vooruitgang van Iran op het gebied van uraniumverrijking.

In een interview met journalisten, georganiseerd door de Jerusalem Press Club op 3 juli, verklaarde hij: “Ik kan heel kort zeggen dat het vermogen van Iran om uranium te verrijken tot wapenkwaliteit, wat gelijk staat aan 90% verrijking, vele malen groter is geworden”.

Asculai voegde eraan toe dat, volgens het in Washington gevestigde Institute for Science and International Security, Iran nu het vermogen heeft om uranium binnen enkele weken te verrijken tot wapengraad, in hoeveelheden die voldoende zijn voor “meerdere kernkoppen”.

Hij merkte op dat verrijking weliswaar het moeilijkste aspect is van de productie van kernwapens, maar niet het enige.

“De ontwikkeling van kernwapens bestaat uit twee andere delen. Het tweede is het ontwerp en de productie van het nucleaire explosiemechanisme en het derde is het overbrengingssysteem. En beide hebben hun eigen problemen,” zei hij.

De meeste van deze twee fasen kunnen echter parallel met het verrijkingsproces worden uitgevoerd, voegde hij eraan toe. Op basis van inlichtingen die de Mossad in 2018 verzamelde over het Iraanse nucleaire programma tot 2003, was Iran toen al “behoorlijk gevorderd” wat betreft het mechanisme voor de productie van nucleaire explosieven.

“Ik denk dat wordt aangenomen dat de Iraniërs het ontwerp van het nucleaire explosieve apparaat hebben ontvangen van wijlen dokter Abdul Qadir Khan uit Pakistan en daarom weten wat ze moeten doen,” zei hij.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox