“Iran steunt Hamas met inlichtingen”

IDF-stafchef: Hamas begint al spijt te krijgen van de oorlog die het begonnen is.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: Iran, Hamas, Gaza
Israëlische troepen in een inzetgebied bij de grens tussen Israël en Gaza, 24 oktober 2023. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Iran steunt Hamas door het te voorzien van inlichtingen en bevordert ook anti-Israël opruiing wereldwijd, zei Israëlische Defensie woordvoerder Rear Adm. Daniel Hagari op woensdagochtend, de 19e dag van de oorlog tegen de terroristische organisatie.

Iran steunt Hamas ook met training, wapens, financiering en technologische kennis, zei Hagari. “Overal ter wereld zijn proxies aan het werk, in Jemen, in Libanon – de instructies komen van één plaats: Iran,” voegde hij eraan toe.

Aanvallen in Gaza gaan door

De Israëlische luchtmacht heeft woensdagavond uitgebreide luchtaanvallen uitgevoerd in de Gazastrook, zei de IDF woensdagochtend. Tot de getroffen doelen behoorden tunnelschachten van Hamas, militaire hoofdkwartieren, wapenopslagplaatsen, lanceerplatforms voor mortieren en antitankraketten, zei het leger.

De commandant van Hamas’ Khan Younis bataljon, Taysir Mubasher, een voormalig marinekopstuk van Hamas, werd volgens Hagari ook gedood. Mubasher had strategische terreuraanslagen tegen Israël gepland en was de belangrijkste Hamas-commandant in de Khan Younis sector, voegde hij eraan toe.

Op dinsdagavond viel de IDF het noodapparaat van Hamas aan, inclusief oorlogskamers, infrastructuur en militaire hoofdkwartieren.

“Het noodapparaat van Hamas was verantwoordelijk voor het instellen van blokkades die inwoners van Gaza verhinderden om te evacueren naar veiliger gebieden in de zuidelijke Gazastrook,” zei de IDF.

“Daarnaast viel de IDF de militaire infrastructuur en commandocentra van het veiligheidsapparaat van Hamas aan, dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de terroristische organisatie in de Gazastrook en het arresteren en vasthouden van Hamas-tegenstanders,” zei het.

De IDF-woordvoerder herhaalde de oproep van Israël aan de inwoners van Gaza om naar het zuiden te vluchten.

“Hamas gebruikt scholen en ziekenhuizen, ze verschuilen zich daar. Inwoners van Gaza, laat ze niet van jullie profiteren. Ga naar het zuiden. We zijn bezig met het opzetten van een brede humanitaire hulpactie met Egypte en de Verenigde Staten, die voedsel en water brengt. Als de oorlog voorbij is, kunnen de mensen terugkeren,” zei Hagari.

Op dinsdagmiddag doodde de IDF, op basis van nauwkeurige Shin Bet inlichtingen, een aantal hooggeplaatste Hamas activisten, waaronder Abed Alrahman, plaatsvervangend commandant van het Nuseirat Bataljon, die betrokken was bij het bloedbad in Kibboets Be’eri op 7 oktober, Khalil Muhajez, plaatsvervangend commandant van het Shati Bataljon, en Khalil Tatri, plaatsvervangend commandant van het Sheikh Radwan Bataljon.

Eveneens op dinsdag vielen Israëlische zeetroepen een cel van Hamas aan die had geprobeerd Israëlisch grondgebied binnen te komen via de zee in het gebied van Kibboets Zikim. Verschillende terroristen werden gedood en de IAF viel de militaire compound in Gaza aan van waaruit de Hamasduikers de aanval hadden ingezet.

“We zullen iedereen doden die Israëlisch grondgebied probeert te infiltreren,” zei Hagari.

“Hamas zal hier spijt van krijgen”, zei Hagari.

“De staat Israël zit midden in een oorlog die is begonnen door de terroristische organisatie Hamas. Hamas zal hier spijt van krijgen. Het begint er nu al spijt van te krijgen,” zei IDF stafchef luitenant-generaal Herzi Halevi dinsdag.

De IDF houdt momenteel het zuiden vast en verdedigt het met alle macht, zei hij.

“We hebben hiervoor getraind, we hebben goed uitgeruste troepen, maar bovenal hebben we de beste gevechtssoldaten voor deze missies,” legde Halevi uit.

“Ik wil dit duidelijk maken – de IDF is klaar voor grondoperaties en we zullen met het politieke echelon een beslissing nemen over hoe en wanneer de volgende fase zal plaatsvinden,” voegde hij eraan toe.

De huidige tactische en strategische factoren “geven ons meer tijd om beter voorbereid te zijn,” zei hij, terwijl “tegelijkertijd de IAF de vijand de klok rond aanvalt, zijn personeel doodt, zijn infrastructuur vernietigt en meer inlichtingen verzamelt voor de volgende fase.”

“Nu is het de vijand die gespannen op ons wacht,” voegde hij eraan toe.

VS versterkt regionale luchtverdediging

Volgens een rapport van de Wall Street Journal van dinsdag, waarin Amerikaanse defensiefunctionarissen worden geciteerd, wil het Amerikaanse leger ten minste 12 extra luchtverdedigingssystemen in het Midden-Oosten inzetten in de aanloop naar het grondoffensief van Israël in Gaza.

De systemen omvatten een THAAD-batterij (Terminal High Altitude Area Defence) die onderweg is van Fort Bliss naar Saoedi-Arabië en 11 Patriot-batterijen die naar Koeweit, Jordanië, Irak, Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten worden gestuurd.

Hagari zei dat de inzet een weerspiegeling is van het feit dat Iran en zijn proxies de regio destabiliseren.

Hezbollah werkt samen met Hamas

Over de situatie in het noorden van Israël zei Halevi dat de IDF elke Hezbollah-terreurcel aanvalt die Israëlische burgers of IDF-soldaten probeert te schaden. “Hezbollah werkt samen met de moorddadige aanvallen van Hamas en sluit zich op die manier aan bij ISIS onder het voorwendsel de verdediger van Libanon te zijn,” zei hij.

De IDF is voorbereid op escalatiescenario’s, zowel dichtbij als ver weg, zei hij, eraan toevoegend: “Deze oorlog heeft een adres: Het leiderschap van Hamas en iedereen die onder hun bevel heeft gehandeld. Ze zullen boeten voor wat ze hebben gedaan.”

Beelden van een ontmoeting tussen Hezbollah-chef Hassan Nasrallah en Hamas adjunct-chef Saleh al-Arouri en de Palestijnse Islamitische Jihad secretaris-generaal Ziad Nakhaleh in Beiroet doken op woensdag op internationale en sociale media op. Het was onduidelijk wanneer de ontmoeting plaatsvond.

Na de ontmoeting gaven de terroristen een verklaring vrij waarin ze opriepen tot een “echte overwinning voor het verzet in Gaza en Palestina” en een einde aan de “verraderlijke en brutale agressie van Israël tegen ons onderdrukte en standvastige volk”.

Ondertussen werden vijf raket- en raketcommando’s in Libanon uitgeschakeld door de IDF in de afgelopen 24 uur, zei Hagari.

Op dinsdag richtte de IDF zich op drie terreurcellen in het grensgebied.

Twee cellen die verantwoordelijk zijn voor raket- en mortieraanvallen op IDF-posten in de gebieden Netu’a en Elkosh in het noorden van Israël werden geraakt door een Israëlische drone. De derde cel werd geraakt door Israëlische troepen toen deze probeerde antitankraketten te lanceren op Israëlisch grondgebied in de buurt van Kibbutz Yiftach.

Er werden geen Israëlische slachtoffers gemeld.

Ook op dinsdag viel een IAF helikopter de militaire infrastructuur van Hezbollah in Libanon aan.

De IDF zei maandag dat het meer dan 20 antitankraketten van Hezbollah had vernietigd sinds het begin van de oorlog.

“We zullen Hamas letterlijk vernietigen”

Tijdens een bezoek aan de elite-eenheid Sayeret Matkal van de IDF op dinsdag zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant dat er aanzienlijke activiteit werd verwacht naarmate de gevechten zich uitbreidden. “We zullen het gebied binnengaan en Hamas letterlijk elimineren. Anders zullen we hier geen bestaan hebben. Dat is een voorwaarde,” zei hij.

“Gevechten van deze aard en omvang zijn sinds 1973 niet meer voorgekomen,” legde hij uit.

Als onderdeel van uitgebreide inspanningen om Israëlische en buitenlandse gijzelaars die door Hamas in Gaza worden vastgehouden te bevrijden, communiceerde de IDF dinsdag via verschillende kanalen met inwoners van Gaza, waarbij ze om informatie over de gijzelaars vroegen en in ruil bescherming en compensatie aanboden.

“Als het uw wil is om in vrede te leven en een betere toekomst voor uw kinderen te hebben, doe dan onmiddellijk de humanitaire daad en deel geverifieerde en waardevolle informatie over gijzelaars die in uw gebied worden vastgehouden,” luidde het bericht van de IDF.

“Het Israëlische leger verzekert u dat het zich maximaal zal inspannen om uw veiligheid en die van uw huis te garanderen, en u zult een financiële beloning ontvangen. Wij garanderen u absolute vertrouwelijkheid.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox