Iran bouwt terreurbasis bij Israëlische grens

“Het land is Libanees, de controle is Iraans en het doelwit is Israël,” zei de Israëlische minister van Defensie.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Iran

Iran heeft een basis voor terroristische operaties gevestigd op een vliegveld in de Zuid-Libanese bergregio Qalaat Jabbour, op 19 kilometer van de grens met de Joodse staat, zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant maandag.

“Op de foto’s kun je de Iraanse vlag zien wapperen over de landingsbanen van waaruit het Ayatollah-regime van plan is om de burgers van Israël als doelwit te nemen,” zei Galant in zijn opmerkingen op de 22e Wereldtop over Terrorismebestrijding van het Internationaal Instituut voor Terrorismebestrijding (ICT) in Herzliya.

Met andere woorden, het land is Libanees, de controle is Iraans en het doelwit is Israël,” zei hij, eraan toevoegend dat de Israëlische Strijdkrachten “waakzaam en paraat moeten blijven, met ogen op de verrekijker en vingers aan de trekker”.

“Mocht er een conflict zijn, dan zullen we niet aarzelen om de dodelijke strijdkrachten van de IDF in te zetten. Hezbollah en Libanon zullen een zware en pijnlijke prijs betalen,” waarschuwde hij.

Samen met premier Benjamin Netanyahu had Galant vorige maand Teheran ervan beschuldigd achter de recente golf van Palestijns terrorisme te zitten, waarbij in augustus binnen 72 uur drie Israëli’s omkwamen en een ander ernstig gewond raakte.

“We zitten midden in een terreuraanval die wordt gepromoot, geregisseerd en gefinancierd door Iran en zijn handlangers,” zei Netanyahu op 21 augustus na een briefing op de plaats van een van de aanslagen in de buurt van Hebron in Judea.

“Het is belangrijk om de belangrijke veranderingen op het terrein te begrijpen met betrekking tot Iraanse financiering en door Iran gestuurde wapenproliferatie. Iran probeert met alle middelen om de burgers van Israël te schaden,” zei Galant toen en waarschuwde de mollahs dat “alle opties op tafel liggen.”

Twee weken geleden waarschuwde de Nationale Veiligheidsraad van Israël zijn burgers om waakzaam te zijn bij het reizen tijdens de komende Joodse feestdagen. De bijgewerkte reiswaarschuwing wees op een verhoogd risico van Iraanse terroristische aanslagen in naburige en verder weg gelegen landen zoals Georgië, Azerbeidzjan en Turkije, maar ook in landen in Afrika en Latijns-Amerika.

De inlichtingendienst Mossad heeft, in samenwerking met zijn internationale bondgenoten, tot nu toe 27 plannen van Iran verijdeld om Israëliërs en Joden buiten de grenzen van de Joodse staat te vermoorden, zei inlichtingendirecteur David Barnea in zijn toespraak op de Herzliya conferentie op zondag.

“De plannen die deze [terroristische] teams nastreefden, werden georkestreerd, gepland en geregisseerd door Iran,” zei hij, erop wijzend dat de pogingen tot aanslagen “over de hele wereld” hadden plaatsgevonden, waaronder “in Europa, Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika”.

De Israëlische chef van de inlichtingendienst sprak ook over de “bekende nucleaire ambities” van Iran en riep de internationale gemeenschap op om “zeer alert te zijn en vastberaden te zijn om deze ambities te dwarsbomen”.

Nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi zei maandag dat Israël “geen andere keuze” had dan op te treden als Iran uranium zou verrijken tot een zuiverheidsgraad van meer dan 60 procent.

“Als Iran uranium verrijkt tot een zuiverheidsgraad van meer dan 60 procent en we dit detecteren – en het is onmogelijk dat dit niet zou gebeuren omdat de wereld het niet zou erkennen – dan zou Israël noodzakelijkerwijs optreden,” zei Hanegbi. “Er zou geen andere keuze zijn.”

Een dergelijke ontwikkeling zou erop wijzen dat “Iran duidelijk op zoek is naar de [nucleaire] bom, en we kunnen ons lot niet riskeren,” voegde Hanegbi eraan toe, zonder te zeggen hoe Jeruzalem zou reageren.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox