Iraanse aanval op Israël slechts een kwestie van tijd

Volgens informatie van Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten hoeft de verwachte aanval “niet noodzakelijkerwijs uit het noorden van Israël te komen”.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Iran
Leden van de pre-militaire Iraanse strijdkrachten (Basij) tijdens een mars tijdens een anti-Israëlische solidariteitsbijeenkomst in Teheran, Iran, 24 november 2023. Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Washington en zijn bondgenoten geloven dat een grote aanval van Iran op Israël op handen is en in de komende dagen zou kunnen plaatsvinden, meldde Bloomberg woensdag, onder vermelding van mensen die bekend zijn met de informatie.

Volgens Amerikaanse en Israëlische bronnen is een Iraanse vergeldingsaanval nu nog slechts een kwestie van “wanneer” in plaats van “als”, aldus de functionarissen, die waarschuwen dat de verwachte aanval “niet noodzakelijkerwijs vanuit het noorden van Israël hoeft te komen”.

De reactie van de Islamitische Republiek op de moord op een Iraanse generaal in Syrië op 1 april, waarvoor Teheran de Joodse staat de schuld geeft, zou het afvuren van hoge-precisieraketten op Israël kunnen omvatten, zei het rapport.

Israël’s bondgenoten zijn geïnformeerd dat overheids- en militaire faciliteiten het doelwit zouden kunnen zijn, maar civiele faciliteiten zullen dat waarschijnlijk niet zijn. Amerikaanse functionarissen zouden Israël helpen bij de voorbereiding van de aanval.

Jeruzalem had zijn bondgenoten ook geïnformeerd dat het wachtte op een aanval van Iran voordat het een grondoffensief lanceerde om de resterende 3.000 Hamas-terroristen in Rafah, de meest zuidelijke stad van Gaza, uit te schakelen, meldde Bloomberg.

Israël heeft niet officieel de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval in Damascus waarbij brigadegeneraal Mohammad Zahedi om het leven kwam, maar vier functionarissen vertelden de New York Times vorige week dat Jeruzalem het bevel gaf voor de aanval.

Hooggeplaatste bronnen binnen het Iraanse regime zeiden op 4 april tegen persbureau Reuters dat Teheran een “serieuze reactie” zou geven op de moord op Zahedi, maar lieten doorschemeren dat het een directe confrontatie met Israël en de Verenigde Staten zou proberen te vermijden.

Een Iraanse vergelding zou “een zwerm Shahed-drones en kruisraketten” kunnen omvatten, meldde de Amerikaanse nieuwszender CBS News op 5 april.

De Israëlische strijdkrachten werden in hoogste staat van paraatheid gebracht, het weekendverlof van soldaten werd geannuleerd en extra reservesoldaten werden opgeroepen voor de luchtverdedigingsgroep van de IDF.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, waarschuwde dinsdag dat Israël dienovereenkomstig zou reageren in het geval van een directe aanval door Iran.

“Als Iran vanaf zijn grondgebied aanvalt, zal Israël reageren en binnen Iran aanvallen,” tweette Katz. De minister citeerde de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei in zijn bericht.

Een Westerse veiligheidsfunctionaris vertelde de in Londen gevestigde Arabischtalige krant Elaph dat Israël de afgelopen dagen geheime luchtmachttrainingen had uitgevoerd, waarbij langeafstandsvluchten en aanvallen op gevoelige faciliteiten in Iran werden geoefend die mogelijk verband hielden met het nucleaire project van Iran.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox