Iraans terrorisme in Turkije onthult enkele waarheden

Volgens Israëlische functionarissen was de samenwerking met de Turken op inlichtingen- en operationeel gebied het beste dat uit de hele affaire is voortgekomen.

Door | | Onderwerpen: Iran, Turkije
Een bazaar in Turkije, een populaire bestemming voor Israëlische toeristen, die nu moeten oppassen voor huurmoordenaars uit Iran. Foto: Kobi Gideon/Flash90

Iraanse agenten, leden van de cellen die in Istanbul jacht maakten op Israëli’s en aanslagen tegen hen planden, hebben tijdens hun verhoren in Turkije de structuur van hun terreurnetwerk onthuld.

De informatie die zij verstrekten, beschuldigde de inlichtingendienst van de Islamitische Revolutionaire Garde en haar commandant, Hossein Taib. Zijn ontmaskering en de arrestatie van zijn medewerkers hebben de Iraniërs in grote verlegenheid gebracht, zodat zij vorige week hebben besloten hem te ontslaan en Mohammad Kazemi in zijn plaats te benoemen.

Uit de ondervraging van de terroristen in Turkije bleek dat in Istanbul drie afzonderlijke cellen opereerden, alle onder Iraans bevel. De cellen opereerden parallel, maar waren volledig van elkaar geïsoleerd en ontvingen elk directe instructies van Teheran.

De eerste cel plande de ontvoering van en moord op de Israëlische ambassadeur en zijn vrouw. Leden van de cel vertelden de ondervragers dat zij op het moment van hun arrestatie reeds waren begonnen met de achtervolging van de twee. In tegenstelling tot de berichten in Turkije werden de twee niet op een privé-vliegtuig gezet en naar Israël gebracht.

De tweede cel achtervolgde een groep Israëli’s in de wijk Beyoğlu van de stad. Sommige Israëli’s werden gewaarschuwd en verlieten Turkije onmiddellijk, anderen verhuisden naar hotels met betere beveiliging en werden nauwlettend in de gaten gehouden door Turkse veiligheidstroepen.

De derde cel, bestaande uit Iraanse en Turkse agenten, zocht doelwitten bij de belangrijkste toeristische attracties van Istanbul. Bij invallen in hun safe house en op andere locaties in de stad werden leden van de organisatie gearresteerd.

De fouten van Iran

De informatie die leidde tot het verijdelen van deze aanslagen kwam hoofdzakelijk van Israël, maar werd ook verkregen door onderzoek ter plaatse en ondervragingen van de terroristen zelf. Volgens hooggeplaatste ambtenaren hebben de openbare waarschuwingen en rapporten die een week voor de arrestaties in Istanboel zijn uitgebracht, de meesterbreinen van de terroristen in Teheran ertoe gebracht “ernstige fouten” te maken.

De verdachten zullen binnenkort in Turkije worden berecht en aangeklaagd. In Israël zijn de autoriteiten van plan de informatie uit de verhoren te gebruiken voor een internationale campagne waarin Iran wordt afgeschilderd als een terroristische staat waarvan de agenten over de hele wereld terroristische aanslagen plegen.

Israëlische functionarissen zijn echter pessimistisch over de kansen op succes van de campagne. Het hoofddoel van de westerse landen is terug te keren naar de nucleaire overeenkomst en zij zullen zich niet laten storen door bijgeluiden onderweg”, zei een ambtenaar.

Volgens Israëlische functionarissen was de samenwerking met de Turken op het gebied van inlichtingen en operaties het beste wat uit de hele affaire is voortgekomen. Zij zeggen dat de Turken vanaf het begin alert waren en “alles hebben gedaan” om de aanslagen te voorkomen – van het ter beschikking stellen van honderden politieagenten en agenten van inlichtingendiensten en andere middelen tot het toestaan dat Israëlische agenten op Turks grondgebied opereren. Turkse persagentschappen meldden dat agenten van de Mossad betrokken waren bij de operatie ter plaatse.

Deze samenwerking benadrukt de relatie tussen de Mossad en zijn Turkse tegenhanger, het MIT. Deze relatie is in stand gebleven, zelfs tijdens de diepe diplomatieke crisis tussen de twee landen, en heeft geholpen bij het verijdelen van terroristische aanslagen van Islamitische Staat in Turkije en van plannen voor aanslagen op de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Yoav Limor is een ervaren journalist en defensie-analist. Dit artikel was oorspronkelijk gepubliceerd door Israel Hayom.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox