IDF vindt kerker in Khan Yunis waar gijzelaars werden vastgehouden

Volgens het Israëlische leger werden daar zo’n 12 gijzelaars vastgehouden.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: IDF, Gazastrook
Een Hamas-tunnel waarin gijzelaars werden vastgehouden, onder Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook. Foto: IDF

Soldaten van de Israëlische Strijdkrachten (IDF) ontdekten een grote tunnel in het hart van Khan Yunis in de zuidelijke Gazastrook waar Hamas ongeveer een dozijn gijzelaars vasthield, kondigde het leger woensdag aan.

Soldaten van de 98e divisie van de IDF, die samenwerkten met gevechtsingenieurs van de elite-eenheid Yahalom, ontdekten de tunnel, die ongeveer 1000 meter lang is, tijdens het verkennen van een ondergronds labyrint dat uit talloze vertakkingen bestaat.

Op 21 januari kondigde de IDF aan dat de 98ste Divisie een nabijgelegen tunneltak van vergelijkbare grootte had uitgegraven en vernietigd. Ongeveer 20 gijzelaars werden daar gevangen gehouden in een centrale kamer met vijf gevangeniscellen.

De nieuw ontdekte tunnel bevatte ook een kamer met getraliede gevangeniscellen, toiletten en een kamer die gebruikt werd door Hamas bewakers. De IDF merkte op dat drie van de ongeveer 12 gijzelaars die werden vastgehouden in de pas ontdekte Khan Yunis tunnel sindsdien zijn teruggekeerd naar Israël.”

Als onderdeel van de operatie “bevochten soldaten van de 98e Divisie en Yahalom strijdkrachten de terroristen in de tunnel, braken door de explosiedeuren en neutraliseerden explosieve apparaten,” zei het leger, eraan toevoegend dat de troepen ook wapens en documenten in beslag namen die verband hielden met Hamas-operaties.

Volgens de IDF kostte de bouw van de tunnel “miljoenen shekels”. Achter de betonnen muren vonden de soldaten zakken die toebehoorden aan de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA).

Volgens officiële cijfers zijn er nog 136 gijzelaars in Gaza. Van ten minste 32 van de resterende gijzelaars is de dood bevestigd, meldde de New York Times eerder deze week op basis van Israëlische militaire functionarissen.

Hamas ontvoerde meer dan 240 mensen tijdens haar bloedige rooftocht in de noordwestelijke Negev, waarbij ongeveer 1.200 mensen werden vermoord en duizenden anderen gewond raakten.

Honderdvijf gijzelaars, voornamelijk vrouwen en kinderen, werden vorig jaar vrijgelaten als onderdeel van een staakt-het-vuren dat Hamas verbrak toen het weigerde de laatste groep gevangenen over te dragen.

Vorige maand meldde The Times dat het netwerk van tunnels van Hamas uitgebreider is dan eerder gedacht, met meer dan 5.700 toegangsschachten, volgens nieuwe schattingen.

Na de hevige gevechten in Khan Yunis in de afgelopen weken gelooft Israël nu dat Hamas tussen de 350 en 450 kilometer ondergrondse terreurinfrastructuur heeft aangelegd, tegenover een eerdere schatting van 250 kilometer.

Volgens een bericht in de Wall Street Journal van 28 januari, waarin Israëlische en Amerikaanse functionarissen worden geciteerd, heeft de IDF ongeveer 20-40% van de tunnelinfrastructuur van Hamas in de Gazastrook beschadigd of onbruikbaar gemaakt.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox