IDF trekt alle troepen terug uit zuidelijke Gazastrook

Slechts één brigade blijft in de Gazastrook; terroristen in Khan Yunis vuren raketten af op Israëlische steden.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Gazastrook
Israëlische soldaten in actie in Khan Yunis, zuidelijke Gazastrook, 6 april 2024 Foto: IDF.

De Israëlische Strijdkrachten hebben alle grondtroepen teruggetrokken uit de zuidelijke Gazastrook, met nog slechts één brigade over in de kustenclave, zo werd zondag gemeld.

Dit komt na vier maanden van gevechten in het voormalige Hamas-bolwerk Khan Yunis en zes maanden sinds het begin van de oorlog.

De IDF kondigde zondag aan dat de 98e divisie van de IDF haar missie in Khan Yunis heeft beëindigd. De divisie verliet de Gazastrook om te herstellen en zich voor te bereiden op toekomstige operaties. Een aanzienlijke troepenmacht onder leiding van de 162e Divisie en de Nahal Brigade van de divisie blijft opereren in de Gazastrook en zal de vrijheid van handelen van de IDF en haar vermogen om precisie-inlichtingenoperaties uit te voeren, behouden, zo meldden bronnen.

De zet komt ook nadat premier Benjamin Netanyahu vorige week herhaalde dat de IDF Hamas zou verslaan door het laatste terroristische bolwerk van Rafah, ten zuiden van Khan Yunis, binnen te gaan.

“Er is geen overwinning zonder Rafah binnen te gaan; er is geen overwinning zonder de Hamasbataljons daar te vernietigen,” zei Netanyahu in een prime-time toespraak, eraan toevoegend dat de operatie “tijd zal kosten, maar ze zal plaatsvinden.”

De premier herhaalde dat alleen een combinatie van militaire druk en harde onderhandelingen kan leiden tot de vrijlating van de resterende 133 gijzelaars die op 7 oktober door Palestijnse terroristen in de Gazastrook werden ontvoerd.

Ondertussen klonken sirenes van rood alarm in delen van Zuid-Israël aan het begin van de zondagmiddag toen Hamas een spervuur van raketten afvuurde op Israëlische steden in het gebied ten oosten van Khan Yunis.

Een rood alarm klonk in de moshavim van Ami’oz, Mivtahim, Ohad, Sde Nitzan, Talmei Eliyahu en Yesha, evenals in de nederzetting Tzohar.

Terroristen in Khan Yunis vuurden vier raketten af op steden in de Israëlische regio Eshkol, uren nadat de IDF zich had teruggetrokken uit de stad in de Gazastrook. Het Iron Dome luchtverdedigingssysteem onderschepte twee van de raketten.

Volgens berichten op zondag is de laatste brigade die nog in de Gazastrook is, de infanterie-eenheid Nahal, die daar is om de Netzarim-corridor te beveiligen, die het noorden en zuiden van de Gazastrook scheidt en de strijdkrachten in staat stelt om bewegingen in de Gazastrook te controleren. De corridor loopt door de Gazastrook van het gebied Be’eri in het zuiden van Israël naar de Middellandse Zeekust.

De Netzarim Corridor voorkomt dat inwoners van de Gazastrook terugkeren naar het noorden van de Gazastrook en biedt directe toegang voor humanitaire hulp tot het noorden van de Gazastrook.

Zoals de IDF zondag bekendmaakte, werden zaterdag vier soldaten van de Israël Defence Forces gedood tijdens een operatie in de zuidelijke Gazastrook. Volgens het leger kwamen terroristen uit een tunnel in Khan Yunis en vielen de soldaten van dichtbij aan.

Met deze aanval steeg het aantal gedode soldaten op alle fronten sinds het begin van de oorlog tot 604. In totaal zijn er 260 soldaten gedood sinds het begin van de Israëlische grondoperaties in de Gazastrook op 27 oktober.

De IDF kondigde zaterdag aan dat het drie Hamas aanvalstunnels had vernietigd in het Khan Yunis gebied, waarvan sommige naar Israëlisch grondgebied leidden. Volgens het leger stonden de tunnels al jaren onder technisch toezicht van inlichtingendiensten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox