IDF evalueert kans op oorlog met Hezbollah in nabije toekomst

Hezbollah verliest steun in Libanon en Nasrallah zou voor oorlog kunnen kiezen “om uit zijn val te komen,” aldus het document.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Hezbollah, Libanon
Hezbollah en Libanese vlaggen. Foto: Arthur Sarradin

In een inlichtingenrapport van het noordelijke commando van de Israel Defense Forces is vastgesteld dat er een redelijk risico bestaat op een gewapend conflict tussen Israël en Hezbollah in de nabije toekomst, meldden Israëlische media zaterdag.

Hezbollah is corrupt geworden en verliest steun nu het geconfronteerd wordt met harde kritiek in Libanon, aldus het rapport, volgens Channel 12.

De leiding van de terreurorganisatie verliest ook de controle over de acties van haar gewapende agenten in het veld, vervolgt het rapport. Na de moord in januari 2020 op de Iraanse Quds Force-commandant Qassem Soleimani bij een Amerikaanse droneaanval in Bagdad is Hezbollah-leider Hassan Nasrallah steeds meer geïsoleerd geraakt, en is de Iraanse Hezbollah-Syrië-as verzwakt.

In het licht van het bovenstaande probeert Hezbollah krediet te krijgen voor een toekomstige Israëlisch-Libanese zeegasovereenkomst. Het rapport waarschuwt echter dat Nasrallah nog steeds kan proberen uit zijn “val” te komen door een oorlog te ontketenen. Wie Nasrallah vervangt, zal waarschijnlijk zwakker zijn dan hij, maar ook gevaarlijker, voegde het rapport eraan toe.

Ondertussen gaat de Amerikaanse bemiddelaar in de Israëlisch-Libanese maritieme besprekingen, Amos Hochstein, naar Qatar. Een Qatarese firma heeft zich bereid verklaard gas te exploreren in de Libanese exclusieve economische wateren, meldde het Libanese televisiestation MTV vrijdag.

Hochstein sloot vrijdag een snelle reis naar Libanon af en zei dat de twee partijen “goede vooruitgang” hadden geboekt in de besprekingen, maar dat “meer werk moet worden verricht” om tot een overeenkomst te komen, aldus het in de VAE gevestigde The National op vrijdag.

Hochstein had een ontmoeting met de Libanese president Michel Aoun en demissionair premier Najib Mikati om de status van de besprekingen te bespreken. “Ik denk dat we goede vooruitgang boeken,” zei Hochstein na zijn ontmoeting met de Libanese president. “Ik heb goede hoop dat we tot een akkoord kunnen komen.”

Hochstein zal naar verwachting vrijdag de Israëlische reactie op de Libanese voorwaarden voor de zeegrens doorgeven, aldus het rapport.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox