IDF blijft druk uitoefenen in Gaza in aanloop naar Rafah-operatie

Israëlische troepen gaan door met het vrijmaken van de wijk Zeitoun van Hamas. Dit doen ze ter voorbereiding op een proefprogramma om lokale leiders in staat te stellen de terreurgroep te vervangen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Israëlische troepen in de Gazastrook op 26 februari 2024. Foto: IDF

De luchtmacht van de Israëlische Strijdkrachten (IDF) heeft maandag vanuit het centrum van de Gazastrook de bron van raketbeschietingen op Israëlische gemeenschappen getroffen, maakte het leger dinsdag bekend.

Een operatiecentrum en een lanceerplatform van waaruit verschillende raketten werden afgevuurd, werden geraakt. Een ander operatiecentrum van waaruit terroristen op Israëlische troepen vuurden, werd ook vernietigd.

In de centrale Gazastrook werden ook verschillende terroristen gedood en tientallen wapens in beslag genomen. Daarnaast vernietigden Israëlische troepen tientallen “strategische faciliteiten” van Hamas.

De gerichte aanvallen op de wijk Zeitoun in Gaza Stad gingen door, zowel vanaf de grond als vanuit de lucht. De Israëlische strijdkrachten ontdekten een wapenproductiefaciliteit, raketwerpers en gevechtssystemen. De strijdkrachten vernietigden ook een tunnelschacht en doodden de terroristen binnenin.

In een operatie van enkele weken hebben Israëlische strijdkrachten Hamas-terroristen verwijderd uit de wijk Zeitoun ter voorbereiding op een proefprogramma in de wijk om lokale leiders in staat te stellen Hamas te vervangen in het bestuur van de Gazastrook en een einde te maken aan anti-Israëlische en anti-Joodse ophitsing in het onderwijssysteem.

Daarnaast zetten Israëlische troepen hun offensief in het westen van Khan Yunis voort voordat de gevechten verschuiven naar de meest zuidelijke stad Rafah aan de Egyptische grens, waar vier van de zes overgebleven Hamasbataljons zijn geconcentreerd.

Tot nu toe heeft Israël 18 van de 24 bataljons van de terreurgroep vernietigd.

Zodra de IDF de operatie in Rafah begint, zal het “weken verwijderd zijn van een volledige overwinning”, vertelde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op zondag aan CBS News.

Het leger presenteerde zondagavond een plan om de burgerbevolking uit de stad te evacueren aan het oorlogskabinet. De IDF presenteerde ook haar operationele plan voor het komende offensief in het “laatste bastion van Hamas”, zoals Netanyahu het noemde.

In een interview met Fox News op maandag, reageerde de premier op Amerikaanse zorgen over de noodzaak van een plan om burgers te beschermen.

“We hebben een gecombineerd plan om burgers uit de gevarenzone te evacueren en om deze Hamasbataljons te vernietigen,” zei Netanyahu.

“Ik kan je vertellen dat Hamas er alles aan zal doen om te voorkomen dat we deze burgers evacueren. Ze proberen hen tegen te houden met wapengeweld en vaak met wapengeweld, maar dat zal ons niet tegenhouden. We gaan ze geen immuniteit geven. We zullen de mensen evacueren. We zullen doorgaan met ons werk om een volledige overwinning te behalen,” voegde hij eraan toe.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox