
De Israëlische Strijdkrachten presenteerden zondagavond een plan aan het Oorlogskabinet voor de evacuatie van burgers uit gevechtszones in de meest zuidelijke stad Rafah in de Gazastrook.
De IDF presenteerde ook haar operationele plan voor het komende offensief in wat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu het “laatste bastion van Hamas” noemt.

Daartoe vertelde de premier CBS News op zondag dat zodra de invasie van de stad aan de Egyptische grens begint, de IDF “weken verwijderd” zal zijn van een volledige overwinning.
Hamas begon de oorlog op 7 oktober met een massale aanval op de noordwestelijke Negev waarbij 1.200 mensen omkwamen, duizenden gewond raakten en 253 mensen werden ontvoerd. In de weken na het bloedbad voerde Israël een luchtcampagne uit tegen Hamas, wat de weg vrijmaakte voor het grondoffensief dat op 27 oktober begon.
De mogelijke wapenstilstandsovereenkomst die in Doha wordt besproken, zal de IDF er niet van weerhouden om in de stad te opereren, voegde Netanyahu eraan toe.
“Als we een akkoord hebben, zal [de operatie] enigszins vertraagd worden, maar ze zal plaatsvinden. Als we geen akkoord bereiken, zullen we de operatie toch uitvoeren,” legde hij uit.
Veel van de 134 gevangenen die na 143 dagen in Gaza nog steeds door Hamas worden vastgehouden, worden vermoedelijk vastgehouden in het Rafah gebied. Gevreesd wordt dat sommigen van hen naar het Egyptische Sinaï-schiereiland zijn gesmokkeld via de tunnels onder de grens tussen Gaza en Egypte.
Twee gijzelaars werden eerder deze maand in Rafah bevrijd door Israëlische speciale eenheden.

De internationale bezorgdheid in de aanloop naar het Rafah-offensief is groot, omdat de burgerbevolking in de stad is gegroeid tot ongeveer 1,5 miljoen mensen, meer dan de helft van de totale bevolking van Gaza van 2,3 miljoen, nadat de IDF aan het begin van de oorlog in oktober burgers naar een humanitaire zone had gedirigeerd.
Netanyahu zei vorige week dat degenen die Israël opriepen om een operatie in Rafah te staken, er in feite op aandrongen dat de IDF zou capituleren voor Hamas.
“Ik spreek elke dag met wereldleiders. Ik zeg hen vastberaden: Israël zal vechten tot we de volledige overwinning hebben behaald. En dit omvat inderdaad het offensief in Rafah, natuurlijk nadat we de burgers in de gevechtszones in staat hebben gesteld om naar veilige gebieden te evacueren,” legde Netanyahu uit.
“Wie ons wil verhinderen om in Rafah te opereren, vertelt ons dat we de oorlog zullen verliezen. Dat zal ik niet toestaan. … We zullen niet capituleren voor de druk. We zullen ons niet overgeven omdat we een natie van helden zijn. We zullen ons niet overgeven omdat we een volk zijn dat naar het leven verlangt. We zullen ons niet overgeven omdat we het kwaad moeten verslaan,” voegde hij eraan toe.

Netanyahu onthulde vorige week voor het eerst officieel zijn plan “Day After Hamas”, waarin hij zijn vaak genoemde doel herhaalde om de Palestijnse terreurgroep volledig uit te roeien en de nadruk legde op de voortdurende Israëlische veiligheidscontrole ten westen van de rivier de Jordaan, met inbegrip van Judea, Samaria en de Gazastrook.
Het plan wijst op de noodzaak om de militaire en bestuurlijke capaciteiten van zowel Hamas als de Palestijnse Islamitische Jihad volledig uit te schakelen, de resterende gijzelaars te bevrijden en ervoor te zorgen dat Gaza nooit meer een bedreiging vormt voor de veiligheid van de Joodse staat.
Daartoe wil Netanyahu dat de IDF voor onbepaalde tijd volledige vrijheid van handelen behoudt in de Gazastrook en een bufferzone instelt langs de grens om de zuidelijke gemeenschappen te beschermen.
De bufferzone moet volgens het voorstel “zo lang als nodig is om veiligheidsredenen” blijven bestaan.
Het leger zal ervoor zorgen dat de strook gedemilitariseerd blijft “langer dan nodig is om de openbare orde te handhaven”. Dit omvat het instellen van een “zuidelijke afsluiting” langs de grens tussen Egypte en Gaza, inclusief de grensovergang Rafah, om te voorkomen dat het terrorisme en de smokkel via het geavanceerde tunnelsysteem van Hamas onder de Philadelphi-corridor opnieuw de kop opsteken.
In deze kwestie zal Israël “zoveel mogelijk samenwerken met Egypte en de Verenigde Staten”.
Zie ook: Netanyahu’s plan voor de “day after”
Tegelijkertijd zal de IDF “lokale vertegenwoordigers” die geen banden hebben met Hamas toestemming geven om gebieden in de Gazastrook te beheren. Het doel van Israël is dat leiders van de gemeenschap de ontvangst en distributie van humanitaire hulp beheren, terwijl veiligheidstroepen zullen voorkomen dat terroristen zich met het proces bemoeien.
Naar verluidt hebben vertegenwoordigers van Gaza onlangs een ontmoeting gehad met Israëlische functionarissen om te praten over een proefprogramma voor civiel bestuur van de wijk Zeitoun in Gaza Stad.
Het programma van Netanyahu omvat een uitgebreid de-radicaliseringsproces waarbij schoolcurricula zullen worden vervangen door schoolboeken die geen gewelddadige afwijzing van Israël of Jodenhaat propageren. Bovendien zullen de autoriteiten in Gaza niet worden geassocieerd met of gefinancierd door “landen of organisaties die terrorisme steunen”.

Netanyahu’s voorstel maakt de wederopbouw van de Gazastrook afhankelijk van de demilitarisering en de-radicalisering ervan, die “zoveel mogelijk moet plaatsvinden met de betrokkenheid en steun van Arabische landen die in dit opzicht ervaring hebben”.
Het plan roept ook op tot gezamenlijke actie om de UNRWA te sluiten, waarvan een deel van het personeel betrokken was bij het bloedbad van 7 oktober en waarvan de faciliteiten zijn geïnfiltreerd door Hamas. Het plan voorziet in de vervanging van het VN-agentschap door “verantwoordelijke” internationale hulporganisaties.
Tot slot herhaalt het voorstel van Netanyahu de afwijzing door Israël van een eenzijdige erkenning van de Palestijnse staat, terwijl de regering Biden naar verluidt een dergelijke stap overweegt.
Humanitair hulpplan voor de zuidelijke Gazastrook goedgekeurd
De ministers van het oorlogskabinet keurden zondag ook een plan goed om humanitaire hulp te verdelen in het zuidelijke deel van de kustenclave “om plunderingen zoals in het noorden van Gaza en andere gebieden te voorkomen”, aldus het kabinet van de premier.
Israël zal beginnen met het rechtstreeks transporteren van humanitaire hulp naar de noordelijke Gazastrook om Hamas te omzeilen, besloot het oorlogskabinet zaterdagavond.
In de komende dagen zullen vrachtwagens met hulp voor de delen van de Gazastrook die al door Israëlische troepen zijn veroverd, binnenrijden bij de grensovergang Karni aan het noordoostelijke uiteinde van de Gazastrook. De grensovergang werd in 2011 definitief gesloten en de laatste overgebleven gebouwen van de vrachtterminal werden in 2022 door het Israëlische leger gesloopt.

Op 15 december keurde het Israëlische Veiligheidskabinet de opening goed van de grensovergang Kerem Shalom voor het vervoer van hulpgoederen naar de Gazastrook, na sterke druk van de VS en de internationale gemeenschap. Alle Israëlische grensovergangen naar de Gazastrook werden gesloten na het bloedbad op 7 oktober, alleen de Egyptische grensovergang bij Rafah in de Sinaï bleef open.
Volgens Israëlische bronnen heeft Hamas echter tot 60% van de hulpgoederen die de Gazastrook binnenkomen in beslag genomen.
UNRWA heeft de leveringen van hulpgoederen aan de noordelijke Gazastrook via de Egyptische grensovergang Rafah opgeschort, meldde de Guardian zaterdag.
“Het wanhopige gedrag van hongerige en uitgeputte mensen verhindert een veilige en regelmatige doorgang van onze vrachtwagens,” vertelde Tamara Alrifai, directeur externe betrekkingen van UNRWA, aan de Britse krant.
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) zei vorige week ook dat het gedwongen was om de leveringen van humanitaire hulp aan Noord-Gaza op te schorten, onder verwijzing naar de “totale chaos en het geweld veroorzaakt door de ineenstorting van de burgerlijke orde”.
Ondertussen heeft Israël de UNRWA al meer dan een maand geen toestemming gegeven om hulp te leveren aan de noordelijke Gazastrook.
De hulporganisatie staat onder zware financiële druk nadat 18 landen hun hulp hadden opgeschort. De opschorting kwam er nadat een dozijn UNRWA-medewerkers betrokken zou zijn geweest bij het bloedbad van Hamas op 7 oktober.
Latere rapporten geven aan dat ongeveer 10% van het UNRWA-personeel banden heeft met Palestijnse terreur.
Naast de UNRWA hebben de Israëlische autoriteiten ook de verlenging van visa en werkvergunningen voor talrijke hulpverleners in de Gazastrook en Judea en Samaria stopgezet.
In de afgelopen twee maanden hebben sporadische protesten plaatsgevonden in Kerem Shalom om te voorkomen dat hulpgoederen Gaza bereiken zolang Hamas Israëli’s blijft gijzelen en oorlog blijft voeren tegen de Joodse staat.
Activisten hebben ook geprobeerd om hulptransporten te blokkeren bij de kleinere grensovergang Nitzana naar de Sinaï en bij de haven van Ashdod.
Op 22 februari braken er botsingen uit tussen Israëlische veiligheidstroepen en demonstranten bij de grensovergang Kerem Shalom met de Gazastrook, waarbij een van de demonstranten naar verluidt gewond raakte door de veiligheidstroepen.