IAF valt Hezbollah aan in zes gebieden in Zuid-Libanon

De luchtaanvallen komen nadat een barrage raketten uit Libanon een gebouw in de Noord-Israëlische stad Kiryat Shmona had beschadigd.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: Hezbollah, Hamas, Gazastrook
Israëlische veiligheidstroepen inspecteren de schade aan een huis nadat het was getroffen door een raket van Hezbollah die werd afgevuurd vanuit Libanon in de Noord-Israëlische stad Kiryat Shmona op 5 maart 2024. Foto: Ayal Margolin / Flash90

De Israëlische Luchtmacht (IAF) heeft Hezbollah-doelen aangevallen in zes gebieden in het zuiden van Libanon, kondigde de Israëlische Defensiemacht dinsdagavond aan.

Tot de doelen behoorde een militaire faciliteit van Hezbollah in de regio Ajta ash-Shab, van waaruit twee antitankraketten werden afgevuurd in de richting van de regio Biranit. Er werden geen slachtoffers gemeld in Israël als gevolg van de aanval.

De Israel Defence Forces (IDF) zei dat het ook een Hezbollah commandocentrum in Jabal al-Baba had aangevallen, raketlanceerinstallaties in het Matmoura gebied en militaire installaties in de Majdal Zoun, Houla en Kafra gebieden in het zuiden van Libanon.

Op dinsdag beschadigde een raketsalvo vanuit Libanon een gebouw in de noordelijke stad Kiryat Shmona.

Volgens de onderzoeksgroep Alma Centre heeft Hezbollah dinsdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor acht aanvalsgolven op het noorden van Israël in de afgelopen 24 uur, maar niet voor de aanval op Kiryat Shmona.

De laatste aanvallen vanuit Libanon omvatten Katyusha-raketten en antitankraketten gericht op burgerlijke nederzettingen in West-Galilea.

Op maandag doodde een antitankraket een Indiase arbeider in de gemeenschap Margaliot en verwondde negen anderen, wat leidde tot luchtaanvallen van de IDF op Hezbollah-doelen in Zuid-Libanon.

De IDF gaf dinsdag ook beelden vrij van een IAF F-15 die een onbemand luchtvaartuig neerschiet dat eerder op de dag vanuit Syrië het Israëlische luchtruim was binnengedrongen.

Op de beelden is te zien hoe de bemanningen van de vliegtuigen de drone lokaliseren en de locatie ervan bespreken via het radionetwerk van de luchtmacht, voordat een piloot uitlegt: “We observeren het doelwit. We zullen [de aanval] onmiddellijk uitvoeren”.

Op de beelden is vervolgens te zien hoe een luchtdoelraket wordt afgevuurd vanuit een vliegtuig, de drone raakt en neerschiet.

De drone-aanval leidde tot een telefonische waarschuwing van het Thuisfrontcommando voor open gebieden in de Golanhoogten.

Ook op dinsdag bezocht de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant de topgeheime Moran-eenheid van het IDF artilleriekorps in het noorden van Israël, die naar verluidt geavanceerde wapensystemen activeert. Galant werd vergezeld door hoge militaire commandanten, waaronder het hoofd van het Ground Forces Headquarters, brigadegeneraal Aviram Sela.

Tijdens het bezoek zei Galant: “We moeten begrijpen in welke situatie we ons bevinden met betrekking tot Hezbollah. Hezbollah verslechtert voortdurend de realiteit en brengt ons op een punt waar we moeten beslissen wat te doen. Voor ons is de eerste taak om mensen terug te brengen naar hun huizen. We zullen dat doen door middel van een overeenkomst of door een operationele oorlogsinspanning, en dat moet duidelijk zijn, want dat betekent voor jullie dat jullie van de ene minuut op de andere opgeroepen kunnen worden, zoals ze zeggen.”

Galant drong er bij de soldaten op aan om “op elk moment paraat te zijn”, en voegde eraan toe: “Ik wil niet dat we het stadium van een oorlog bereiken, en ik geloof dat er een kans is om dat te voorkomen, maar ik herhaal de zeer duidelijke en zeer eenvoudige boodschap die ik jullie vertel. Hezbollah verergert de situatie en brengt ons op een beslissingspunt”.

Israëlische strijdkrachten hebben een nieuw wapenarsenaal ontdekt in Khan Yunis in het centrum van de Gazastrook.

Wapenopslagplaats ontdekt in de centrale Gazastrook

Aan het zuidelijke front kondigde de IDF dinsdag aan dat haar antiterreureenheid (bekend onder het Hebreeuwse acroniem LOTAR) een speciale missie uitvoert tegen Hamas in het hart van Khan Yunis in de zuidelijke Gazastrook.

Tijdens een reeks operaties ontdekte de eenheid tientallen raketkoppen, granaten, mortieren en andere wapens en militaire uitrusting die verborgen waren in de buurt van een school die dient als schuilplaats voor ontheemde burgers uit de Gazastrook, zei de IDF.

De Israëlische defensietroepen vonden een wapenopslagplaats in Khan Yunis in de centrale Gazastrook.

Tijdens invallen door de LOTAR-eenheid op schuilplaatsen en militaire bolwerken van Hamas in woonwijken en op basis van inlichtingen, “doorzochten de strijdkrachten verschillende Hamas-infrastructuren en vonden ze een wapenopslagplaats” in de buurt van de school, voegde het eraan toe.

Tot de verborgen wapens behoorden patronen en munitie, waarvan een deel verborgen lag in zakken en opslagplaatsen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox