“Hou me erbuiten” – waarom steunt Netanyahu Trump niet?

De aankomende Israëlische premier vermijdt de “landmijn” van commentaar geven op de comeback van de voormalige Amerikaanse president.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu, Trump
Trump en Netanyahu waren als erwten en wortels tijdens hun vorige termijnen. Maar de betrekkingen zijn de laatste tijd meer gespannen geworden. Foto: EPA-EFE / Michael Reynolds

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu veroorzaakte zondag ongetwijfeld opschudding bij veel conservatieve Amerikaanse kiezers toen hij weigerde de comeback-campagne van Donald Trump expliciet te steunen.

In een interview met NBC‘s “Meet the Press,” werd Netanyahu gevraagd of hij het recente presidentiële bod van Trump steunde, die hij eerder had omschreven als Israëls beste vriend in het Witte Huis.

“Hou me erbuiten,” antwoordde Israëls nieuwe premier na zijn eigen succesvolle politieke comeback.

“Ik zal onderhandelen met iedereen die tot president wordt gekozen, met degenen met wie ik in het verleden heb samengewerkt en met iedereen die nieuw is, omdat de band tussen Israël en Amerika … echt een band tussen volkeren en een beschavingsband is, en die is sterk,” voegde hij eraan toe.

Netanyahu zei dat het momenteel een politieke “landmijn” was om op de een of andere manier commentaar te geven op Trump.

Trump is de afgelopen weken een steeds polariserender figuur geworden, zelfs onder conservatieve Amerikaanse kiezers, na zijn ontmoeting in zijn Mar-a-Lago resort met Kanye West en Nick Fuentes, die beiden openlijk antisemitische standpunten hebben geuit.

Dit heeft de voormalige president in een lastig parket gebracht. Hij wordt algemeen beschouwd, vooral onder Israëlische Joden, als de meest pro-Israëlische Amerikaanse president ooit:

Aan de andere kant heeft hij verontrustende banden met een aantal extreme elementen, waaronder mensen als Kanye West, wat liberale beschuldigingen voedt dat hij zelf antisemitisch is.

In oktober verklaarde perschef Karine Jean-Pierre van het Witte Huis ondubbelzinnig dat de opmerkingen van Trump destijds “antisemitisch” waren en beschuldigde hem ervan lange tijd “verbonden te zijn geweest met extremistische en antisemitische figuren”.

Netanyahu heeft duidelijk gemaakt dat hij de beschuldigingen dat Trump antisemitisch is belachelijk vindt. Hij herinnerde eraan dat Trump een Joodse schoonzoon heeft, voor wie zijn eigen dochter zich tot het Jodendom bekeerde, en Joodse kleinkinderen van wie hij houdt.

In zijn recente interview met Amerikaanse media zei Netanyahu dat hij hoopte dat Trump zou begrijpen dat het “onaanvaardbaar” is om antisemitische persoonlijkheden te ontvangen en “zijn weg zou vinden om het te veroordelen”.

De betrekkingen tussen Trump en Netanyahu zijn gespannen (of lijken dat althans te zijn) sinds Trump in 2020 uit het Witte Huis werd gestemd. Trump blijft beweren dat de verkiezingsresultaten door fraude zijn bezoedeld, en was boos toen Netanyahu samen met andere leiders Joe Biden feliciteerde met zijn overwinning.

Trump beschuldigde Netanyahu ervan beledigend vroeg te zijn met zijn gebruikelijke felicitatiegesprek met Biden. De voormalige president en veel van zijn trouwe aanhangers zagen dit als een daad van verraad, een steek in de rug na alles wat Trump voor Israël had gedaan.

In feite belde Netanyahu Biden opvallend laat, zozeer zelfs dat de Israëlische media en de oppositie in de Knesset hem er destijds van beschuldigden de betrekkingen met de nieuwe Amerikaanse regering te verstoren.

Zal Trump het Witte Huis terugnemen in 2024? Heeft hij nog steeds een wrok tegen Netanyahu, en zal dit invloed hebben op zijn behandeling van Israël als hij opnieuw president wordt?

De tijd zal het leren. Donald Trump is een wispelturig persoon. Tijdens zijn laatste termijn was dat een voordeel voor Israël. Maar de Israëli’s beseffen dat het de volgende keer gemakkelijk in het tegenovergestelde kan uitdraaien.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox