Boek: ‘Trump voelde zich verraden door Netanyahu’

Een nieuw boek over de laatste dagen van het presidentschap van Trump meldt, dat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump het gevoel had dat hij ‘ultiem verraad’ had geleden door toedoen van de toenmalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Netanyahu leunde op Trump om de verkiezingen in Israël te winnen. Misschien geloofde Trump dat Bibi hem op de een of andere manier ook kon helpen de Amerikaanse verkiezings­uitslag van 2020 ongedaan te maken. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

In zijn nieuwe boek Landslide: The Final Days of the Trump Presidency schrijft Michael Wolff, dat Trump geloofde dat Netanyahu hem ‘iets verschuldigd’ was, maar dat hij in plaats daarvan was ‘verraden en verkocht’.

Volgens citaten uit een voorinzage-exemplaar van het boek, gepubliceerd door de Forward, zag Trump zichzelf als iemand die ‘op unieke wijze meer voor Israël heeft gedaan dan welke Amerikaanse president dan ook.’ Tijdens zijn vier jaar in functie, heeft Trump:

In ruil daarvoor verwachtte Trump, volgens Wolff en de voormalige adviseurs van het Witte Huis die hij interviewde, blijkbaar dat Netanyahu hem tot het bittere einde zou bijstaan toen hij de resultaten van de Amerikaanse presidents­verkiezingen van 2020 betwistte.

Toch merkt het boek op dat adviseurs verrast waren toen Trump zijn woede over Netanyahu uitstortte. De Israëlische leider wachtte opvallend lang (meer dan 12 uur) voordat hij Joe Biden en Kamala Harris feliciteerde met hun verkiezings­overwinning, een daad waarop Netanyahu in Israël vernietigende kritiek kreeg.

Yair Lapid was toen leider van de oppositie en is vandaag minister van Buiten­landse Zaken en leider van de grootste partij in de nieuwe eenheids­regering van Israël. Destijds verweet hij Netanyahu dat hij de betrekkingen tussen Israël en de VS onnodig onder druk had gezet door er een kwestie van de twee Amerikaanse partijen van te maken.

Lapid en anderen vonden dat Israël, als een van Amerika’s naaste bond­genoten, een van de eerste buitenlandse naties had moeten zijn om Biden en Harris te feliciteren. Lapid heeft sindsdien gezworen de betrekkingen tussen Israël en de VS te herstellen, nadat hij suggereerde dat Trump en Netanyahu die relatie hadden veranderd in een exclusieve relatie tussen de Republikeinse partij en Likoed.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.