Het Hooggerechtshof van Israël is dinsdag bijeengekomen om verzoekschriften te horen tegen de zogenaamde “Wet Toereikendheid”, een amendement op de Basiswet die in juli door de Knesset werd aangenomen.
Drie dagen voordat de Hoge Feestdagen beginnen, kwamen alle 15 rechters voor de eerste keer in de 75-jarige geschiedenis van het hof samen om een wet te bespreken.
De zitting van het Hooggerechtshof werd live uitgezonden:
Het amendement, dat op 24 juli werd aangenomen door alle 64 parlementsleden in de regerende coalitie, verbiedt rechters om beslissingen van het kabinet, ministers en “andere verkozen ambtenaren zoals bepaald door de wet” te rechtvaardigen op grond van “redelijkheid”.
Nadat de wet was aangenomen, dienden niet-gouvernementele organisaties onmiddellijk petities in om het Hooggerechtshof te vragen de wet te schrappen. Het hof heeft een hoorzitting gepland, maar geen noodbevel tegen de wet uitgevaardigd, zoals sommige indieners hadden gevraagd.
“We zijn er klaar voor. We zullen voor het Hooggerechtshof verschijnen om de Israëlische democratie te verdedigen en alles te doen wat we kunnen om de gerechtelijke staatsgreep te stoppen,” zei Eliad Shraga, voorzitter van de Beweging voor Goed Bestuur, toen. “We zullen overal en vanaf elk podium blijven protesteren en vechten totdat de dreiging is weggenomen.
![](https://israeltoday.nl/wp-content/uploads/2023/09/F230912YS12-1320x880-1.jpg)
Het hof zal de argumenten aanhoren van acht indieners van een verzoekschrift tegen de wet, die een aantal waakhondeninstanties van de overheid en maatschappelijke organisaties vertegenwoordigen. De Israëlische procureur-generaal Gali Baharav-Miara heeft de rechtbank ook gevraagd om de wet ongedaan te maken.
De Israëlische minister van Justitie, Yariv Levin, gaf maandagochtend een verklaring uit waarin hij kritiek uitte op het Hooggerechtshof omdat het de zaak in behandeling had genomen.
“Presidenten en rechters van het Hooggerechtshof zijn het er al generaties lang over eens – het volk is de soeverein, en hun wil wordt vertegenwoordigd in de basiswetten die door de Knesset worden aangenomen,” zei Levin.
![](https://israeltoday.nl/wp-content/uploads/2023/09/F230912YS06-1320x880-1.jpg)
“Het hof, waarvan de rechters zichzelf kiezen achter gesloten deuren en zonder protocol, plaatst zichzelf boven de regering, boven de Knesset, boven het volk en boven de wet,” vervolgde hij.
“Tot vandaag was er, ondanks het zeer problematische gerechtelijk activisme, tenminste één gemeenschappelijke basis – het hof respecteerde de basiswetten,” voegde hij eraan toe. “Dit is het fundament dat de democratie in Israël in stand heeft gehouden. De verantwoordelijkheid voor het behoud van deze gemeenschappelijke basis ligt bij de rechtbank.”
Oppositieleider Yair Lapid gaf voorafgaand aan de hoorzitting ook een verklaring uit, waarin hij betoogde dat het geen grondwettelijke kwestie was omdat het amendement in kwestie “geen basiswet is en zelfs niet op een basiswet lijkt”.
“Dit is een onverantwoord document waarop iemand ‘Basiswet’ heeft geschreven en sindsdien eist dat het als heilig geschrift wordt behandeld,” zei Lapid.
“Het Hooggerechtshof zal vanochtend beraadslagen over een wet die een afwijkend en roekeloos privé wetsvoorstel is van [voorzitter van de Commissie Grondwet, Recht en Rechtvaardigheid van de Knesset] Simcha Rothman, die niet eens door de regering is aangenomen, die tot stand is gekomen in een gewelddadig, gehaast, slordig, onstuimig en ongeremd proces, en die niets te maken heeft met de Basiswetten,” vervolgde hij.
![](https://israeltoday.nl/wp-content/uploads/2023/09/F230912NRF12-1320x880-1.jpg)
Het Hooggerechtshof van Israël heeft nog nooit een basiswet terzijde geschoven, wat vergelijkbaar zou zijn met het Amerikaanse Hooggerechtshof dat een amendement op de grondwet van de Verenigde Staten terzijde schuift.
Er wordt verwacht dat het weken of zelfs maanden zal duren voordat het hof een beslissing neemt in deze zaak.