Hoe reageert de wereld op terreur in Jeruzalem?

De reguliere media hebben de terroristische steekpartij van gisteren in Jeruzalem volledig over het hoofd gezien. Het is gevaarlijk dat de wereld negeert wat hier gebeurt.

Door Rachel Avraham |
Security personnel at the scene of a stabbing attack on a bus near the Jerusalem neighborhood of Ramot, where a terrorist stabbed a 41-year old man with a screwdriver, The attacker was shot. July 19, 2022. Photo by Yonatan Sindel/Flash90*** Local Caption *** ???? ????? ?????

Een man van in de 40 is gisteren matig gewond geraakt bij een terreuraanslag op een bus in Jeruzalem. Het slachtoffer werd met meerdere steekwonden in het ziekenhuis opgenomen. De terrorist werd geneutraliseerd door een lokale nieuwsfotograaf. Het was de tweede terroristische steekpartij in twee weken. Hoe heeft de internationale gemeenschap gereageerd op deze aanvallen op Israëlische burgers?

Terwijl deze terreuraanslag in Israël alle voorpagina’s haalde, werd hij door een groot deel van de rest van de wereld genegeerd. De BBC is meer geïnteresseerd in wat er in Iran gebeurt dan in Israël en de Palestijnse Autoriteit. De voorpagina’s van de BBC-rubriek Midden-Oosten gingen over het bezoek van Poetin aan Iran, een nieuwe Iraanse wet die eigenaars van huisdieren in de gevangenis kan doen belanden, de beschadiging van een Iraanse moskee tijdens restauratiewerkzaamheden en de veroordeling van een Iraanse filmmaker. Voor de BBC is de verminking van een Israëlische man door een Palestijnse terrorist gewoon niet belangrijk.

Le Monde besteedde evenmin aandacht aan de recente terreuraanslag in Israël. In plaats daarvan merkten zij op dat Rusland besprekingen voert met Turkije en Iran over de oorlog in Oekraïne, dat een Iraanse filmmaker naar de gevangenis gaat, dat de leider van de Verenigde Arabische Emiraten een bezoek bracht aan Frankrijk, en dat er voortdurend commentaar werd geleverd op het bezoek van Joe Biden aan Israël en Saudi-Arabië. Ze vonden het niet belangrijk om de verminking van een Israëlische man door een Palestijnse terrorist te verslaan.

CNN richt zich op dit moment bijna uitsluitend op Biden’s reis naar Saoedi-Arabië in hun Midden-Oosten sectie. Hun hoofdartikelen gaan echter over Sri Lanka, China en Poetin. Dit betekent dat het Midden-Oosten op dit ogenblik geen prioriteit is voor CNN, vandaar dat zij geen verslag hebben uitgebracht over de recente terreuraanslag in Jeruzalem.

Hetzelfde kan worden gezegd van de Washington Post, die zich momenteel concentreert op Sri Lanka, de gascrisis in Duitsland, de beëdiging van de eerste Afro-Amerikaanse marinier-generaal, Oekraïne, China, de hittecrisis in Europa en andere zaken die niets met het Midden-Oosten te maken hebben. Om deze reden staan zij apathisch tegenover de recente terreuraanslag in Jeruzalem. Dit voedt de perceptie dat Amerika zich terugtrekt uit het Midden-Oosten, zodanig dat de Amerikaanse media nauwelijks aandacht besteden aan wat hier gebeurt.

Ynet-fotograaf Meshi Ben Ami, die de terrorist neutraliseerde op de plaats van een steekaanval op een bus bij de Jeruzalemse wijk Ramot op 19 juli 2022. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Hetzelfde geldt ook voor de landen in het Midden-Oosten. Turkije’s Hurriyet Daily News is, afgezien van de discussies tussen Rusland, Turkije en Iran over de oorlog in Syrië, op dit moment niet echt gericht op de grotere Arabische wereld. De krantenkoppen van vandaag in Hurriyet gaan over de hittegolf in Europa, de overval op het voertuig van de Turkse consul in Duitsland, de Turkse oppositie die de regering veroordeelt voor haar standpunt over de Conventie van Istanbul, en de spanningen tussen Turkije en Griekenland. Wat er op dit moment in de rest van het Midden-Oosten gebeurt, interesseert hen eigenlijk helemaal niet.

Interessant genoeg lijkt het erop dat de grotere Arabische wereld ook niet echt geïnteresseerd is in wat er gebeurt tussen de Palestijnen en Israël. In het verleden, wanneer een terreuraanslag plaatsvond in Israël, viel Al Jazeera Israël aan omdat het achter de terrorist van een “vermeende aanslag” aanging. Echter, in dit geval, was Al Jazeera ook stil. Zij bespraken liever wat er gebeurt in Syrië, Soedan, Iran en Oekraïne dan wat er gaande is tussen Palestijnen en Israëliërs.

Hetzelfde kan gezegd worden van Al Arabiya, de nieuwszender van Dubai. De krantenkoppen van vandaag gaan over de hadj in Saoedi-Arabië, de reis van Poetin naar Iran, Oekraïne, de moord door ISIS op zes Iraakse politieagenten, de armoede in het door de Taliban gecontroleerde Afghanistan, de misdaden van de Houthi’s in Jemen en soortgelijke verhalen. Voor Al Arabiya is de Palestijnse kwestie oud nieuws en zij proberen verder te gaan.

Ayoob Kara, die onder Netanyahu Israël’s minister van Communicatie, Cyber en Satelliet was, denkt dat de wereld een fout maakt door te negeren wat hier gebeurt:

“De wereld moet begrijpen dat terreur niet alleen tegen Israël is gericht. Als Israël hier niet was, zou het ook in New York of Londen kunnen zijn. De ideologie, de motivatie en de agenda van de islamistische terreur is dat islamisering de oplossing is. Nu hebben ze ons aangevallen omdat ze dicht bij ons staan. Maar Iran, dat achter al deze terreur staat, denkt dat de oplossing erin bestaat het Midden-Oosten te bezetten, met inbegrip van de soennitische naties, en dan zullen zij naar het westen trekken.”

Om deze reden negeert de wereld wat hier gebeurt op eigen risico.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox