Hezbollah vuurt 12 raketten af op luchtverkenningsbasis in Meron

De aanval, de tweede deze maand op de basis, veroorzaakte lichte schade, maar de verkenningscapaciteit van de luchtmacht bleef intact.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hezbollah
Uitzicht op een IDF-basis in Rosh Hanikra, aan de grens met Libanon, 17 januari 2024. Foto: Yossi Aloni / Flash90

De Libanese terreurgroep Hezbollah heeft dinsdag raketten afgevuurd op een Israëlische luchtverkeersleidingsbasis op de berg Meron in Boven-Galilea.

Er werden twaalf raketten afgevuurd, waarvan er vier werden onderschept en zes open terrein raakten, meldde Channel 12 televisie.

Hezbollah zei dinsdag dat het een “groot aantal” raketten vanuit Libanon had afgevuurd op de basis “als reactie op de recente bloedbaden in Libanon en Syrië en de aanvallen op burgers en huizen in onze dorpen”.

Het Israëlische elektriciteitsbedrijf meldde dat een hoogspanningsleiding in het Meron-gebied beschadigd was bij de aanval, maar de stroom werd op afstand hersteld voor de bewoners.

 

De aanval veroorzaakte lichte schade, maar de IDF zei dat het back-up systemen had om ervoor te zorgen dat de luchtmachtbasis bleef functioneren en dat er “geen schade was aan de verkenningsmogelijkheden van de luchtmacht”.

Sirenes klonken in Israëlische gemeenschappen in de buurt van de grens in de ochtenduren en in de middag in Kfar Giladi, waar een enkele raket werd afgevuurd vanuit Libanon. Er waren geen meldingen van slachtoffers of schade.

De aanval van dinsdag op de luchtverkeersleidingsbasis was de tweede deze maand, nadat Hezbollah op 6 januari Kornet-EM raketten op de basis had afgevuurd, die schade veroorzaakten.

Een dag voor de aanval op 6 januari had Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gedreigd met vergelding voor de moord op het plaatsvervangend politiek bureau van Hamas, Saleh al-Arouri, in Beiroet op 2 januari.

Met behulp van de Kornet-EM, die een bereik heeft van ongeveer 10 kilometer en vermoedelijk door Iran werd geleverd, slaagde Hezbollah erin de noordelijke luchtverkeersleiding van de Meron-basis te beschadigen.

De aanvallen op de basis, die ongeveer 8 kilometer van de Libanese grens ligt, onderstrepen het vermogen van Hezbollah om precisieaanvallen uit te voeren op strategische en militaire doelen in Israël.

Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober heeft Hezbollah dagelijks grensoverschrijdende aanvallen uitgevoerd ter ondersteuning van Hamas, waardoor tienduizenden inwoners gedwongen werden te evacueren.

Zes burgers en negen IDF-soldaten zijn gedood door aanvallen vanuit Libanon sinds het begin van de oorlog.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox