Hezbollahs aanval op de IAF-basis was een wake-up call

De Kornet-raketaanval van Hezbollah op de luchtmachtbasis van Meron op 6 januari benadrukte het vermogen van de terreurgroep om precisieaanvallen uit te voeren.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: IAF, Hezbollah, Libanon
Rook stijgt op tijdens een vuurgevecht tussen de IDF en terroristen van Hezbollah aan de grens tussen Israël en Libanon, 7 januari 2024. Foto: Ayal Margolin / Flash90

De aanval van Hezbollah op de Israëlische luchtmachtbasis Meron op 6 januari, waarbij waarschijnlijk door Iran geleverde Kornet-EM raketten werden gebruikt, vertegenwoordigt een aanzienlijke escalatie door de door Iran gesteunde terreurgroep.

De dag voor de aanval had Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gedreigd met vergelding voor de moord op Saleh Al-Arouri, plaatsvervangend politbureauchef van Hamas, in Beiroet op 2 januari.

De aanval op de basis in Meron, die ongeveer 8 kilometer van de Libanese grens ligt, onderstreept het vermogen van Hezbollah om precisieaanvallen uit te voeren op strategische en militaire doelen in Israël.

Met de Kornet-EM, die een bereik heeft van ongeveer 10 kilometer, was Hezbollah in staat om de Northern Air Control Unit op de berg Meron te beschadigen.

Hezbollah gaf zondag een propagandavideo vrij van de aanval, waarop de coördinaten van het doel te zien zijn en het afvuren van verschillende projectielen rechtstreeks op het doel.

Deze aanval is niet alleen een tactische ontwikkeling, maar een beslissende aanwijzing dat Hezbollah in staat is om gevoelige Israëlische faciliteiten aan te vallen.

Naast haar duizenden antitankraketten, waarvan het bereik beperkt is, heeft Hezbollah een enorm arsenaal aan projectielen met mogelijk wel 100 precisieraketten, volgens een rapport uit 2022 van het Alma Centre, een defensieonderzoeksgroep die gespecialiseerd is in veiligheidsdreigingen in Libanon en Syrië.

Terwijl Hezbollah moeite heeft om ongeleide raketten om te zetten in precisieraketten op Libanese bodem, bezit het waarschijnlijk tientallen Fatah 110 raketten voor de middellange afstand die het van Iran heeft gekregen of op Syrische bodem heeft geassembleerd voordat het ze Libanon binnen smokkelde. Deze raketten hebben een bereik van 300 kilometer en zijn uiterst nauwkeurig. Ze vormen een acute bedreiging voor de belangrijkste militaire en civiele systemen van Israël.

De Israëlische defensiemacht reageerde snel en doelgericht op de aanval van zaterdag – zij het, volgens sommigen, slechts in beperkte mate.

Volgens IDF-woordvoerder Daniel Hagari heeft de IDF verschillende doelen van Hezbollah in Libanon aangevallen, waaronder een complex dat wordt gebruikt door Hezbollah’s grond-luchtraketeenheid en andere belangrijke faciliteiten.

De gerichte aanvallen op Hezbollah’s grond-luchtraketten zijn belangrijk omdat Hezbollah probeert de activiteiten van de bemande en onbemande activiteiten van de IAF boven Libanon in gevaar te brengen. Hiertoe heeft Hezbollah een raket van Iraanse makelij ingezet met de naam “358” – een raket die, niet toevallig, ook in het bezit is van de Houthi’s in Jemen.

De IDF schakelde zaterdag ook zeven Hezbollah-terroristen uit, van wie sommigen betrokken waren bij de aanval op de berg Meron.

Op zondag en maandag zette de IAF haar aanvallen voort, die onder andere gericht waren op Hezbollah’s elite-eenheid Radwan.

“We richten ons op de Radwan-troepen van Hezbollah in Zuid-Libanon en drijven ze weg van de grens. We zijn vastbesloten om door te gaan met het creëren van een andere veiligheidssituatie in het noorden die de inwoners veiligheid biedt,” legde Hagari uit.

“Ik wil het publiek vertellen dat we in het noorden voor een uitdaging staan en dat we erop voorbereid zijn. We zijn langs de hele grens ingezet en we zijn in hoge staat van paraatheid, zowel voor verdediging als voor aanval,” voegde hij eraan toe.

De noordelijke luchtverkeersleidingseenheid van de IAF werd beschadigd tijdens de aanval van zaterdag en de IDF werkt momenteel aan de reparatie ervan. De eenheid is nog steeds operationeel en is versterkt met extra systemen, zei Hagari.

“We onderzoeken het incident om ervan te leren en onze verdedigingssystemen in het gebied te verbeteren en te versterken,” legde hij uit.

Het incident moet worden gezien als een wake-up call, die de IDF aanzet tot een grondig onderzoek om de verdedigingssystemen rond belangrijke faciliteiten te versterken en de operationele paraatheid in het grensgebied met Libanon te verbeteren.

Bovendien mag de rol van Iran in het leveren van deze wapens aan Hezbollah niet over het hoofd worden gezien.

Hezbollah heeft van zijn kant laten zien dat het in staat is precieze aanvallen uit te voeren op belangrijke Israëlische doelen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox