Het gebed van een soldaat redt een kameraad

Sergeant-majoor Malchiel ben Yosef was de enige die de terrorist zag omdat hij zich naar Jeruzalem had gekeerd om te bidden.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Sergeant-majoor Malchiel ben Yosef tijdens een uitzending op Israel's Channel 14, 4 februari 2024. Foto: Screenshot via JNS.

IDF sergeant-majoor Malchiel ben Yosef redde zijn kameraden van een terrorist die achter hen uit een tunnel kwam omdat hij naar het oosten afboog richting Jeruzalem om Mincha, de middagdienst, te bidden.

Het incident vond ongeveer anderhalve maand geleden plaats. Malchiel vertelde Channel 14 op zondag hoe zijn bataljon twee en een halve maand had gevochten in de Gazastrook, waaronder in de Shejaia buurt van Gaza Stad.

Ze hadden 48 uur om te rusten en te herstellen in Israël voordat ze het bevel kregen om de Gazastrook weer in te gaan. Malchiel voerde de achterhoede aan met zijn 450ste bataljon. De strijders voor hem waren de huizen voor hem al binnengegaan.

Op een gegeven moment stopte zijn groep en maakte hij van de gelegenheid gebruik om te bidden voordat de zon onderging. Hij draaide zich naar het oosten in de richting van Jeruzalem, de richting van alle Joodse gebeden, en zag midden in zijn gebed een beweging.

“Ik zag, 10 of 15 meter van me vandaan, iets bewegen op de grond dat leek op metaal. Ik zei tegen mezelf dat het een kat of een dier was,” vertelde Malchiel aan het Channel 14 programma “The Patriots”.

Even later zag hij de metalen afdekking van een tunnel, die het bataljon niet had opgemerkt toen het passeerde, opengaan en een terrorist met een bazooka kwam naar buiten. De terrorist bewoog zich snel in westelijke richting naar de soldaten, die al een huis waren binnengegaan.

“Ik zit ten zuiden van hem en hij schenkt geen aandacht aan mij,” herinnert Malchiel zich.

Malchiel, die toegeeft dat hij in shock was, slaagde erin naar de terrorist te schreeuwen, die zich naar hem omdraaide. Malchiel schoot op de terrorist en raakte hem. In die fractie van een seconde draaiden zijn vrienden, die de terrorist niet hadden opgemerkt, zich om en openden ook meteen het vuur.

“Godzijdank hebben we hem uitgeschakeld voordat hij zijn bazooka kon afvuren,” zei Malchiel.

Malchiel gooide ook een granaat in de tunnelopening om elke verdere dreiging uit te schakelen.

Hij vroeg zich af waarom hij niet eerder die dag had gebeden, omdat hij andere mogelijkheden had, maar hij is dankbaar dat hij dat niet had gedaan.

Malchiel, een vrome Jood, zei dat hij voor het incident soms werd vergezeld door andere gelovige soldaten om te bidden, maar sinds het incident willen zelfs niet-gelovige soldaten met hem bidden, een opmerking die algemeen gelach uitlokte bij het publiek.

Het 450e Bataljon bestaat uit soldaten van de in de Negev gevestigde School voor Professionele Officieren en Ploegcommandanten (bekend onder de afkorting Bislamach), die in vredestijd de ploegcommandanten en pelotonsergeanten van het Infanteriekorps van de IDF opleidt.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox