Herinnering komt tot leven

Een nieuwe tentoonstelling in Yad Vashem brengt de geschiedenis van Joodse gemeenschappen voor de Holocaust tot leven.

Door Itamar Eichner | | Onderwerpen: Holocaust
Foto: Yad Vashem

Met steun van de Europese Unie is in Yad Vashem een nieuwe tentoonstelling gecreëerd die gebruik maakt van licht, geluid en animatie om meer dan 5.000 Joodse gemeenschappen te herdenken die tijdens de Shoah zijn vernietigd – van velen is slechts één element overgebleven: hun naam.

De verhalen van deze Joodse gemeenschappen komen tot leven: Een nieuwe audiovisuele installatie werd ceremonieel geopend in de “Vallei van de Gemeenschappen” in Yad Vashem.

Foto: Yad Vashem

De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen de Europese Unie en Yad Vashem. Het biedt een visuele reis en een levendig inzicht in een wereld die bijna volledig werd weggevaagd – in gemeenschappen die ooit floreerden, zich verzetten en in grote aantallen werden vernietigd. Deze gemeenschappen behielden hun unieke identiteit onder onvoorstelbare omstandigheden en lieten een cultureel erfgoed achter dat de nazi’s volledig wilden uitwissen.

De nieuwe show wordt geprojecteerd op de natuurlijke rotswanden van de “Vallei van de Gemeenschappen” in Yad Vashem, een plek die de namen vereeuwigt van duizenden Joodse gemeenschappen die werden vernietigd of beschadigd in de Holocaust – een gedenkteken voor een verloren Joodse wereld. De vallei strekt zich uit over een gebied van ongeveer tien dunams in het westelijke deel van Yad Vashem. De namen van meer dan 5.000 Joodse gemeenschappen zijn gegraveerd in 107 muren – elke muur herdenkt een gemeenschap die vaak eeuwen of zelfs millennia heeft bestaan.

Het doel van de installatie, die is gemaakt als onderdeel van de intensievere samenwerking tussen Yad Vashem en de Europese Unie, is om het rijke en levendige Joodse gemeenschapsleven in Europa en Noord-Afrika te laten zien – vanaf het begin van de diaspora, via de verwoesting van de Tweede Tempel, tot aan de Tweede Wereldoorlog. Vanuit deze ervaring – en met een dieper begrip van de wortels van het Joodse bestaan – wordt de volledige omvang van de vernietiging door de Shoah zichtbaar: het verlies van sociale structuren, spirituele en culturele schatten – en bovenal het leven van miljoenen Joodse mensen.

De show maakt gebruik van speciale technologie met licht, kleur, geluid en animatie en bevat ook getuigenissen van overlevenden die ooit deel uitmaakten van deze gemeenschappen – en levert zo een belangrijke bijdrage aan de herinnering.

Na de audiovisuele ervaring wordt het publiek uitgenodigd om de Vallei der Gemeenschappen op eigen gelegenheid of als onderdeel van een rondleiding te verkennen en meer te leren over de diversiteit van de Joodse gemeenschappen vóór de Shoah. Er wordt momenteel ook een nieuw educatief centrum gebouwd op de site, waar in de toekomst programma’s over de Joodse wereld en de diaspora zullen worden aangeboden – als een educatieve aanvulling op de audiovisuele presentatie. Deze activiteiten zullen zich richten op actief leren, dialoog en creatieve ervaringen.

Foto: Yad Vashem

Dani Dayan, voorzitter van Yad Vashem, zei:

“Alleen door het levendige Joodse leven vóór de Shoah te begrijpen, kunnen we de volledige omvang van het tragische verlies tijdens de Shoah beter begrijpen. Dit initiatief is niet alleen een waardige herdenking van de vermoorde mensen en hun gemeenschappen, maar zal ook helpen in de strijd tegen antisemitisme en het rijke Joodse erfgoed doorgeven aan toekomstige generaties. Wij danken de Europese Unie voor haar inzet voor de herinnering aan de Shoah, zoals blijkt uit haar steun voor dit unieke project.”

EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei:

“De Vallei der Gemeenschappen getuigt van de veerkracht van het Joodse volk en van het rijke weefsel van Joodse gemeenschappen die ooit floreerden in Europa en Noord-Afrika. Door dit project te steunen, zorgt de Europese Unie ervoor dat toekomstige generaties kunnen leren van het lijden en het tragische verlies van meer dan 5.000 Joodse gemeenschappen. Met dit initiatief herdenken we het rijke Joodse leven dat ooit op ons continent bestond, eren we de nagedachtenis van de slachtoffers en herbevestigen we onze collectieve verantwoordelijkheid om dergelijke wreedheden nooit meer te laten gebeuren. Samen met Israël staat de Europese Unie pal achter herdenking, onderwijs en de strijd tegen antisemitisme in al zijn vormen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox