Heeft Mexico “Palestina” erkend?

De berichten doken op na een officiële ceremonie die sinds 2013 regelmatig wordt gehouden.

Door Canaan Lidor | | Onderwerpen: Palestijnse staat, Mexico
PLO-gezant voor Mexico, Nadya Rasheed (links), overhandigt haar geloofsbrieven aan president Claudia Sheinbaum in Mexico City op 21 maart 2025. Foto: Met dank aan het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, foto via JNS.

De president van Mexico aanvaardde vrijdag de diplomatieke geloofsbrieven van een PLO-ambassadeur, wat leidde tot beweringen dat dit de formele erkenning van een Palestijnse staat betekende.

De Joodse president Claudia Sheinbaum aanvaardde de geloofsbrieven van Nadya Rasheed en andere nieuwe ambassadeurs. Dit is al eerder gebeurd, zonder een officiële erkenning van de Palestijnse staat door Mexico.

Volgens de website van het Mexicaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken was 2013 de eerste keer dat een Mexicaanse president de geloofsbrieven van een PLO-ambassadeur aanvaardde.

Hoewel Mexico publiekelijk de internationale erkenning van de Palestijnse staat steunt, heeft het die zelf niet officieel erkend, aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Mexico heeft vastgehouden aan de gewoonte om staten niet eenzijdig te erkennen. Mexico steunt de toetreding van een staat tot de Verenigde Naties als een vorm van collectieve erkenning,” staat er op de website van het ministerie.

De Mexicaanse ambassade in Israël reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar over de vraag of het land de Palestijnse staat erkent. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het op dit moment niets toe te voegen had over de kwestie.

Een diplomatieke bron die bekend is met de Israëlisch-Mexicaanse betrekkingen en de geloofsbrievenceremonie van vrijdag vertelde JNS: “Er zijn hier geen nieuwe ontwikkelingen. De Palestijnse gezant heeft haar geloofsbrieven al gepresenteerd aan de Mexicaanse president in 2011 en 2016.”

Mainstream media, waaronder BBC Mundo, hebben in het verleden meerdere malen ten onrechte gemeld dat Mexico de Palestijnse soevereiniteit erkent.

Op sociale media vierde de Palestijnse Autoriteit de ceremonie van de overhandiging van de geloofsbrieven als een “historische gebeurtenis”, zoals het zei in een verklaring. “Een fundamentele stap in de richting van het versterken van de banden van vriendschap en samenwerking die onze volkeren en naties verenigen,” luidde de tekst. Er werd niet beweerd dat dit een formele erkenning was, noch werd er uitgelegd wat de gelegenheid historisch maakte.

Verschillende Latijns-Amerikaanse media meldden dat de authenticatieceremonie een formele erkenning van de Palestijnse staat door Mexico inhield. Vorige maand meldden Latijns-Amerikaanse media ook dat Sheinbaum officieel de Palestijnse staat had erkend nadat ze een verslaggever had verteld dat ze geloofde in de “noodzaak om beide staten [Israël en een Palestijnse staat] te erkennen en een vreedzame oplossing te vinden”. Maar ze voegde er ook aan toe: “Dit is al jaren het beleid van de Mexicaanse regering en dat is het nog steeds”.

Vorig jaar bevestigde Sheinbaums voorganger Andrés Manuel López Obrador dat Mexico officieel geen Palestijnse staat erkent. Op de vraag waarom, antwoordde hij: “Als we partij zouden kiezen, zouden we niet steunen wat voor ons allemaal het belangrijkste zou moeten zijn: het beëindigen van de oorlog, het voorkomen van nog meer doden, moorden en moorden in Gaza. Daarom zijn we heel voorzichtig te werk gegaan.”

Onder de linkse partij die is opgericht door López Obrador, de Nationale Vernieuwingsbeweging (Morena), heeft Mexico zich afgekeerd van het Amerikaanse standpunt tegen de eenzijdige erkenning van de Palestijnse staat en is het voorstander van de staat zonder deze te erkennen.

Sheinbaum, een voormalig natuurkundige die behoort tot de partij van López Orbador, werd vorig jaar gekozen als zijn opvolger. In 2018 werd ze gekozen tot burgemeester van Mexico-Stad.

Voordat ze de politiek inging, veroordeelde Sheinbaum de aanvallen van Israël op Hamas in Gaza in 2009: “Niets rechtvaardigt de moord op Palestijnse burgers. … Niets kan de moord op een kind rechtvaardigen,” schreef ze in een brief aan een lokale krant.

In Mexico, waar een grote Palestijnse en Arabische minderheid woont, zijn er de laatste jaren veel gevallen geweest van anti-Israëlische ophitsing, vooral sinds de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 de regio in oorlog dompelde.

In januari beschadigde een anti-Israëlische demonstrant een standbeeld van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het wassenbeeldenmuseum Museo de Cera in Mexico-Stad. Vorig jaar staken pro-Hamas relschoppers de Israëlische ambassade in Mexico in brand tijdens een protest tegen Israël.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox