Hamas vertegenwoordigt een zeer groot deel van het Palestijnse volk

Het bloedbad werd luidkeels gesteund door de meeste moslims over de hele wereld, ook in de dichtstbevolkte steden in het Westen.

Door Brigadier generaal (res.) Yossi Kuperwasser | | Onderwerpen: Palestijnen, Hamas
Palestijnse studenten van de Birzeit Universiteit bij Ramallah op de Westelijke Jordaanoever zwaaien met Hamas-vlaggen tijdens een demonstratie op 19 mei 2022. Foto: Flash90

Keer op keer horen we van vooraanstaande westerse politici, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden, dat Hamas het Palestijnse volk niet vertegenwoordigt. Ik ben het daar niet mee eens. Er is een groot deel van het Palestijnse volk dat Hamas als hun vertegenwoordiger ziet – niet alleen in de Gazastrook, maar ook in Judea en Samaria. Hamas vertegenwoordigt een zeer belangrijk deel van het Palestijnse volk, en dit moeten we in gedachten houden als we het hebben over de “dag na de oorlog”. Veel burgers uit Gaza zijn Hamas-activisten gevolgd naar Israël om te plunderen en te moorden, terwijl in de straten van Gaza de aanvallen werden gevierd.

Om deze redenen heeft Fatah – de regerende partij van de Palestijnse Autoriteit – de afgelopen 18 jaar verkiezingen vermeden, in de overtuiging dat Hamas waarschijnlijk zou winnen. De hoge leeftijd van 87 jaar van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas (volgende week wordt hij 88) maakt zijn bewind broos en onzeker. Hij heeft de controle over Samaria al verloren en Hamas geniet de steun van de studentenvakbonden van de belangrijkste Palestijnse universiteiten. Sinds het bloedbad op 7 oktober is de steun voor Hamas op de Westelijke Jordaanoever gestegen van 44% naar 58%.

In de Arabische sociale media werden de terroristische aanslagen van oktober gezien als een historische overwinning voor de islam. Jarenlang hadden zowel het nationalistische, “seculiere” Fatah als het islamitische Hamas van de Moslimbroederschap soortgelijke anti-Joodse retoriek gebruikt, gebaseerd op de Koran. Wijlen de religieuze leider van Hamas, sjeik Yousef Kardawi, riep op tot terroristische daden tegen Joden in Israël, zoals zelfmoordaanslagen. De haat tegen Israël en de Joden heeft Hamas populair gehouden ondanks de corruptie en onderdrukking van zijn burgers.

Zowel Hamas als Fatah hebben hetzelfde verhaal: de ontkenning van een Joodse identiteit en de afwijzing van zionisme – of Joodse soevereiniteit in de vorm van een natiestaat. Ze bekijken Joden negatief en hopen Israël volledig te vervangen. De agressieve islamitische interpretatie van de islam door Hamas verheerlijkt moord en wreedheid tegenover diegenen die zij als vijanden van de islam beschouwt.

De Israëlische overwinning op Hamas vormt ook een theologische uitdaging, omdat het wordt gezien als een vernedering van de islam en de bittere haat tegen Israël versterkt. Het bloedbad werd vocaal gesteund door de meeste moslims over de hele wereld, ook in de dichtstbevolkte steden van het Westen. Moslims die zich verzetten tegen Hamas lopen het risico door hun geloofsgenoten als verraders te worden gezien en zwijgen daarom.

Hamasleider Khaled Mashaal verklaarde onlangs dat het lijden, de verwoesting en de vernietiging van de Gazastrook noodzakelijke offers waren om de oorlog tegen de Joden te winnen. Parallel aan deze agressieve retoriek brengen Hamas en de Palestijnse Autoriteit een component van Palestijns slachtofferschap op de markt dat Israëli’s zowel in het openbaar als in het Westen demoniseert.

Het Westen en de internationale gemeenschap negeren opzettelijk het feit dat Hamas een groot deel van de Palestijnse bevolking vertegenwoordigt en dat de ideologie van Fatah vergelijkbaar is met die van Hamas. Dit toegeven zou betekenen dat het Westen de beweringen van Israël over de moeilijkheid om vrede te sluiten met de Palestijnen zou moeten accepteren. Het Westen gelooft liever dat een nederlaag van Hamas een coöperatieve bevolking zou achterlaten die een gematigd leiderschap zou verwelkomen.

Wie zijn de potentiële Palestijnse leiders na de operatie van de Israëlische verdedigingstroepen en na Abbas? Er zijn geen veelbelovende kandidaten. Voormalig PLO-leider Muhammad Dahlan, afkomstig uit Gaza en nu woonachtig in Abu Dhabi, is een fervent tegenstander van Israël, net als zijn corrupte en bedrieglijke mentor Yasser Arafat. Salam Fayyad is een andere leiderschapsoptie, maar wordt als te zwak beschouwd om de terreur in Gaza een halt toe te roepen. Beiden zijn gehecht aan het anti-Israëlische verhaal.

Zullen andere Arabieren ingrijpen? Het is onwaarschijnlijk dat de Golfstaten politiek zullen ingrijpen, maar ze zullen Gaza waarschijnlijk wel economisch steunen. De Palestijnse Autoriteit heeft bij monde van haar premier Mohamed Shtayyeh verklaard dat de PLO niet geïnteresseerd is in een terugkeer naar Gaza, tenzij dit de oprichting van een permanente Palestijnse staat betekent, wat een opwaardering in de internationale gemeenschap zou betekenen.

Zonder van de Palestijnen te eisen dat ze hun negatieve beeld van Israël veranderen, zal de verwachte overwinning van Israël in Gaza weinig politieke gevolgen hebben. Opgelegd leiderschap in Gaza is gedoemd te mislukken, net als tijdens de Oslo-periode en de terugtrekking uit Gaza.

Het veranderen van een verhaal duurt vele jaren, op zijn minst een generatie. Bij de wederopbouw van de Gazastrook gaat het niet alleen om de bouw van gebouwen of infrastructuur, maar ook om Palestijnse verhalen die veranderd en opnieuw opgebouwd moeten worden. Dit omvat anti-Israël indoctrinatie in het onderwijssysteem en aanzetten tot terreur, inclusief betalingen aan de families van terroristen. Als deze fundamentele verandering geen topprioriteit wordt, zal Israël Gaza lange tijd onvrijwillig moeten besturen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox