Hamas’ Ministerie van Volksgezondheid kan 10.000 namen van vermeende overledenen niet vinden

“Dit is de eerste erkenning dat een belangrijk gegeven ontbreekt om te bewijzen dat deze sterfgevallen hebben plaatsgevonden.”

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, oorlog in Israël
Israëlische troepen in actie tegen Hamas in de Gazastrook, 8 februari 2024. Foto: IDF

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook kan niet meer dan 24.000 van de 34.000 mensen noemen die naar eigen zeggen zijn gestorven tijdens de oorlog met Israël, meldt de Foundation for the Defence of Democracies (FDD).

Hoewel het ministerie van Volksgezondheid eerder deze maand toegaf dat het “onvolledige gegevens” had voor bijna een derde van de mensen die stierven, is dit de eerste erkenning dat het “een belangrijk gegevenspunt mist dat nodig is om te bepalen of deze sterfgevallen überhaupt hebben plaatsgevonden”, aldus de denktank uit Washington op 2 mei.

Op 24 april publiceerde het ministerie een grafiek die de 200e dag van de oorlog markeerde, die begon met de inval van Hamas in Israël op 7 oktober, en herhaalde de bewering dat de vijandelijkheden meer dan 34.000 levens hadden geëist in Gaza. Het voegde er echter aan toe dat slechts 24.000 van de doden “martelaren van wie de identiteit [sic] wordt erkend” zijn.

Op 21 april waren 10.152 van de door het ministerie geregistreerde dodelijke slachtoffers onvolledig. “Een uitleg in de samenvatting van 1 april stelt dat de onvolledige gegevens één of meer van de vijf basisgegevens missen: ID-nummer, volledige naam, geslacht, geboortedatum of overlijdensdatum”, aldus de FDD.

Hoewel het onduidelijk was welke van deze gegevenspunten ontbraken, “is het nu duidelijk dat het departement geen namen heeft van deze individuen”, aldus FDD.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft cijfers aangehaald van het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zonder ze als zodanig te bestempelen.

“Voordat hij ze opnieuw citeert, zou hij de inlichtingendiensten moeten vragen om de bronnen en de nauwkeurigheid van de gegevens te verifiëren”, aldus FDD. “Op dezelfde manier zouden journalisten druk moeten uitoefenen op het ministerie van Gezondheid van Gaza om het toenemende aantal inconsistenties in haar rapporten te verklaren.

Sommigen hebben de slachtoffercijfers van Hamas in twijfel getrokken.

Abraham Wyner, een professor in statistiek en datawetenschap aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania, schreef in maart in Tablet magazine: “De cijfers zijn niet echt. Dat is duidelijk voor iedereen die weet hoe natuurlijke getallen werken.

“De slachtoffers zijn niet in de eerste plaats vrouwen en kinderen, en de meesten van hen kunnen Hamas-strijders zijn,” schreef hij.

Wyner wees erop dat het aantal kindslachtoffers zou moeten overeenkomen met het aantal vrouwenslachtoffers. Dit heeft te maken met de dagelijkse schommelingen in aanvallen op woongebouwen en tunnels.

“Bijgevolg zou er op dagen met veel vrouwelijke slachtoffers een groot aantal kinderen moeten zijn, en op dagen dat er weinig vrouwen werden gedood, zouden er ook weinig kinderen getroffen moeten zijn,” schreef hij.

De FDD merkte in haar rapport op dat econoom Michael Spagat, die de methoden van het ministerie verdedigde, toegaf dat als je alleen naar de volledige gegevens kijkt, “het percentage vrouwen en kinderen daalt tot 53,3%”, in tegenstelling tot de 70% of meer die het ministerie vaak heeft beweerd.

Hamas begon in april afstand te nemen van deze bewering.

De IDF beweert meer dan 13.000 terroristen binnen Gaza te hebben gedood tijdens de huidige oorlog en ongeveer 1.000 binnen Israël op of direct na 7 oktober.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox