Hamas en zijn lege woorden

Er is niets gebombardeerd en de Palestijnen voelen zich machteloos en zonder een echt antwoord op de blauwwitte vlaggenmars van Israël in Oost-Jeruzalem.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Gaza
Yehya Al-Sinwar, hoofd van de Palestijnse Islamitische Hamasbeweging in de Gazastrook, spreekt op een bijeenkomst ter gelegenheid van de jaarlijkse Al-Qudsdag (Dag van Jeruzalem) in Gaza op 15 april 2023. Foto: Atia Mohammed / Flash90

De Jeruzalemvlaggenmars is achter de rug en er zijn geen raketten op Jeruzalem afgevuurd. Een journalist uit Gaza na de vlaggenmars van gisteren in Jeruzalem: “Als een reactie van Hamas met raketten op de vlaggenmars de vernietiging van Gaza betekent, en als geen reactie van Hamas op Israël een vernedering is, dan stel ik voor om te zwijgen.”

De vlaggenparade en de manier waarop die gisteren plaatsvond, heeft bij veel Palestijnen een diep gevoel van frustratie en hulpeloosheid opgeroepen tegenover de bedreigingen van hoge Hamas-functionarissen en die van andere facties. En dit is vooral duidelijk op de sociale media.

Deze politieke cartoon doet vanochtend de ronde op de Palestijnse sociale media. Hamas, dat er zo prat op gaat de “verdediger van Jeruzalem” te zijn tegen de gehate zionisten, wordt bespot omdat het niets deed tijdens de massale Israëlische vlaggenmars van gisteren. Volgens de cartoon was Hamas te zeer afgeleid door aktetassen vol dollars die het van Qatar kreeg om te merken dat de Joden “Jeruzalem aan het stelen waren”.

En meer over hetzelfde thema: vandaag zouden de Palestijnen in Gaza de Qatarese donatie van elk 100 dollar ontvangen, maar dit is uitgesteld tot een onbekende datum. Morgen wordt de ambassadeur van Qatar in Gaza verwacht en misschien zal hij dan de nieuwe datum vaststellen. Fatah-aanhangers maken Hamas belachelijk omdat de onbetaalde donaties van Qatar Hamas ervan weerhouden zijn dreigementen zoals raketaanvallen op Israël uit te voeren. “De zionisten hebben vandaag de Al-Aksa moskee ontheiligd – Hamas zijn slaven van de dollar geworden”.

De Palestijnen ontvangen hun financiële steun in een postkantoor in Rafah in het zuiden van de Gazastrook, als onderdeel van de hulp van Qatar.

Een bekende Palestijnse journalist uit Gaza, die Gaza moest ontvluchten als gevolg van bedreigingen van Hamas, schreef vanmorgen:

“Zij die elke keer een interventie van Gaza eisen om Palestina en Jeruzalem te beschermen, eisen meer van Hamas en Gaza dan Hamas de Palestijnen kan bieden. Gaza is slechts een klein en arm land dat wordt belegerd en deel uitmaakt van het bezette vaderland. Israël daarentegen is een land met nucleaire capaciteiten. De logica is dat Gaza alleen moet bieden wat het kan bieden. We moeten de lege praatjes van opschepperij, godslastering en loze woorden verminderen. Iedereen kent iedereen in Gaza, we kennen de waarheid in Gaza, maar toch blazen we alles op en spelen we iets wat we niet zijn. Degenen die voortdurend iets van Gaza eisen, moeten aan de kant van de Gazanen staan, niet tegen hen. Probeer het hen gemakkelijk te maken en steel hun geld niet in naam van het vaderland en de religie.”

Inwoners van Gaza staan op 14 mei 2023 voor het puin van een huis dat tijdens de recente gevechten tussen Israël en Gaza door Israëlische luchtaanvallen is verwoest.

Nadat Hamas en zijn terreurbondgenoten de afgelopen dagen in Palestijnse propagandakanalen onuitgesproken dreigementen probeerden aan te wakkeren tegen de vlaggenmars in Jeruzalem, is vandaag duidelijk geworden dat alle vooraanstaande Hamas-politici als het ware verdwenen zijn. Er is niets gebeurd. De kleuren blauw en wit domineerden gisteren de Palestijnse zenders en netwerken. Er is niets gebombardeerd en de Palestijnen voelen zich machteloos en zonder echte reactie op de blauw-witte vlaggenmars van Israël in Oost-Jeruzalem.

Hamas Politbureau voorzitter Ismail Haniya gaf een verklaring uit die het verhaal van Hamas presenteerde om het gebrek aan reactie op het Israëlische beleid in Jeruzalem te verklaren: “De bereidheid van de Zionistische entiteit van noord tot zuid om de vlaggenparade te beschermen toont de fragiele veiligheidssituatie waarin Israël zich bevindt. De strijd met de vijand gaat door en onze natie zal alleen afrekenen door het hele land te bevrijden. De afsluiting van de straten van Jeruzalem wijst op de angst van de kolonisten.”

De straten werden echter niet afgesloten vanwege een terreurdreiging, maar vanwege de parade, maar Hamas gebruikte dit als excuus om niet met raketten te hebben gereageerd. Er is een groeiende hulpeloosheid onder de Palestijnen, omdat hun leiders alleen maar praten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox