Gevaarlijke connecties tussen Hamas en Hezbollah

De alliantie van door Iran gesteunde terroristische groeperingen die bekend staat als de “As van Jeruzalem” is de Iraanse tegenhanger van de Abraham Akkoorden.

Door Baruch Yadid/TPS | | Onderwerpen: Hezbollah, Iran
Hamas en Hezbollah zijn nu de gevolmachtigden van Iran in de "Jeruzalem-as". Foto: Kobi Richter/TPS

De banden tussen Hamas en Hezbollah worden hechter en gevaarlijker in de vluchtelingenkampen in Libanon, waardoor de veiligheid van de door de Verenigde Naties beheerde faciliteiten in twijfel wordt getrokken.

De Iraanse regering heeft geprofiteerd van de financiële problemen van Hamas en de terreurgroep toegestaan om zich in Zuid-Libanon te vestigen. Deze toegang heeft een prijs: in ruil eist Iran dat de Palestijnse terreurgroep meer respect toont voor Teheran en Hezbollah en maakt het grotendeels een einde aan de relaties van Hamas met Egypte.

Deze alliantie geeft Hamas strategische diepte en invloed in de vluchtelingenkampen en stelt de soennitische moslimterreurgroep in staat om deel uit te maken van het “sjiitische weefsel” in Zuid-Libanon. De instabiele Palestijnse kampen werden voorheen gedomineerd door Fatah. Ondertussen ziet Hezbollah-leider Hassan Nasrallah Hamas als zijn “proxy” tegen Israël, waardoor hij blijkbaar kan handelen zonder Israëlische raketten op Hezbollah-doelen te richten.

De alliantie van door Iran gesteunde terroristische groeperingen die bekend staat als de As van Jeruzalem is de Iraanse tegenhanger van de Abraham Akkoorden. Deze as vindt steun in Syrië, Libanon, Irak en Jemen.

Hamas zit echter gevangen in een web van interne en externe belangen die vaak met elkaar botsen. Teheran dicteert het tempo van de vestiging van Hamas in Libanon, mengt zich in de interne aangelegenheden en eist dat Hamas zich onderwerpt aan het gezag van hoge functionarissen van de Iraanse Revolutionaire Garde, met name Nasrallah.

Vorige week hadden de leiders van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad een ontmoeting met hoge Iraanse functionarissen. Hamas vroeg de Iraniërs om meer financiële steun en verwees daarbij naar problemen met de bitcoinhandel.

De ontmoeting was de eerste tussen Hamas, de Islamitische Jihad en Iran sinds het vijfdaagse conflict tussen Israël en Gaza in mei. Israël had op 9 mei “Operatie Schild en Pijl” gelanceerd als reactie op raketbeschietingen vanuit Gaza, waarbij drie hooggeplaatste leden van de Islamitische Jihad in Gaza gericht werden gedood. De Islamitische Jihad vuurde ongeveer 1.500 raketten af op burgercentra in Israël, waarop Israëlische troepen reageerden door te schieten op ongeveer 400 terreurdoelen in Gaza.

Met name Hamas verleende geen steun aan de Islamitische Jihad.

Complexe relaties

Er wonen momenteel meer dan 479.000 Palestijnse “vluchtelingen” in 12 kampen in Libanon, die worden beheerd door de VN-organisatie voor hulpverlening (UNRWA). Volgens de Libanese wet is het Palestijnen ten strengste verboden om bepaalde beroepen uit te oefenen, grond te bezitten of andere rechten te genieten die wel gelden voor andere buitenlanders die in Libanon wonen en werken.

In Zuid-Libanon staan de Libanese strijdkrachten erg zwak tegenover Hezbollah. De United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA), die Palestijnse vluchtelingenkampen beheert in Libanon, Jordanië, Syrië, Gaza en Judea en Samaria, sluit uit angst een oogje dicht voor Hamas, Fatah en andere gewapende groepen.

De relatie tussen Hamas en Hezbollah verslechterde in 2011 toen Khaled Mashaal, de toenmalige hoogste leider van Hamas, verklaringen aflegde ter ondersteuning van de Syrische rebellen, wat de Syrische president Bashar Assad ertoe aanzette om de kantoren van de terreurgroep in Damascus te sluiten.

Een verhuizing van Hamas naar Qatar bleek van korte duur, omdat de Qatariërs zich probeerden te verzoenen met gematigde buurlanden in de Golf die de aanwezigheid van een aan de Moslimbroederschap gelieerde organisatie in hun regio niet goedkeurden. Turkije heeft veel hoge Hamasleiders in zijn land ontvangen, maar heeft zich sindsdien met Israël verzoend.

Hamasleiders in Gaza hebben geprobeerd zich te distantiëren van het partij kiezen in de Syrische burgeroorlog. Hamasleiders in het buitenland – Saleh Arouri in het bijzonder – willen de terreurgroep nog verder in de ban van Iran en Hezbollah brengen. En zowel Iran als Hezbollah maken gebruik van de kwetsbaarheid van Hamas.

De gespannen relatie tussen Hezbollah en de huidige Hamasleider in Gaza, Yahya Sinwar, werd duidelijk tijdens de Hamasverkiezingen van 2021, toen Sinwar vernederd werd door de media en uitgedaagd werd door de door Hezbollah gesteunde kandidaat Nazar Avdalah.

Sinwar houdt zich sindsdien op de achtergrond in zijn openbare verklaringen en prijst de bijdrage van Iran aan de Palestijnen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox