Geert Wilders: “Jordanië is Palestina”

Eindelijk een wijs woord uit Europa!

Door Michael Selutin | | Onderwerpen: Palestijnen, Geert Wilders, politiek
De leider van de Partij voor de Vrijheid (PVV) Geert Wilders (midden) na de Tweede Kamerverkiezingen. Foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

“Jordanië is Palestina”. Dat schreef Geert Wilders, Tweede Kamerlid en leider van de Partij voor de Vrijheid (PVV), de grootste politieke partij van Nederland, zaterdag op X.

Zijn bijdrage over de oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict veroorzaakte een storm van kritiek en veroordeling van Arabische staten en de internationale gemeenschap.

Wilders deed de radicale suggestie dat het Israëlisch-Palestijnse conflict zou kunnen worden opgelost door de Palestijnen naar Jordanië te verplaatsen, wat in tegenspraak zou zijn met hun geclaimde recht op een onafhankelijke soevereine staat.

De waarheid doet pijn

Terwijl Israël het idee van een tweestatenoplossing al jaren verwerpt, blijft de internationale gemeenschap eraan vastklampen. Zelfs na de massamoord op Israëli’s op 7 oktober blijven politici over de hele wereld het doel van een Palestijnse staat in Judea en Samaria, de zogenaamde Westelijke Jordaanoever, benadrukken.

Het feit dat een potentiële westerse leider nu afstand neemt van deze “consensus” is gevaarlijk voor de Palestijnse Autoriteit. Nederland zou binnenkort kunnen stoppen met zijn betalingen aan de corrupte autoriteit, en andere staten zouden kunnen volgen. De reactie van de Palestijnen op de verklaring van Wilders was dan ook fel, omdat hij een redelijk , maar helaas onrealiseerbaar, alternatief voorstelde voor de tweestatenoplossing.

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde onmiddellijk met een verklaring waarin het de opmerkingen van Wilders scherp veroordeelde. “De opmerkingen van Geert Wilders zijn niet alleen beledigend, maar ook gevaarlijk. Ze ontkennen het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking en een eigen onafhankelijke staat,” zei ambassadeur Sufyan Qudah, de officiële woordvoerder van het ministerie. Hij benadrukte dat de uitspraken van Wilders geen waarde en geen effect hebben, behalve dat ze zijn racisme en extremisme benadrukken.

Het Palestijnse ministerie bestempelde de uitspraken van Wilders ook als “een oproep tot escalatie van agressie tegen ons volk en een flagrante inmenging in hun zaken en toekomst”. Het ministerie riep de Nederlandse regering op om deze uitspraken te veroordelen en af te wijzen in overeenstemming met het internationaal recht en de resoluties van de Verenigde Naties.

“Jordanië verwerpt elk voorstel dat de rechten van het Palestijnse volk of hun streven naar een onafhankelijke staat ondermijnt”, aldus de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken. “We blijven voorstander van een tweestatenoplossing met Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat, in overeenstemming met de internationale consensus.”

De verklaring van Wilders werd ook bekritiseerd en veroordeeld door andere Arabische staten in de regio. Vooraanstaande politici en ambtenaren uit landen als Egypte en Saoedi-Arabië spraken hun verontwaardiging uit over de opmerkingen van de Nederlandse parlementariër en benadrukten de noodzaak van een rechtvaardige en duurzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict die de rechten en aspiraties van beide partijen respecteert.

Het feit dat voorstel van Wilders mogelijk zou kunnen leiden tot vrede in het Midden-Oosten, werd door geen van deze landen erkend. Theoretisch, maar helaas niet praktisch, zou een overeenkomst met Jordanië over de integratie van de Palestijnen onder Jordaans bestuur een einde kunnen maken aan het conflict. En zelfs als noch de Palestijnen noch de Jordaniërs zo’n stap zouden zetten, is het goed om te zien dat er ook andere opties op tafel liggen.

Is Wilders een vriend van Israël?

50 dagen geleden veroordeelde Wilders de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober 2023 krachtig. Na het bloedbad hing hij zowel de Nederlandse als de Israëlische vlag in zijn kantoor. Tijdens een verkiezingsdebat in diezelfde maand bekritiseerde hij de Nederlandse regering omdat ze er niet in slaagde pro-Palestijnse en anti-Israëlische protesten de kop in te drukken.

Wilders ziet de islam en de immigratie van miljoenen moslims naar Europa als een groot gevaar. Dit maakt hem een natuurlijke partner voor Israël, dat in de voorhoede staat van de “oorlog der beschavingen”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox