Fatah beweert dat Yasser Arafat opzettelijk de Tweede Intifada is begonnen

De jarenlange terreurcampagne was niet mogelijk geweest zonder de Oslo-akkoorden.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Palestijnen
Yasser Arafat veranderde van een gezochte terrorist in een "vredespartner". Maar dat pakte niet zo goed uit voor Israël. Foto: Michael Fattal / Flash90

Deze week publiceerde de regerende Fatah-partij van de Palestijnse Autoriteit een oud interview met Mamdouh Nawfal. Nawfal was in 2000 adviseur voor binnenlandse zaken voor Yasser Arafat. Nawfal beschreef in detail het besluit van Arafat om gebruik te maken van het bezoek van toenmalig Knesset-lid Ariel Sharon aan de Tempelberg in september 2000 om een terreurcampagne te beginnen die “lang” zou duren.

De door Arafat en de PA georkestreerde terreur duurde vier en een half jaar, waarin Palestijnse terroristen  1.100 Israëli’s vermoordden. Onder deze terroristen zijn veel leden van Arafats PA-veiligheidstroepen die door het Westen werden gefinancierd).

Palestinian Media Watch meldde destijds, en heeft sindsdien uitgebreide documentatie toegevoegd, dat de “Tweede Intifada” een door Arafat geïnitieerde en geregisseerde terreurcampagne was. Dit in tegenstelling tot beweringen van westerse regeringen en sommige Israëlische leiders, die werden misleid door te geloven dat Arafat alleen maar niet in staat was om het te stoppen.

In het interview dat oorspronkelijk op Al Jazeera werd uitgezonden op 3 februari 2009 en door Fatah op 6 september 2022 op Facebook werd geplaatst, zei Nawfal dat Arafat op de dag van Sharons bezoek aan de Tempelberg “veel mensen onder de naam Bewakers van Al-Aqsa” had gestuurd om geweld te initiëren.

De volgende dag gaf hij bevel dat de Palestijnse terreur “overal” moest zijn.

Nawfal gaf toe:

“De orders en instructies aan de veiligheidstroepen en de Tanzim [een Fatah-terreurfactie] waren om na het vrijdaggebed in actie te komen. De activiteit was niet beperkt tot de Al-Aqsa Moskee. De instructies aan de Fatah-organisaties waren om actie te voeren op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en overal.”

Het plan van Arafat was dat de terreurcampagne “lang” zou zijn en dat Fatah en niet Hamas die zou leiden. “De weg is nog lang, en we zullen zien wie er zal leiden,” zei hij.

Dit is niet de eerste keer dat Arafats adviseur toegeeft dat Arafat als enige verantwoordelijk is voor de intifada. PMW legde een eerder interview met de krant Al-Hayat uit 2005 bloot waarin hij dit expliciet zei:

“Wat de Tweede Intifada betreft, zou men met volledige objectiviteit kunnen zeggen dat Arafat het bezoek van Sharon aan de Tempelberg en de haat van de bevolking tegen de bezetting heeft uitgebuit om de uitbarsting teweeg te brengen. … Arafat deed geen poging om de verantwoordelijkheid te ontlopen toen hij de schuld kreeg van de uitbarsting.”

Het is onduidelijk waarom Fatah besloot dit oude interview nu opnieuw uit te zenden. Een waarschijnlijke verklaring is dat 13 september de 29e verjaardag is van de ondertekening van de Oslo-akkoorden. De PA heeft vele malen gezegd dat het “succes” van de intifada – dat wil zeggen, de moord op meer dan 1.000 Israëli’s – het bewijs was dat Arafat de juiste beslissing had genomen door de Oslo-akkoorden te ondertekenen.

De terreurcampagne van de intifada zou niet mogelijk zijn geweest zonder de Oslo-akkoorden, die de PA in staat stelden haar terreurinfrastructuur op te bouwen, aangezien een deel van het akkoord de PA toestond zichzelf te bewapenen. Fatah, dat vandaag erg zwak is en waarschijnlijk verslagen zou worden door de terreurorganisatie Hamas als er verkiezingen zouden worden gehouden, grijpt de verjaardag van de Oslo-akkoorden aan om de Palestijnen eraan te herinneren dat het Fatah’s Arafat was die zowel besloot de Oslo-akkoorden te ondertekenen als de Tweede Intifada te starten en te leiden.


Itamar Marcus is de oprichter en directeur van Palestinian Media Watch, dat dit artikel oorspronkelijk publiceerde.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox