Europa roept VN opnieuw op tot antisemitisme over Palestijnse schoolboeken

“Werk aan de problemen, in plaats van degenen die ze aankaarten te beledigen”, eist EU-wetgever in vernietigende kritiek op UNRWA.

Palestijnse jongens steken hun hand op in een school in de Gazastrook die gesteund wordt door de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA) in september 2011. Foto: U.N. Photo / Shareef Sarhan.

Leden van de invloedrijke Commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement hebben commissaris-generaal Philippe Lazzarini van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA) vorige week op de vingers getikt over de inhoud van schoolboeken die door UNRWA-scholen worden gebruikt.

De UNRWA is de speciale organisatie van de Verenigde Naties voor het zogenaamde Palestijnse “vluchtelingenprobleem”. Haar voornaamste activiteit is het leiden van honderden scholen in Judea, Samaria en de Gazastrook.

Tijdens een hoorzitting op 31 augustus haalden de commissieleden bevindingen aan uit het laatste rapport van de Israëlische NGO IMPACT-se, die toezicht houdt op de Palestijnse leerplannen om na te gaan of jongeren worden geïndoctrineerd met haat. In het rapport, dat in juli van dit jaar werd gepubliceerd, werd het door de UNRWA zelf geproduceerde lesmateriaal onderzocht. Toen werd vastgesteld dat het haat, antisemitisme en de viering van terrorisme, bloedvergieten en martelaarschap bevordert.

Vertegenwoordigers van het EU-parlement van verschillende politieke partijen bekritiseerden de UNRWA in het licht van de bevindingen.

Volgens een persbericht van IMPACT-se, bekritiseerde het linkse Duitse lid Reinhard Bütikofer van de Europese Groene Partij Lazzarini’s standpunt over de recente problematische bevindingen in UNRWA’s onderwijsmateriaal en UNRWA’s tactiek om IMPACT-se aan te vallen, door te verklaren:

“En ik denk [dat] wanneer u zegt, en ik citeer, dat ‘dit ongegronde en schaamteloze beschuldigingen zijn’- einde citaat – dan valt u waarschijnlijk ten prooi [aan] de emotionele dimensies. Ik ben het er niet mee eens dat die kritiek “ongegrond en schaamteloos” is, en ik ben het beu om jaar na jaar op hetzelfde gesprek terug te moeten komen. Ik denk dat het een gemakkelijke taak is om ervoor te zorgen dat er nooit antisemitisch materiaal zal worden gefinancierd. Dus, alstublieft – werk aan de problemen, in plaats van degenen die ze aan de orde stellen te beledigen.”

De voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken van de EU (AFET), Europarlementariër David MccAlister, bekritiseerde ook het voortdurende wangedrag van de UNRWA als een “eindeloze saga”, terwijl hij opriep tot “duurzame verbeteringen” en toelichtingen over het waarborgen van neutraliteit in het onderwijs.

De vicevoorzitter van de commissie, Europarlementariër Željana Zovko, van de Europese Volkspartij, had een soortgelijke boodschap voor de UNRWA-chef, door te verklaren:

“Dus als u ontkent dat er een probleem was met de educatieve boeken, en u gaat zeggen dat we hier allemaal dom zijn terwijl we begrepen dat er een probleem was met deze boeken. Als er in uw ogen geen probleem is, dan was het probleem duidelijk niet opgelost.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox