EU-topman roept VS op wapenleveringen aan Israël te stoppen

“Iedereen gaat naar Tel Aviv en smeekt, maar Netanyahu luistert naar niemand,” zei EU Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Europese Unie
Josep Borrell, Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, arriveert voor een top in het hoofdkwartier van de Europese Unie in Brussel op 29 juni 2023. Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

De Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, Josep Borrell, suggereerde maandag dat de VS en andere landen zouden moeten stoppen met wapenleveranties aan Israël omdat de oorlog tegen Hamas in de Gazastrook “te veel doden” veroorzaakt.

De opmerkingen van Borrell volgden op opmerkingen van de Amerikaanse president Joe Biden, die de Israëlische operatie als “buitensporig” omschreef, en beschuldigingen van westerse diplomaten dat de Joodse staat buitensporig geweld gebruikt.

“Kijk, ik pretendeer niet verantwoordelijk te zijn voor het buitenlands beleid van de Verenigde Staten; ik heb genoeg te doen met het buitenlands beleid van de Europese Unie,” vertelde Borrell aan verslaggevers na een bijeenkomst van EU-ministers van hulp in Brussel.

“Als je vindt dat er te veel mensen worden gedood, moet je misschien minder wapens leveren om te voorkomen dat er te veel mensen worden gedood. Is dat niet logisch?”, vervolgde hij.

“Iedereen gaat naar Tel Aviv en smeekt: Doe dit alsjeblieft niet, bescherm de burgers, dood er niet zoveel. … Maar Netanyahu luistert naar niemand,” zei Borrell. “Ze zullen [de burgers uit Rafah] evacueren. En naar waar? Naar de maan?”

Als de internationale gemeenschap denkt dat dit een bloedbad is … dan moeten ze er misschien eens over nadenken om wapens te sturen,” concludeerde de diplomaat en riep uit: “Stop alsjeblieft met praten en doe iets!

Na een bezoek aan Kibboets Be’eri vorig jaar, waar Hamas-terroristen meer dan 100 mensen afslachtten tijdens hun terreuraanslag op Israël op 7 oktober, smeekte Borrell de Joodse staat “niet verteerd te worden door woede”.

“De ene terreur rechtvaardigt de andere niet. … Ik denk dat dat is wat de beste vrienden van Israël u kunnen vertellen,” zei de EU-buitenlandchef op een persconferentie aan de zijde van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen.

Vorige maand riep Borrell de internationale gemeenschap op om een “oplossing” te vinden voor het conflict tussen Israël en Palestijnse terroristen in Judea, Samaria en de Gazastrook.

“Wat we de afgelopen 30 jaar hebben geleerd, en wat we nu leren met de tragedie in Gaza, is dat de oplossing van buitenaf moet worden opgelegd,” zei hij.

“Een duurzame vrede kan alleen worden bereikt als de internationale gemeenschap sterk betrokken is en een oplossing afdwingt,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar de Verenigde Staten, Europa en Arabische landen.

In oktober bekritiseerde Borrell de acties van Israël tegen Hamas en riep hij blijkbaar op tot een staakt-het-vuren, wat leidde tot kritiek van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

In 2019 gaf Borrell toe als kind te hebben deelgenomen aan een antisemitische demonstratie tijdens zijn periode als Spaanse minister van Buitenlandse Zaken in de jaren 1950, zoals gemeld door de website El Confidencial. Gewapend met geluidskanonnen deed de diplomaat mee aan het gezang van “Dood de Joden”, zoals hij zei tijdens een herdenkingsdienst van de Holocaust.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox