Biden: Israëls reactie op bloedbad Hamas “overdreven”

“Er zijn veel onschuldige mensen die honger lijden, veel onschuldige mensen die in de problemen zitten en sterven, en dat moet stoppen,” zei de Amerikaanse president.

Door Charles Bybelezer | | Onderwerpen: VS
De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij Israël te ver vindt gaan in de strijd tegen Hamas. Foto: Miriam Alster/Flash90

De Amerikaanse president Joe Biden beschreef donderdag de reactie van Israël op het bloedbad van Hamas op 7 oktober als “buitensporig” en voegde eraan toe dat hij streefde naar een “duurzame pauze” in de oorlog.

“Ik geloof, zoals u weet, dat de reactie in Gaza buitensporig was,” zei Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis.

“Ik zet me er nu voor in dat dit staakt-het-vuren tot stand komt. Er zijn veel onschuldige mensen die honger lijden, veel onschuldige mensen die in de problemen zitten en sterven, en dat moet stoppen,” zei hij.

De opmerkingen komen op een moment dat de Democratische president onder toenemende binnenlandse druk staat om Israël aan te sporen de gevechten te beëindigen in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november.

Op woensdag verklaarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een toespraak tot de natie dat zijn regering niet zou instemmen met de “krankzinnige eisen” van Hamas als onderdeel van de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren tegen gijzelaars.

Toegeven aan de eisen van de terroristische organisatie zou leiden tot een nieuw bloedbad en een “grote catastrofe” die geen enkele Israëlische burger zou kunnen accepteren, benadrukte Netanyahu, die eraan toevoegde: “We zijn op weg naar de volledige overwinning. De absolute overwinning op Hamas zal geen jaren duren. Het zal maanden duren. De overwinning ligt binnen ons bereik.”

Netanyahu en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken hadden eerder op woensdag een “lang en gedetailleerd één-op-één gesprek” in Jeruzalem.

Tijdens zijn reis naar Israël benadrukte de Amerikaanse topdiplomaat dat het “essentieel” was om de staakt-het-vuren gesprekken voort te zetten, waarbij hij opmerkte dat “er nog veel werk te doen is. We blijven er echter in geloven dat een akkoord mogelijk en zelfs essentieel is, en we zullen onvermoeibaar blijven werken om dat te bereiken,” zei Blinken.

Israël heeft herhaaldelijk voorstellen voor een permanent staakt-het-vuren afgewezen en blijft vasthouden aan zijn doel om Hamas uit te roeien, de resterende 136 gevangenen terug te sturen en ervoor te zorgen dat Gaza nooit meer een bedreiging kan vormen voor de Joodse staat.

De regering Biden overweegt naar verluidt om eenzijdig een Palestijnse staat te erkennen, wat in strijd is met decennialang Amerikaans buitenlands beleid, ondanks sterke tegenstand in Israël.

Zowel Axios als de New York Times berichtten over deze mogelijke verschuiving in de Amerikaanse benadering van een Palestijnse staat, die tot nu toe de nadruk legde op rechtstreekse onderhandelingen tussen Jeruzalem en Ramallah.

In de maanden na de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober heeft de regering Biden aangedrongen op een Palestijnse staat als onderdeel van een groots normalisatiepact en een regionaal veiligheidsinitiatief tussen Israël en Saoedi-Arabië.

Vóór de Hamas-aanslag werd de Palestijnse kwestie naar verluidt niet gezien als een groot obstakel voor ontspanning tussen Jeruzalem en Riyad, maar de houding van Washington is blijkbaar veranderd.

Onder het Israëlische publiek is er een wijdverspreide afwijzing van de oprichting van een Palestijnse staat.

Volgens de laatste “Peace Index” enquête van de Tel Aviv Universiteit was 66% van de Joodse respondenten tegen de oprichting van een “Palestijnse” staat naast Israël, terwijl 27% voor de oprichting van een “Palestina” was.

Ondertussen gaf Biden op donderdag een memorandum uit dat vereist dat bondgenoten die militaire hulp van de VS ontvangen “geloofwaardige en betrouwbare schriftelijke garanties” geven over hun naleving van het internationaal recht.

Volgens de nieuwe richtlijnen moeten het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Defensie regelmatig rapporteren of Amerikaanse bondgenoten aan de eisen voldoen.

Hoewel in de brief geen specifieke landen worden genoemd, gaan er in de VS steeds meer stemmen op om hulp aan Israël afhankelijk te maken van het offensief om Hamas uit te schakelen.

Op 1 februari vaardigde de regering Biden een uitvoeringsbevel uit met sancties tegen “individuen die vrede, veiligheid en stabiliteit op de Westelijke Jordaanoever ondermijnen”, onder verwijzing naar “hoge niveaus van extremistisch kolonistengeweld, gedwongen verplaatsing van mensen en dorpen, en vernieling van eigendommen”.

Het Witte Huis, dat een “holistische aanpak” van de crisis in het Midden-Oosten wil, noemde vier Sabra’s, d.w.z. autochtone Israëli’s, tegen wie sancties werden ingesteld: David Chai Chasdai uit Givat Ronen, Yinon Levi uit Meitarim Farm, Einan Tanjil uit Kiryat Ekron en Shalom Zicherman uit Mitzpe Yair.

In zijn antwoord zei Netanyahu dat “de overweldigende meerderheid van de inwoners van Judea en Samaria gezagsgetrouwe burgers zijn, van wie velen momenteel als dienstplichtigen en reservisten vechten om Israël te verdedigen.

“Mijn regering onderneemt actie tegen alle Israëli’s die de wet overtreden, overal. Buitengewone maatregelen zijn niet nodig,” voegde de premier eraan toe.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox