‘En weer ligt er een operatie achter ons’

Israël wist meer over het persoonlijke leven van de gedode terroristen dan hun vrouwen. Zelfs waar en hoe lang ze in gebed gingen.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Gaza
Terroristen kunnen zich niet langer verbergen, ze komen Israël overal tegen. Foto: Atia Mohammed/Flash90

Vijf dagen oorlog in de Gazastrook zijn voorbij. Vanuit Israëlisch oogpunt was Shield and Arrow een succesvolle operatie. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is tevreden over het diplomatieke aspect van operatie Shield and Arrow tegen de Palestijnse terreurorganisatie Islamitische Jihad in Gaza. Israëls minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen verklaarde dat “de brede steun die Israël van de internationale gemeenschap heeft gekregen, het resultaat is van het nauwgezette en diplomatieke werk van de medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Israël en in de wereld. De wereld begrijpt en steunt de operaties van Israël tegen de terroristische organisatie Islamitische Jihad, die een verlengstuk is van het Iraanse terroristische regime. De legitimiteit van Israël om zich te verdedigen is tijdens de operatie gehandhaafd en zelfs verbeterd.” Cohen benadrukte tegenover de media dat in zijn gesprekken met buitenlandse ministers uit de hele wereld en met buitenlandse ambassadeurs in Israël, allen het recht van Israël om zijn burgers te verdedigen steunen en begrijpen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen voerde Israëls oorlog op het diplomatieke toneel. Foto Avshalom Sassoni/FLASH90

Zes hoge Islamitische Jihad-terroristen werden uitgeschakeld, waarvan drie op de eerste dag van de operatie. Op inlichtingenniveau waren de capaciteiten van Israël deze keer een schot in de roos en Israël wist zelfs meer over de geëlimineerde topterroristen dan hun echtgenoten. De afgelopen acht maanden werden gezamenlijke teams van de militaire inlichtingendienst, de veiligheidsdienst Shin Bet en de luchtmacht gevormd om de terreurfiguren de klok rond te volgen. De gedode topterroristen werden maandenlang van boven- en onderaf in de gaten gehouden. Jonge mensen bij de Israëlische inlichtingendienst en de Shin Bet kenden deze topterroristen voor de operatie van binnen en van buiten. Een vertrouwelijke bron in Jeruzalem vertelde de media dat Israël meer wist over hun intieme leven dan hun vrouwen, inclusief wanneer en waar en hoe lang zij in moskeeën baden.

Bovendien beschikte het Israëlische veiligheidsapparaat over andere capaciteiten die op drie niveaus beter werden: visuele inlichtingen met onbemande vliegtuigen, menselijke inlichtingen met agenten binnen Gaza, en sigint intelligence, dat is het verzamelen en analyseren van informatie op basis van elektronische signalen of radiogolven die door Israëls veiligheidsdiensten worden gebruikt. Hierdoor wist Israël precies waar de topterroristen zich bevonden. Tot op het niveau van een kamer in de flat, naast informatie over wie er bij hen was, wat leidde tot de beslissing om de flat al dan niet te bombarderen. In de eerste nacht werden drie topterroristen van de Islamitische Jihad in hun flats in Gaza geviseerd en gedood, waarbij vier vrouwen, vier kinderen en twee andere burgers omkwamen. In dit geval besloot Israël ze alle drie tegelijk te doden. Als het gaat om zogenaamde “tikkende bommen”, moet de veiligheidsinstantie in een oogwenk beslissen of zij de doelen zal bombarderen, ongeacht de situatie, zelfs als er onschuldige mensen in de buurt zijn. Dit is overigens juridisch verdedigbaar.

De terroristen vuren hun raketten af vanuit bevolkte gebieden. Foto Atia Mohammed/Flash90

De terreurorganisatie Islamitische Jihad gebruikt burgers als menselijk schild om hun hoofdkwartier, raketwerpers en militaire posten te beschermen tegen gerichte aanvallen. Ze slaan al hun munitie op in scholen en privéwoningen, wetende dat de IDF alles in het werk zal stellen om de levens van Palestijnse burgers te beschermen. Zelfs als ze proberen Israëlische burgers aan te vallen en te doden, brengen ze uiteindelijk hun eigen mensen in gevaar. De IDF daarentegen gebruikt Iron Dome om alle burgers te beschermen.

Keer op keer zijn raketten van de Islamitische Jihad niet of verkeerd afgevuurd, waardoor de eigen burgers in Gaza in gevaar kwamen. Tijdens Operatie Shield en Arrow viel ongeveer 20% van de door de Islamitische Jihad afgevuurde raketten binnen de Gazastrook. Vier Gazaanse burgers werden gedood door deze raketten van de Islamitische Jihad, waaronder een tienjarig meisje en twee tieners. De IDF daarentegen beschermt haar bevolking met luchtverdedigingssystemen. De Iron Dome onderschept raketten die onschuldige Israëlische burgers proberen te doden. Het heeft een ongelooflijk en betrouwbaar succespercentage. In de huidige operatie Shield en Arrow bedroeg het succespercentage van de Iron Dome meer dan 90%, waardoor duizenden levens werden gered.

Het Iron Dome raketafweersysteem vuurt op 13 mei 2023 vanuit Ashkelon onderscheppingsraketten af op raketten die vanuit de Gazastrook op Israël worden afgevuurd. Foto Yossi Aloni/Flash90

De Islamitische Jihad in Gaza is stevig verslagen en Israël heeft met deze operatie in zekere zin iets van zijn afschrikking teruggewonnen. De gerichte moorden hebben hun effect op de terroristische gemeenschap en dit is iets wat Israël dringend moet behouden. De terroristen moeten begrijpen dat iedereen die Israël aanvalt een doelwit is. Om deze en andere redenen hebben Hamas en Hezbollah zich deze keer buiten de escalatie gehouden. Israël heeft beide terroristische organisaties verteld dat als zij aanvallen, hun leiders het doelwit zullen zijn. Enkele weken geleden, toen Israël met luchtaanvallen reageerde op raketbeschietingen vanuit Libanon, bespotte Hezbollah-leider Hassan Nasrallah publiekelijk de Israëlische aanvallen. “Israëlische straaljagers bombardeerden lege velden in Libanon, meer niet,” zei Nasrallah. Maar feit was dat Israëlische bommen het dak van zijn bunker hadden bestookt met waarschuwingsraketten. Dit intimideerde Nasrallah zo dat hij deze keer niet reageerde met een raket, ook al stonden zijn islamitische kameraden in Gaza machteloos. Ook het Hamas-regime stond de Islamitische Jihad niet bij door raketten op Israël af te vuren. Wat een teleurstelling voor de Islamitische Jihad en wat een succes voor Israël. Tot de volgende ronde.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox