Egypte en Jordanië willen voorkomen dat de PA in elkaar stort wanneer Abbas overlijdt

Israëls buren willen helpen om chaos en bloedvergieten te voorkomen.

Door Baruch Yedid/TPS | | Onderwerpen: Mahmoud Abbas, Jordanië, Egypte
PA-leider Mahmoud Abbas (rechts) op bezoek bij de Jordaanse koning Abdullah. (archiefbeeld) Foto: Flash90

Noot van de redactie: Israëliërs beschouwen een stabiele, gematigde regering van de Palestijnse Autoriteit consequent als zeer belangrijk en gunstig voor Israël.


De Libanese krant Al Akhbar meldde woensdag, onder verwijzing naar bronnen in Fatah, dat er de afgelopen maanden verschillende bijeenkomsten zijn gehouden tussen Palestijnse vertegenwoordigers en hoge Jordaanse en Egyptische functionarissen om de “toekomstige status van de Palestijnse Autoriteit en Fatah” te regelen in geval van het overlijden van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

De 87-jarige Abbas is een stevige roker, heeft hartproblemen en vocht ooit tegen prostaatkanker. Hij heeft geen aangewezen opvolger.

Abbas en de Palestijnse Autoriteit zijn zeer impopulair. In een recente opiniepeiling onder Palestijnen zei 81% van de respondenten dat de PA corrupt is en 75% was voorstander van het aftreden van Abbas. De Palestijnen hebben sinds 2005 geen nationale verkiezingen meer gehouden, en Abbas zit in het zeventiende jaar van wat een termijn van vier jaar zou moeten zijn.

Volgens Al Akhbar hebben Palestijnse vertegenwoordigers, waaronder Hussein al-Sheikh, die door Abbas tot secretaris-generaal van Fatah is bevorderd, een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van het Jordaanse koninklijke hof en de inlichtingendiensten om verschillende scenario’s te bespreken die in de Palestijnse gebieden te verwachten zijn na de dood van Abbas.

De meeste gesprekken hadden betrekking op de betrekkingen tussen Fatah en Hamas, en op de betrekkingen tussen de Fatah-leiders onderling, van wie er verscheidene in de race zijn om Abbas op te volgen als Palestijns leider.

Een soortgelijke bijeenkomst vond plaats in Egypte, waar de Palestijnen Egyptische hulp vroegen om de ineenstorting van de PA te voorkomen. Zij vroegen ook om financiële steun tegen de pogingen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad om de legitimiteit van Fatah te ondermijnen.

Palestijnse vertegenwoordigers deden een beroep op de Egyptische en Jordaanse partijen om hen te helpen de rivaliserende facties ook na de dood van Abbas te controleren en Fatah te erkennen als de “vertegenwoordiger van het Palestijnse volk”. Het ambtenarenapparaat van de Palestijnse Autoriteit is met meer dan 150.000 werknemers de grootste werkgever van de Palestijnen, en Fatah wil na de dood van Abbas de financiering van alle salarissen in eigen hand nemen.

De bronnen van Al Akhbar, die naar Abbas verwijzen met zijn bijnaam Abu Mazen, voegden eraan toe: “De aanwezigen bij de vergaderingen concludeerden dat de ineenstorting van de regering na het vertrek van Abu Mazen moet worden voorkomen en dat Arabische steun moet worden verzekerd voor een Fatah-leider nadat hij is gekozen met de goedkeuring van de leiding van de beweging, die de dag na Abu Mazen bijeen zal komen om haar interne voorwaarden te regelen.”

Volgens het rapport werd ook overeengekomen een einde te maken aan de splitsing van Fatah door de overgelopen figuren, zoals Mohammed Dahlan, Nasser al-Kidwa en Marwan Barghouti, toe te laten en een interne verzoeningsconferentie te houden om de nieuwe rollen in der minne te verdelen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox