Eén dode en negen gewonden bij droneaanval vanuit Libanon

Een Israëlische soldaat is gisterochtend (6 juni) bezweken aan de ernstige verwondingen die hij opliep bij een drone-aanval vanuit Libanon.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hezbollah, Libanon
Israëlische veiligheidstroepen op de plaats van een Hezbollah drone-aanval in de Druzische stad Hurfeish bij de grens met Libanon. | Foto: Ayal Margolin, Flash90.

Minstens tien Israëli’s raakten woensdagavond gewond bij een droneaanval van Hezbollah op de Druzische stad Hurfeish bij de Libanese grens. Eén reservist van het Israëlische leger raakte zo ernstig gewond dat hij gisterochtend (6 juni) aan zijn verwondingen bezweek. Volgens de laatste berichten zou een andere soldaat in een ernstige toestand verkeren.

סמ“ר רפאל קאודרס, בן 39 מצור הדסה, נפל מפגיעת הכטב“ם בחורפיש. חיילת מילואים נוספת נפצעה קשה@ItayBlumental
pic.twitter.com/0GTvARaFVf

 

— כאן חדשות (@kann_news) June 6, 2024

De gesneuvelde soldaat is Refael Kauders, 39, uit Tzur Hadassah.

Er waren geen luchtalarmsirenes voor de aanval op de meest noordelijke Druzische gemeenschap in Galilea, bevestigde de Israëlische Defensiemacht.

Hezbollah eiste de verantwoordelijkheid op voor de drone-aanval en het Libanese televisiestation Al-Mayadeen beweerde dat “strijders van het Islamitisch Verzet … een groep vijandelijke Israëlische soldaten in het Baram-bos aanvielen en rechtstreeks met raketwapens bestookten”.

מדהים איך מכל השטח העצום בחורפיש, הכטב“מ מתפוצץ בדיוק בנ.צ. בו יושבים החיילים.
חוש שישי באדיבות גיס חמישי. pic.twitter.com/OsJBGYRMc1

— igal_malka (@igal_malka_5G) June 5, 2024

De Israëlische president Isaac Herzog gaf commentaar op de aanval in zijn toespraak tijdens de viering van Jeruzalemdag in de hoofdstad en zei dat Israël niet onverschillig kon blijven tegenover de terreur van Hezbollah.

“Israël wordt al maandenlang elke dag aangevallen door Iraanse gevolmachtigden in Libanon die internationale verdragen op grove wijze schenden,” zei Herzog. “De wereld moet wakker worden en begrijpen dat Israël geen andere keuze heeft dan zijn burgers te verdedigen.”

Hij vervolgde: “De wereld moet zich afvragen hoe Israël dit alleen en met groeiende kracht kan doen. Kom niet met klachten als het uit de hand loopt.”

Sinds Hezbollah op 8 oktober aan de zijde van Hamas de oorlog begon, heeft het bijna dagelijks aanvallen uitgevoerd op het noorden van Israël, waarbij meer dan 20 mensen werden gedood en grote schade werd aangericht. Tienduizenden Israëli’s zijn ontheemd geraakt door het geweld in het land.

Op woensdag verklaarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat de Joodse staat “voorbereid was op zeer intensieve maatregelen in het noorden” om de veiligheid te herstellen en de 60.000 ontheemden terug te brengen naar hun huizen in de buurt van de Libanese grens.

“We hebben aan het begin van de oorlog gezegd dat we zowel in het zuiden als in het noorden de veiligheid zullen herstellen, en dat is wat we nu doen,” zei de premier, nadat hij was geïnformeerd door commandanten op de IDF-basis in Gibor.

 

(JNS)

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox