Eén dode bij Hezbollah raketaanval op Kiryat Shmona

De Druzische Israëliër Zahar Bashara uit de Golan Hoogvlakte werd dood verklaard nadat hij uit het puin werd gered – ongeveer 30 raketten werden afgevuurd door de door Iran gesteunde terreurgroep.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hezbollah, Libanon
Schade na de inslag van een raket afgevuurd vanuit Libanon in de noordelijke stad Kiryat Shmona, 27 maart 2024. Foto: David Cohen / Flash90

Een 25-jarige Israëliër is woensdag in de Israëlische grensstad Kiryat Shmona gedood door een raket die vanuit Libanon werd afgevuurd door Hezbollah.

Volgens Magen David Adom werd de man, een arbeider die later door Israëlische media werd geïdentificeerd als Zahar Bashara, dood verklaard nadat hij was gered uit een beschadigd gebouw in het industriegebied van de stad. Zahara was een inwoner van het Druzische dorp Ein Qiniyye in de Golan Hoogvlakte.

Een andere man van in de 30 werd ongedeerd uit het gebouw gered, volgens Israëlische bronnen.

Twee Israëli’s raakten licht gewond door granaatscherven.

Volgens de Israëlische defensiemacht werden woensdagochtend minstens 30 raketten vanuit Libanon over de grens afgevuurd, waarvan er verschillende het noorden van de stad troffen, waaronder industriële faciliteiten, en gebouwen in brand staken.

Ongeveer 10 raketten raakten Kiryat Shmona en het omliggende gebied, terwijl er nog eens 20 werden onderschept, meldde Ynet.

Volgens de Israëlische televisiezender Channel 12 werden ten minste zeven gebouwen rechtstreeks getroffen. Op video’s die circuleren op sociale media was te zien hoe een openbare bus en verschillende andere voertuigen passeerden seconden voordat de raket insloeg.

Op sociale media geplaatste beelden toonden het Iron Dome raketafweersysteem dat enkele projectielen onderschepte.

In een bericht van de stad aan de inwoners om 7:59 uur stond: “Vanwege de angst voor raketvuur worden inwoners van Kiryat Shmona die zich in de stad bevinden gevraagd om onmiddellijk naar schuilplaatsen en beschermde gebieden te gaan. Als er geen verder bericht wordt ontvangen, mag u het beschermde gebied na 10 minuten verlaten. Volg alstublieft de instructies op. U zult levens redden.”

De door Iran gesteunde Hezbollah eiste de verantwoordelijkheid voor de aanval op en zei dat het een reactie was op een dodelijke Israëlische luchtaanval op dinsdagavond in de Zuid-Libanese stad Habbariyeh, vijf kilometer van de grens.

Het Israëlische leger bevestigde de aanval, die volgens het leger gericht was tegen een terrorist die “in het verleden aanvallen had uitgevoerd op Israëlisch grondgebied”.

Volgens Reuters werden zeven mensen gedood bij de Israëlische aanval op een Jamaa al-Islamiya centrum, dat nauwe banden heeft met Hezbollah en Hamas terroristen in Libanon.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox