LedenDomineeszoon en fervent voorstander van het herstel van Israël

David Lazurus in gesprek met ds. Willem J.J. Glashouwer, een prominent figuur binnen het Nederlandse christenzionisme.

Door David Lazarus | | Onderwerpen: Christelijk zionisme

Dit artikel verscheen in het augustus/september 2023 – magazine van Israel Today. Dit artikel krijg je van ons cadeau. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


Willem J.J. Glashouwer heeft zijn leven gewijd aan het verdedigen van de speciale plaats van het Joodse volk in de heilsgeschiedenis en het herstel van Israël naar zijn voorouderlijk land. Hij werd in 1944 in Nederland geboren. Zijn ouders toonden enorme moed door tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden in hun huis te verbergen, ook al hadden ze zelf drie kleine kinderen.

Deze vroege blootstelling aan de benarde situatie van het Joodse volk legde de basis voor Glashouwers diepe begrip en waardering voor het belang van Israël.

Corrie ten Boom

Glashouwers vader was predikant in de Nederlandse Hervormde Kerk. De familie had een unieke kijk op het Joodse volk. De vader verwierp de vervangingstheologie, die stelt dat de kerk de plaats innam van Israël als Gods uitverkoren volk, en benadrukte de speciale status van het Joodse volk. Glashouwer was vooral ontroerd door ‘tante’ Corrie Ten Boom, een goede vriendin van de familie die vaak op bezoek kwam. Corrie ten Boom overleefde kamp Ravensbrück en maakte indruk met haar eigen verhaal over het redden van Joden.

Geloof en toewijding

Op negentienjarige leeftijd had Glashouwer een diepgaande ontmoeting met de Heer. Eerder voelde hij zich aangetrokken tot denkers als Darwin, Marx en Freud, maar zijn nieuwgevonden geloof in Jezus Christus veranderde zijn kijk en leidde hem op een nieuw pad. Glashouwer werd een pionier op het gebied van evangelische radio en televisie in Nederland en daarbuiten. Zijn begrip van het belang van Israël verdiepte zich toen hij de verbonden van God bestudeer

Christenen

In tegenstelling tot de traditionele christelijke opvattingen van die tijd, die het belang van Israël vaak bagatelliseerden, zag Glashouwer een ander perspectief. Hij ontdekte verschillende onvoorwaardelijke en eeuwige verbonden tussen God en Israël. Door deze verbonden erkende Glashouwer dat er een onbreekbare band is tussen God en Zijn uitverkoren volk Israël, die de goddelijke trouw en de onherroepelijke geldigheid van Zijn beloften onderstreept.

Voorbede in Jeruzalem

Glashouwers levensreis nam een onverwachte wending toen bij hem een hersentumor werd vastgesteld. Artsen voorspelden weinig kans op herstel, maar de tumor werd met succes verwijderd. Tot zijn verbazing ontdekte Glashouwer een bron van voorbede: ultraorthodoxe Joden in Jeruzalem met wie hij eerder bevriend was geraakt, hadden gebeden voor zijn herstel. Dit bewijs van levensreddende zorg door religieuze Joden verbond Glashouwers hart nog meer met het Joodse volk.

Dienstbaarheid

Gemotiveerd door zijn nieuwe inzicht en persoonlijke ervaringen, maakte Glashouwer het zijn missie om stevig aan de kant van Israël te staan en het christelijke bewustzijn van de Bijbelse en historische betekenis van het Joodse volk en het land Israël te vergroten. Hij werd voorzitter van Christenen voor Israël, een Nederlandse organisatie die Israël steunt door middel van initiatieven tegen antisemitisme en tegen het boycotten van Israëlische producten.

Toewijding

Tegenwoordig is Glashouwer voorzitter van Christians for Israel International. Glashouwers passie voor Israël gaf de aanzet tot zijn boek Waarom Israël?, dat inmiddels in meer dan veertig talen is vertaald. Willem Glashouwers reis toont de effectieve kracht van een persoonlijke ontmoeting met de Heer. Zijn onwrikbare toewijding aan Israël en zijn compromisloze geloof in de waarheid van de Bijbel drijven hem vandaag de dag als 78-jarige nog steeds. Glashouwers leven is voor veel christenen een bron van inspiratie.