De tweet die de Arabische wereld schokte en het Palestijnse verhaal vernietigde

Dr. Edy Cohen van IsraelToday veroorzaakte een storm op sociale media in de Arabische wereld met een tweet die bewees dat er nooit een ‘Palestina’ is geweest.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Palestijnen, social media
Illustratie. Voor de Palestijnse zaak moet iedereen geloven dat er ooit een land was dat "Palestina" heette en dat het nu door Israël wordt bezet.  Foto: Emad Nassar / Flash90

Het Palestijnse verhaal zegt dat er ooit een “Palestijns” volk of natie leefde in een land dat “Palestina” heette, en dat dat land door Israël werd veroverd en bezet.

Deze fictie is noodzakelijk omdat er volgens het internationaal recht slechts sprake kan zijn van een “bezetting” wanneer land van een natie door een andere natie wordt ingenomen. Als een natie land inneemt dat wettelijk aan niemand toebehoort en daar een dwingende reden voor heeft, dan is het “betwist” en niet bezet.

Terug naar het onderwerp: de hele Arabische wereld heeft nu de leugen geïnternaliseerd dat er ooit een “Palestina” was dat nu door Israël wordt bezet. Maar het is een leugen die heel gemakkelijk te weerleggen is, hoe diep gehersenspoeld ook.

En dat is precies wat onze eigen correspondent voor Arabische zaken, Dr. Edy Cohen, vorige week deed. Hij plaatste een Twitterbericht dat in het Arabische Midden-Oosten viraal ging.

“Ik betaal 100.000 dollar aan iedereen die me de namen kan vertellen van de Palestijnse president en de stafchef van het leger op het moment dat Israël Palestina bezette. Voeg ook foto’s bij van deze mannen,” schreef Cohen in het Arabisch.

Cohen heeft een half miljoen volgers op Twitter, en de post werd gedeeld en gezien door honderdduizenden. Natuurlijk kon niemand met een aanvaardbaar antwoord komen. Er was geen president of stafchef omdat er geen “Palestina” was.

Zich richtend tot zijn Hebreeuws-sprekende volgers op Twitter, meldde Cohen later:

“De tweet trok veel belangstelling van Arabieren en werd meer dan 291.000 keer bekeken. Ze hadden geen antwoord. De Arabieren waren in shock. Langzaam beginnen ze te begrijpen aan welke hersenspoeling ze 75 jaar lang zijn blootgesteld.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox