De rechterhand weet niet wat de andere rechterhand doet…

Dit weekend vond de eerste crisis plaats in de nieuwe regering van premier Benjamin Netanyahu.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: nederzettingen, Benjamin Netanyahu, kolonisten
Netanyahu heeft deze kolonisten uit hun huizen gezet. Foto: Twitter screenshot

De eerste gezagscrisis in de nieuwe coalitie. In de nacht van donderdag op vrijdag hebben Joodse kolonisten vijf witte barakken opgericht op een lege stenen heuvel in Samaria. In de media wordt dit een buitenpost of een illegale buitenpost in het Bijbelse hart van Judea en Samaria genoemd. Deze buitenpost is gebouwd ter nagedachtenis aan de overleden rabbijn van de Joodse kolonistenbeweging, Haim Druckmann. Vandaar de naam Or Haim, vertaald als Licht van het Leven. De regering moest beslissen wat te doen met de buitenpost. Slopen en ontruimen of laten staan tot de rechtse coalitie het er aan de regeringstafel over eens wordt. De ontruiming ging sneller dan verwacht en leden van de coalitie spraken elkaar tegen.

Ligt de bevoegdheid in dezen bij minister van Defensie Yoav Galant? Of bij minister van Financiën Bezalel Smotrich, die ook een minister is in het ministerie van Defensie met de verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de regeringsactiviteiten in Judea en Samaria? Voorheen was dit de verantwoordelijkheid van de minister van Defensie. Of heeft Israëls minister van Binnenlandse Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, het laatste woord? Omdat Israëls grenspolitie, die voornamelijk in de zogenaamde bezette gebieden opereert, onder de nieuwe regeerakkoorden van de politie is gescheiden en in de akkoorden aan Ben-Gvir is toegewezen.

In principe is de Israëlische minister van Defensie verantwoordelijk voor de veiligheid en dus ook voor de evacuatie. Galant is de enige die geweld mag gebruiken. Maar kijkend naar de verdragen kan elk van de drie ministers de zaak voor zich opeisen. En zo spraken de drie ministers elkaar een paar uur voor Shabbat tegen. Eigenlijk is het burgerlijk bestuur verantwoordelijk voor dergelijke evacuaties, dus in dit geval Smotrich. Minister van Binnenlandse Veiligheid Ben-Gvir heeft de leiding over de grenspolitie, die dergelijke evacuaties tot nu toe altijd heeft uitgevoerd. En Israëls minister van Defensie is de politieke bevelhebber over het Centrale Commando en bepaalt dus wat er in Judea en Samaria gebeurt. En zo vuurde iedereen zijn orders af.

In de vroege ochtenduren gaf Galant opdracht de vijf hutten op de stenen heuvel te ontruimen. Toen vertelde Ben-Gvir zijn troepen te stoppen met het evacueren van de Joodse kolonisten. Smotrich beweerde diezelfde ochtend: “Ik gaf het bevel niet te evacueren, maar Galant gaf toch het bevel.” Galant maakte Smotrich duidelijk: “Elke actie in het veld moet volgens de wet gebeuren.” De eerste uren bleef het kabinet van Benjamin Netanyahu stil. Pas kort voordat Shabbat aanbrak, meldde zijn kantoor: “De regering steunt de voorposten alleen als ze legaal zijn en vooraf zijn afgestemd met de premier en de veiligheidsdiensten, wat in dit geval niet het geval was.” Eerder deze week riep de Israëlische regeringsleider Netanyahu een discussie bijeen over de kwestie.

Tegenstanders van de regering omschrijven dit als “een gekke en extreme regering die de veiligheid van Israël meer kwaad dan goed zal doen. De rechterhand weet niet wat de extremere rechterhand doet. Smotrich tegen Galant, Galant tegen Ben-Gvir en Benjamin Netanyahu aarzelt zoals gewoonlijk. Een onhandig stelletje dat over alles ruzie maakt.” Niet alleen dat, de rechtse nationalistische regering van Benjamin Netanyahu werd er dit weekend aan herinnerd hoe erg zij de regering Bennet en Lapid een jaar geleden in de media veroordeelde. Toen beloofden ze de mensen dat ze die voorposten niet zouden ontruimen. Net voor Shabbat deed Netanyahu’s nationaal-rechtse kolonistencoalitie hetzelfde en evacueerde Joodse kolonisten.

De rechtse coalitiepartners zijn allemaal boos. Opnieuw houdt Benjamin Netanyahu zich niet aan de afspraken. Was het niet Bezalel Smotrich die Benjamin Netanyahu ongeveer een jaar geleden een leugenaar der leugenaars, zoon van de leugenaar noemde? U herinnerde Netanyahu eraan dat afspraken moeten worden nagekomen. “Premier, coalitieakkoorden moeten worden nageleefd en dat is honderd procent uw verantwoordelijkheid,” benadrukte religieus Knessetlid en kolonist Orit Struck. Een van haar partijgenoten, Son Har-Melech, was woedend dat Arabische arbeiders voor de evacuatie waren uitgekozen. “Ze hadden er veel plezier in om al lachend Joodse eigendommen te vernietigen.”

Minister Smotrich: “Galant beval de ontruiming in volledige tegenspraak met de coalitieafspraken.” Ben-Gvir merkte op dat alles volgens het bestaande recht moet worden geregeld, maar dat dit zowel voor Joden als voor Palestijnen moet gelden. “Iedereen moet de rechtsstaat respecteren en daarvoor moet er een gelijk en eensgezind beleid komen,” verklaarde Ben-Gvir. “Het is ondenkbaar dat Palestijnen in heel Judea en Samaria zonder enig probleem kunnen bouwen en dat de Civiele Administratie geen enkele wet handhaaft tegen Palestijnen in de C-zone. Alleen als het gaat om Joden voert de burgerlijke overheid selectieve uitzettingen uit bij illegale bouwwerken. Terwijl met de Palestijnen niets wordt gedaan. Daar wordt niets gesloopt.”

Hoe rechts, nationaal of orthodox de nieuwe coalitieregering van Benjamin Netanyahu er ook uitziet, het hangt allemaal af van Bibi, of hij zich aan de coalitieafspraken houdt of niet. We zullen zien wat de coalitie hiervan zal leren om zichzelf niet opnieuw voor schut te zetten tegenover haar kiezers.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox