De “multi-arena” strategie van Hamas is gericht op Israëlische stabiliteit

Irans “Jeruzalem-as” omvat ook Hezbollah, de Islamitische Jihad en andere proxy-milities.

Door Baruch Yadid/TPS | | Onderwerpen: Hamas
Hamas-terroristen bidden voor de overwinning op Israël. Foto: Attia Muhammed / Flash90

In een recent interview met de aan Hamas gelieerde krant Felesteen gaf hooggeplaatste Hamasfunctionaris Musa Abu Marzouk inzicht in de “multi-arena campagne” van de groep en onthulde hij een visie die erop gericht is om Israël in een staat van voortdurende instabiliteit en kwetsbaarheid voor verschillende bedreigingen te brengen.

De strategie omvat actieve samenwerking en deelname aan de Iraanse “as van verzet” en de financiële stabilisatie van Gaza door middel van Arabische hulp.

De multi-theateroperatie, die uitgebreide coördinatie vereist, heeft gestaag aan kracht gewonnen sinds Hamas zich in 2021 aansloot bij de Iraanse “as van Jeruzalem“, een alliantie die ook Hezbollah, de Palestijnse Islamitische Jihad en andere proxy-milities in Syrië, Irak en Jemen omvat.

De hernieuwde banden van Hamas met Syrië vormen een cruciaal keerpunt voor de alliantie, die dient als Iraans tegenwicht voor de Abraham Akkoorden.

“We willen dat de vijand onder instabiliteit leeft omdat zijn belangen voortdurend worden bedreigd,” zei Abu Marzouk.

De strategie is erop gericht om meerdere fronten tegen Israël te creëren en de spanningen aan de Libanese grens lopen al op.

Iran speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van Palestijnse terreurgroepen en geeft gulle steun in de vorm van geld, wapens en technologie. In het kader van de recente toenaderingsovereenkomst tussen Saoedi-Arabië en Iran brachten Hamas-leiders in april een bezoek aan het koninkrijk om de banden aan te halen.

Hamas probeert ook zijn aanwezigheid in Judea en Samaria te vergroten, omdat het dit gebied beschouwt als de kern van zijn strategie vanwege de concentratie van de Palestijnse bevolking en het directe conflict met de Israëliërs.

Dit wordt echter bemoeilijkt door de groeiende rivaliteit met de Islamitische Jihad in Gaza en het harde optreden van de Palestijnse Autoriteit tegen terroristische groeperingen in Judea en Samaria.

Abu Marzouk verwelkomde een voorstel van Algerije om olie te leveren aan Gaza en zei erop te vertrouwen dat Egypte het initiatief niet zou afwijzen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox