De krantenkoppen van één dag onthullen het hele Israëlisch-Arabische conflict

Je kunt alleen in het Midden-Oosten leven als je de realiteit accepteert.

Door Stephen M. Flatow | | Onderwerpen: anti-terreur, media
Volgens de mainstream media is dit een vreedzame Palestijnse demonstrant die alleen maar Joden wil vermoorden. Foto: Abed Rahim Khatib / Flash90

Soms hoef je maar een blik te werpen op de krantenkoppen van één dag om alles te weten te komen wat je moet weten over het Israëlisch-Arabische conflict. Neem bijvoorbeeld afgelopen vrijdag.

In de door de Palestijnse Autoriteit bestuurde stad Huwara probeerde Israëlisch veiligheidspersoneel een voortvluchtige terrorist te arresteren. Andere Palestijnse Arabieren sprongen ertussen en “probeerden hem te bevrijden”, zoals de Israëlische media meldden. Grappig genoeg beweren critici van Israël altijd dat de massa’s Palestijnse Arabieren gematigd zijn en vrede willen. Als dat zo is, zouden ze blij moeten zijn als er terroristen worden gearresteerd. Maar in Huwara op vrijdag, en in vele andere gevallen, hebben ze zich met geweld bemoeid met pogingen om terroristen gevangen te nemen.

De verdachte van Huwara stak en verwondde twee Israëli’s voordat hij werd overmeesterd. U zult geen protesten horen van J Street over de steekpartij of boze columns van Thomas Friedman in The New York Times. Het lijkt erop dat het doodsteken van Israëlische politieagenten een acceptabele gedragswijze is als je een Palestijnse Arabier bent. Over de zachte onverdraagzaamheid van lage verwachtingen gesproken…

Ondertussen waren er Palestijnse Arabische schietaanvallen op Israëli’s in Yabed en Jenin. Opnieuw voerden Israëlische soldaten routinematige, vreedzame arrestaties van terroristen uit – iets wat de PA verplicht is te doen, maar nooit doet – en opnieuw reageerden de Arabieren met geweervuur. Gelukkig werden de terroristen gedood en de Israëliërs niet. Natuurlijk zullen de krantenkoppen in de internationale nieuwsmedia luiden “Palestijnen gedood door Israël” in plaats van “Palestijnen gedood terwijl ze probeerden Israëliërs te vermoorden”.

In Shechem (Nablus) probeerden Israëlische veiligheidstroepen op dezelfde dag een voortvluchtige terrorist te arresteren. Volgens Israëlische nieuwsberichten reageerden Arabieren in de stad door op hen te schieten, “explosieven te gooien” en te proberen de Israëli’s te stenigen. Allemaal in één ochtend! Zoals gewoonlijk waren de PA veiligheidstroepen nergens te bekennen.

Dat is nog niet alles. Vlakbij de Joodse gemeenschap Ofra, ten noorden van Jeruzalem, openden Palestijnse Arabische terroristen met automatische wapens het vuur op een groep Joden die een verschrikkelijke misdaad begingen: rijden terwijl ze Joods zijn. Het was een gewone bus met burgers, die zijn normale route reed en een dienst verleende die openstaat voor zowel Arabieren als Joden. Maar de Arabieren besloten dat de Joden het verdienden om daarvoor te worden afgeslacht.

Een andere schietpartij op een burgervoertuig was vrijdag in het nieuws. Een Palestijnse Arabische terrorist werd veroordeeld voor deelname aan een schietpartij op een Israëlische auto in 2015, waarbij een jonge man genaamd Malachi Rosenfeld werd vermoord en drie andere passagiers werden verwond.

Volgens Israëlische media werd de terrorist, Maad Hamed, feitelijk vastgehouden door de PA, maar “ontsnapte” op de een of andere manier. Dat wil zeggen, ontsnapt door het beruchte draaideurstelsel van de PA.

De media beschreven Hameds woonplaats, Silwad, als “een bolwerk van Hamas”. Ook dat is een flagrante schending van de Oslo-akkoorden: er zouden geen Hamas-bolwerken mogen zijn op PA-grondgebied. De Verenigde Staten hebben de veiligheidsmacht van de PA helpen opbouwen tot een van de grootste veiligheidstroepen ter wereld, om te voorkomen dat terroristische groeperingen bolwerken ontwikkelen in het gebied dat de PA bestuurt.

Toch heeft de PA Hamas nooit verboden, haar cellen ontwapend of haar leden gearresteerd. De PA behandelt Hamas als broeders, niet als vijanden.

Nog iets interessants over de moord op Rosenfeld. De leider van de cel, Ahmed Najar, leidde de operatie vanuit Jordanië, waar hij woont. Waarom staat het “gematigde” Jordanië toe dat anti-Israël terroristen opereren vanaf zijn grondgebied, in flagrante schending van het Israëlisch-Jordaanse vredesverdrag?

Laten we eens kijken wat de krantenkoppen van vrijdag ons vertellen over hoe de regering Biden reageert op deze voortdurende Palestijnse oorlog tegen Israël. Deze week hebben de VS een nieuw “Bureau voor Palestijnse Zaken” opgericht binnen de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, de Palestijns-Amerikaanse Hady Amr aangesteld als “Speciaal Vertegenwoordiger voor Palestijnse Zaken” en opnieuw bevestigd dat zij van plan zijn een Amerikaans consulaat te openen in Jeruzalem, waartegen Israël zich verzet omdat het zou fungeren als een de-facto ambassade voor de PA Dus, de Palestijnen voeren oorlog en de VS scharen zich aan hun kant.

Ondertussen kondigde VS-senator Chris Van Hollen, van wie bekend is dat hij dicht bij president Joe Biden staat, aan dat “de regering Biden alles in het werk stelt om te proberen de potentiële schade van de opname van deze extremistische elementen in de regeringscoalitie [van Benjamin Netanyahu] te beperken.” Vreemd. Ik kan me niet herinneren dat senator Van Hollen of de regering de vorige Israëlische regering onder druk zette om de extremistische, islamitische Arabische partij Ra’am uit te sluiten. Ik vraag me af waarom er zo’n dubbele standaard is.

Een laatste item uit het nieuws van vrijdag: Toen de Israëlische verkiezingsuitslag ervoor zorgde dat Itamar Ben-Gvir deel zou uitmaken van de nieuwe regering, waarschuwden de Verenigde Arabische Emiraten – een van de Golfkoninkrijken die de Abraham-akkoorden ondertekenden – Netanyahu woedend om Ben-Gvir niet op te nemen. Maar deze week hielden de VAE een receptie in Tel Aviv en, zie daar, Ben-Gvir was een van de aanwezige gasten.

Het incident illustreert hoe weinig de regering Biden en anderen in het Westen begrijpen van het Arabisch-Israëlische conflict. Arabische regeringen schreeuwen vaak, maar dan passen ze zich aan de realiteit aan. Herinner je je alle dreigementen dat er massaal bloedvergieten zou plaatsvinden als de VS hun ambassade zouden verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem? Nou, de VS negeerde de dreigementen en verplaatste de ambassade, en er gebeurde niets. Ook het dreigement van de VAE over Ben-Gvir werd genegeerd, en de VAE hebben de nieuwe realiteit geaccepteerd. Zo werkt het leven in het Midden-Oosten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox